Παραμένουν στα 45 / τόνο τα απορρίμματα

Αμετάβλητη θα παραμείνει και για το 2014 η τιμή χρέωσης για τους Δήμους της Αττικής των εισερχομένων απορριμμάτων στις εγκαταστάσεις του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής, όπως αποφάσισε τελικά μετά από τρεις αναβολές το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου.

Ο ΕΔΣΝΑ εισπράττει το τέλος τμηματικά, στη διάρκεια της χρονιάς, όταν δεν είναι γνωστές οι τελικές ετήσιες ποσότητες. Έτσι για το 2012, προϋπολόγισε ότι θα εισπράξει από τους δήμους 100.423.105 ευρώ, χρησιμοποιώντας σαν βάση τις ποσότητες των ΑΣΑ του 2010, που ήταν 2.231.624 τόνοι (επί 45 ευρώ τον τόνο). Τώρα, όμως, που οι ποσότητες των Αστικών Στερεών Απορριμμάτων (ΑΣΑ) για το 2012 καταγράφονται στους 1.807.357 τόνους, οι πραγματικές οφειλές των δήμων ανέρχονται σε 81.331.093 ευρώ. Οπότε, ο ΕΔΣΝΑ πρέπει να επιστρέψει ή να συμψηφίσει 19.092.012 ευρώ στους δήμους, που τα έχει (θεωρητικά) προεισπράξει. Το ίδιο πρόβλημα θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει και για το 2013, για το οποίο προεισπράττει, με βάση τις ποσότητες του 2011 (1.957.403 τόνοι).  

Οπως ανακοινώθηκε, το τέλος εισόδου (gate fee) θα διαμορφωθεί στο ύψος των 45 € ανά τόνο εισερχόμενου απορρίμματος, σύμφωνα με τα όσα προέβλεπε και η ΚΥΑ περί σύστασης του ΕΔΣΝΑ, ενώ στην τιμή συμπεριλαμβάνεται το κόστος καταβολής αντισταθμιστικών οφελών ύψους 43,5 εκ. € στους Δήμους Φυλής, Ασπροπύργου, Κερατσινίου – Δραπετσώνας και Περάματος για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής και του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Σχιστού.

Για το συγκεκριμένο θέμα είχε πάρει σχετική απόφαση και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής στην οποία ο ΕΔΣΝΑ είχε αποστείλει τη μελέτη αναλυτικής κοστολόγησης που έχει εκπονήσει.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός, η απόφαση να παραμείνει το κόστος στα ίδια επίπεδα με τα περσινά αναγνωρίζει τα τεράστια λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι και την σκληρή καθημερινότητα που βιώνουν χιλιάδες πολίτες, το πρόβλημα όμως με τα χρέη του Συνδέσμου παραμένει άλυτο και αποτελεί μια βόμβα στα θεμέλια της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ο κ. Σγουρός επεσήμανε: «εάν η δέσμευση της Κυβέρνησης για ένταξη του ΕΔΣΝΑ στο μητρώο των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης δεν γίνει πράξη τότε κάθε προγραμματισμός είναι ανούσιος».

Η συζήτηση για τα οικονομικά έγινε στη βάση μελέτης, που ο ίδιος ο ΕΔΣΝΑ είχε αναθέσει, για την κοστολόγηση των υπηρεσιών που παρέχει ο ΕΔΣΝΑ στους δήμους της Αττικής. Η μελέτη εξετάζει διάφορα σενάρια και καταλήγει στην πρόταση για αύξηση του τέλους, για το 2012, σε 55,53 ευρώ/τόνο.

Με αυτή της την απόφαση η διοίκηση του ΕΔΣΝΑ καλείται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της μείωσης των εσόδων του, παρόλο που το τέλος παραμένει σταθερό. Επειδή έχουμε μια σημαντική μείωση των ΑΣΑ.

Επισημαίνεται ότι η ετήσια εισφορά των Δήμων Αττικής παρακρατείται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία από τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττουν οι Δήμοι μέσω της ΔΕΗ ΑΕ. Μέχρι την ψήφιση του Ν. 3854/2010 η ετήσια εισφορά των Δήμων της Αττικής προσδιοριζόταν ως ποσοστό επί των ετήσιων τακτικών εσόδων τους. Μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, κάθε δήμος πληρώνει ανάλογα με τα απορρίμματα που φέρνει στον ΧΥΤΑ σύμφωνα με την αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει.