Σύσκεψη για την καταλληλότητα των γηπέδων

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, με πρωτοβουλία του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου και του Υφυπουργού Γιάννη Ανδριανού, με φορείς του δημοσίου και εκπροσώπους αθλητικών ομοσπονδιών, προκειμένου να συζητήσουν για το μείζον ζήτημα της αδειοδότησης των αθλητικών εγκαταστάσεων της χώρας.
     Στη σύσκεψη παρευρέθησαν ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο Διευθυντής Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών Γιώργος Δέδες, εκπρόσωποι της Υγειονομικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας, της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών, της Πυροσβεστικής, της Ε.Π.Ο, της Super League, της Football League, της E.Ο.Κ, του Ε.Σ.Α.Κ.Ε, της Ε.Ο.ΠΕ καθώς και των τεχνικών υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.  
Όπως είναι γνωστό, έχει δοθεί προσωρινή λύση με την παράταση άδειας λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων της χώρας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2013, καθώς και παράταση για την ολοκλήρωση των διαδικασιών αδειοδότησης για τις αθλητικές εγκαταστάσεις για τις οποίες δεν είχε εκδοθεί άδεια λειτουργίας. Πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του αθλητισμού είναι η εξεύρεση μόνιμης λύσης στο ζήτημα.  
Κατά την σύσκεψη, ο κ. Παναγιωτόπουλος και ο κ. Ανδριανός ξεκαθάρισαν ότι η Πολιτεία θα είναι αδιαπραγμάτευτη στο θέμα της στατικής ασφάλειας των αθλητικών εγκαταστάσεων και επεσήμαναν ότι η ευθύνη του σχετικού ελέγχου ανήκει στην Αποκεντρωμένη Περιφέρεια.

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος είπε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Πρώτο μας μέλημα είναι η ασφάλεια των παρευρισκομένων στα γήπεδα. Είτε πρόκειται για  αθλητή, προπονητή, παράγοντα, διαιτητή, αστυνομικό, φίλαθλο, δημοσιογράφο, δεν θα  υποχωρήσουμε ούτε χιλιοστό στα κριτήρια ασφαλείας!
Δεν κάνουμε «σκόντο» στην ασφάλεια του κόσμου!
Από κει και πέρα, αν μπορούμε να κατηγοριοποιήσουμε κριτήρια ώστε να προχωρήσουν ταχύτερα και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες, έχει καλώς.
Με βάση την κείμενη νομοθεσία η ευθύνη του ελέγχου είναι στην Αποκεντρωμένη Περιφέρεια.
Διότι, η Περιφέρεια διαθέτει τις δυνατότητες σε επιστημονικό και τεχνικό επίπεδο για να γίνουν αυτά που πρέπει να γίνουν.

Αποτελεί κοινό μυστικό ότι περνάμε μία από τις δυσκολότερες περιόδους στη χώρα μας από οικονομικής πλευράς, μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Όμως το πρωταρχικό μας μέλημα είναι να διαφυλάξουμε την ανθρώπινη ζωή. Για μας κορυφαίο θέμα είναι αυτό της στατικής ασφάλειας. Και βεβαίως, τα περιουσιακά στοιχεία, η αρτιότητα των εγκαταστάσεων και φυσικά η διεξαγωγή των αγώνων.
Επαναλαμβάνω για μία ακόμη φορά, ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε κριτήρια ασφαλείας που έχουν σχέση με την προστασία του ανθρωπίνου δυναμικού».

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιάννης Ανδριανός τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Ως πολιτική ηγεσία, από την πρώτη στιγμή δείξαμε ότι έχουμε την βούληση να επιλύσουμε χρονίζοντα προβλήματα, όπως αυτά που έχουν να κάνουν με τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Στο πλαίσιο αυτό πήραμε και νομοθετικές πρωτοβουλίες όπως για τη διαδικασία νομιμοποίησης των αυθαιρέτων των αθλητικών εγκαταστάσεων – τόσο εκείνων που ανήκουν στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, όσο και εκείνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Έχει δοθεί παράταση μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους προκειμένου να γίνουν οι απαιτούμενες διαδικασίες αδειοδότησης των αθλητικών εγκαταστάσεων.
Σε ό,τι αφορά θέματα στατικής επάρκειας, πυρασφάλειας αλλά και όπως άλλων παραμέτρων θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων δεν θα γίνει αποδεκτή καμία έκπτωση.
Λέμε λοιπόν ναι στην απλοποίηση των διαδικασιών, όχι όμως στην οποιαδήποτε έκπτωση σε θέματα ασφαλείας και υγείας. Το νόημα λοιπόν της σημερινής συνάντησης είναι να καθίσουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, να συζητήσουμε και να καταλήξουμε ως προς τα βήματα που θα μας οδηγήσουν στην οριστική λύση του θέματος των αθλητικών εγκαταστάσεων».
 
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δημήτρης Καλογερόπουλος τόνισε:
«Δε νοείται Δήμος ή Αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού η οποία έχει τεχνική υπηρεσία, πολεοδομία να ζητάει από την Αποκεντρωμένη να πάει σε κάποιο νησί, από την στιγμή μάλιστα που οι ίδιοι έχουν τη δυνατότητα πτυχιούχων, πολιτικών μηχανικών να δηλώσουν στατική επάρκεια, ή τον έλεγχο».

Τέλος, οι φορείς κατέδειξαν τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν, εξέφρασαν τις απόψεις και κατέθεσαν τις προτάσεις τους.