Εκτός ΔΕΥΑ και επιχειρήσεις από την κινητικότητα

Δεν περιλαμβάνονται ΔΕΥΑ και Δημοτικές Επιχειρήσεις στο πρόγραμμα εθελοντικής κινητικότητας όπως διευκρίνισαν εχθές μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, παρά το γεγονός ότι στο πρόγραμμα εντάσσεται συνολικά η Αυτοδιοίκηση ακόμη και οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.
Το προσωπικό των ΔΕΥΑ και των Δημοτικών Επιχειρήσεων εντάσσεται σε διάταξη του νόμου που ετοιμάζεται να κατατεθεί εντός της επόμενης εβδομάδας στην βουλή και σύμφωνα με την οποία ο δήμαρχος θα μπορεί να μετακινεί προσωπικό εντός του δήμου του και των οργανισμών στους οποίους συμμετέχει για πέντε συν πέντε χρόνια σε όποια θέσει εκείνος εκτιμά ότι έχει ελλείψεις.

Κατά τα άλλα η εθελοντική κινητικότητα έχει ως πεδίο εφαρμογής συνολικά όλη την Αυτοδιοίκηση που σημαίνει ότι περιλαμβάνει τα Δημοσίου Δικαίου Νομικά Πρόσωπα της Αυτοδιοίκησης, τις Περιφέρειες και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις μεταξύ των οποίων οι εργαζόμενοι θα μπορούν να μετακινηθούν.

Θολή πάντως παραμένει η διαδικασία επιλογής της μετακίνησης καθώς από την μία τα μέλη της ΚΕΔΕ υποστηρίζουν ότι θα μπορεί να γίνει συνεννόηση μεταξύ εργαζόμενου και φορέα υποδοχής πριν γίνει η αίτηση μετακίνησης, από την άλλη ο υπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι πρόκειται για ένα νέο σύστημα όπου θα καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες των υπηρεσιών και θα σταματήσουν οι μετακινήσει «να είναι αντικείμενο προσωπικών εξυπηρετήσεων».

Στο παρασκήνιο πάντως της συνάντησης τόσο ο κ. Μητσοτάκης, όσο και ο κ. Μιχελάκης, παρότρυναν τους δημάρχους να υπερβούν εαυτούς προκειμένου να πετύχει η εθελοντική εσωτερική κινητικότητα έτσι ώστε ομαλά να  αποφύγουμε τις δεσμεύσεις απέναντι στην τρόικα. Οι υπουργείο είπαν ότι αν δεν πετύχει το σχέδιο, τότε δεν θα θέλει κανένας να αντιμετωπίσει το εναλλακτικό σενάριο.