Επιβεβαίωσε ο Σαμαράς δυσκολίες στον εκλογικό νόμο

Στα τελειώματα της διαπραγμάτευσης με το ΠΑΣΟΚ επιβεβαίωσε ότι βρίσκονται Βενιζέλος και Σαμαρας στο θέμα του εκλογικού νόμου των δημοτικών εκλογών, αλλά η φράση που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη ήταν «Η πρόθεσή μου είναι αυτό να το ζητήσω». Ετσι επιβεβαιώνονται τα όσα έγραψε το myota.gr πριν από δύο εβδομάδες ότι υπάρχει ισχυρή αντίσταση του ΠΑΣΟΚ αλλά και ομάδας δημάρχων της Νέας Δημοκρατίας στην αλλαγή του εκλογικού νόμου των δημοτικών εκλογών. Ο κ. Βενιζέλος ουσιαστικά βρίσκεται στην μέση.
Και ο ίδιος όπως και ο κ. Σαμαράς εκτιμάει ότι η αποσύνδεση του υποψήφιου δημάρχου από τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους και τον κομματικό προσδιορισμό των ψηφοδελτίων, ισχυροποιεί τα μεγάλα γνωστά ονόματα, άρα τους νυν δημάρχους την πλειοψηφία των οποίων έχει το ΠΑΣΟΚ.
Κάποιοι όμως που γνωρίζουν λίγο περισσότερα σε σχέση με τις δημοτικές εκλογές υποστηρίζουν ότι τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ έχουν άτομα που πολύ μεγαλύτερα κοινωνικά ερείσματα και άρα θα επηρεάσουν πολύ περισσότερο τις τοπικές κοινωνίες με τις οποίες βρίσκονται σε άμεση επαφή.
Ετσι η υπόθεση του εκλογικού νόμου όπως επιβεβαιώθηκε και από τον Πρωθυπουργό δημοσίως βρίσκεται σε μια ασταθή ισορροπία και είναι ακόμη αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Διαβάστε το απομαγνητοσκοπημένο σημείο της συνέντευξης

Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος; Είδα την πρωτοβουλία του κ. Κουβέλη για την κατάργηση του bonus των 50 ευρώ. Εσείς θα αλλάξετε τον εκλογικό νόμο;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Ο εκλογικός νόμος για να αλλάξει,  αυτών των εκλογών, χρειάζεται κουβέντα συνταγματικών αλλαγών κλπ.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Θα γίνει;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Στο μεταρρυθμιστικό θα γίνει. Και το έχουμε πει.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Και θα είναι και μέσα στο θέμα των συνταγματικών αλλαγών θα είναι και ο εκλογικός νόμος.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Θα είναι και ο εκλογικός νόμος. Εκεί που υπάρχει θέμα αλλαγής -για μένα απολύτως αναγκαία αλλαγή- είναι στις δημοτικές εκλογές και στις περιφερειακές, να μπορείς να λες ότι εγώ θέλω τον Παπαδόπουλο για Δήμαρχο, αλλά κατεβάζει τον Πρετεντέρη. Εγώ συγνώμη τον Πρετεντέρη δεν τον θέλω. Θα ψηφίσω άλλο ψηφοδέλτιο των μελών του δήμου.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Από τον δήμαρχο.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Από όλο τον κόσμο.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Και για τον Περιφερειάρχη;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Θα υπάρξει απόλυτη αξιοκρατία. Βεβαίως για να υπάρχει αξιοκρατία. Το ζητάει ο κόσμος.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Θα το κάνετε από αυτές τις εκλογές αυτό;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Η πρόθεσή μου είναι αυτό να το ζητήσω ναι.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Έχει συμφωνήσει το ΠΑΣΟΚ σε αυτό;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Είμαστε τώρα στα τελειώματα.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Στη διαπραγμάτευση.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικό και για πρώτη φορά αξιολογείς τον καλό και τον βάζεις δίπλα στον δήμαρχο που νομίζεις ότι είναι κι ας είναι ο καλός από άλλη παράταξη. Για το δήμο τι σημασία έχουν τα πολιτικά;
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Μια και είπατε για δημοτικές περιφερειακές εκλογές, μια ερώτηση. Τι υποψήφιους ιδανικά θα θέλατε να κατεβάσει η Ν.Δ.; Κομματικούς, ευρύτερους, θα είναι της συμπολίτευσης, θα είναι κοινοί υποψήφιοι με το ΠΑΣΟΚ; Ή το ΠΑΣΟΚ θα κατεβάσει κανονικά τους δικούς του; Η Ν.Δ. τους δικούς της, ο ΣΥΡΙΖΑ τους δικούς του και θα ψηφίσει ο κόσμος όποιον θέλει;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Δεν κατεβαίνουμε μαζί με το ΠΑΣΟΚ. Είμαστε άλλο κόμμα. Ούτε υπάρχει συμβίωση με το ΠΑΣΟΚ. Είμαστε άλλο κόμμα. Κοινή ευθύνη υπάρχει με το ΠΑΣΟΚ, ενόψει της Ελλάδος και των προβλημάτων της. Αυτό είναι σήμερα η σχέση με το ΠΑΣΟΚ. Δεν έχω τίποτε άλλο να πω σε αυτό.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Και ούτε υπάρχει σχέδια κοινών καθόδων στις εκλογές μεταξύ υμών και του ΠΑΣΟΚ;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Όχι, όχι. Με τον Βαγγέλη Βενιζέλο …