1ο Διεθνές Συνέδριο & Άσκηση Σεισμού

Ολοκληρώθηκε το Σάββατο 26/10/2013 το 4ήμερο διεθνές συνέδριο και η άσκηση αντιμετώπισης καταστροφών από σεισμό, με την ονομασία «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ 2013», μια πρωτοβουλία και διοργάνωση της Επίλεκτης Ομάδας Ειδικών Αποστολών του δήμου Αιγάλεω, με την υποστήριξη του δήμου Αιγάλεω.
Ήταν η πρώτη φορά που διοργανώθηκε συνέδριο εθελοντικών ομάδων σχετικά με τους σεισμούς στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή και ομάδων από το εξωτερικό. Συγκεκριμένα στο συνέδριο συμμετείχαν ομάδες Επίλεκτων από τη Σερβία, την Ιταλία, την Τουρκία, τη  Μάλτα, την Πορτογαλία και την Κύπρο, ενώ την Ελλάδα εκπροσώπησαν οι εθελοντικές ομάδες Κ.ΟΜ.Α.Κ.- Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών της Πολεμικής Αεροπορίας,     ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Θες/νίκης, ΕΠ.ΟΜ.Ε.Α. Βέλου Βόχας, EΠ.OM.E.A. Σιντικής Σερρών και ο Όμιλος Φίλων του Δάσους Σαλαμίνας.
Στο τριήμερο συνέδριο που διεξήχθη στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αιγάλεω και στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αιγάλεω «Γ.Ρίτσος» αναπτύχθηκαν, από διακεκριμένους επαγγελματίες του χώρου, θέματα σχετικά με την αντιμετώπιση των σεισμών και την ανάλυση των ζημιών που αυτοί προκαλούν, τους τρόπους απεγκλωβισμού και διάσωσης πολιτών μετά από την εκδήλωση σεισμού καθώς και ιατρικά ζητήματα που άπτονται του αντικειμένου. Επίσης, αναπτύχθηκε διεξοδικά το θέμα των πρώτων αναγκών του πληθυσμού μετά από την εκδήλωση σεισμού.
Παράλληλα με τη θεωρητική προσέγγιση του θέματος των σεισμών, πραγματοποιήθηκαν και μαθήματα ναυαγοσωστικής  στο Δημοτικό κολυμβητήριο Χαϊδαρίου με σκοπό την προετοιμασία αντιμετώπισης φαινομένων τσουνάμι που πιθανώς να εκδηλωθούν μετά από έναν μεγάλο σεισμό.
Το συνέδριο ολοκληρώθηκε το Σάββατο 26/10/2013 με την άσκηση αντιμετώπισης καταστροφών από σεισμό με την ονομασία «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ 2013», η οποία πραγματοποιήθηκε στο κτίριο του ΟΤΕ στην περιοχή του Ελαιώνα. Το σενάριο της οποίας περιελάμβανε ποικίλα περιστατικά όπως πυρόσβεσης, διάσωσης από ερείπια, υγειονομικής περίθαλψης, ψυχολογικής υποστήριξης, εναέριας διάσωσης και σχεδιασμού επιχείρησης μέσω κέντρου επιχειρήσεων.
Στην έναρξη του συνεδρίου, αλλά και κατά τη διάρκεια αυτού και στην πραγματοποίηση της άσκησης,  παραβρέθηκαν Πρέσβεις χωρών που εκπροσωπούνταν από εθελοντικές ομάδες στη διοργάνωση.