Συμφωνία κορυφής για τον εκλογικό νόμο

Σε πλήρη σύμπνοια με τον κ. Μιχελάκη στο θέμα του εκλογικού νόμου, μίλησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος στη βουλή, αφού αναφέρθηκε σε πρώτο πληθυντικό για την κατάθεση των προτάσεων του Υπουργείου, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν συμφωνήσει.

Οπως έχει γράψει ήδη το myota.gr το πρόβλημα δεν βρίσκεται στην συμφωνία της κορυφής, αλλά σε μια ισχυρή ομάδα δημάρχων του ΠΑΣΟΚ κα λιγότερων της Νέας Δημοκρατίας, που αντιστέκονται και επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό και τους βουλευτές που επίσης δεν πείθονται.

Το Υπουργείο Εσωτερικών πάντως στις κατ’ ιδίαν πληροφορίες που διοχετεύει διαβεβαιώνει ότι ο νόμος θα περάσει και ότι υπάρχει απόλυτη συμφωνία.

Αντίθετα στο ΠΑΣΟΚ και στο τμήμα αυτοδιοίκησης διαβεβαιώνουν ότι ούτε καν έχει ξεκινήσει ο διάλογος αφού δεν έχουν δει ούτε προσχέδιο του νόμου και των διατάξεων.

Αίσθηση προκάλεσε πάντως η τοποθέτηση του κ. Γρηγοράκου στη Βουλή ο οποίος ανέφερε ότι στόχος του νέου εκλογικού νόμου θα είναι η κατάργηση της «ενός ανδρός αρχής», ενώ η αυτονόμηση του δημάρχου σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο ενισχύει στον μέγιστο βαθμό αυτήν την αρχή. Κύκλοι της Αυτοδιοίηκησης έχουν ήδη στείλει τις πρώτες παρατηρήσεις στον Υπουργό κ. Μιχελάκη όπου του επισημαίνουν ότι αν αλλάξει το εκλογικό σύστημα και ο δήμαρχος εκλέγεται σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο, θα πρέπει να αλλάξουν μια σειρά νόμων που να δίνουν ενισχυμένες αρμοδιότητες στο Δήμαρχο για να λειτουργήσει ο δήμος.

Αίσθηση επίσης προκάλεσε και το γεγονός ότι ο κ. Γρηγοράκος μίλησε με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για την Αυτοδιοίκηση προσπαθώντας να υποστηρίξει τις μεταρρυθμίσεις αναφερόμενος κυρίως στις παθογένειες της αυτοδιοίκησης.