Ελλείψεις διατάξεων για τις Κοιν. Σ. Επ.

Αίτημα συνάντησης με το Υπουργείο Εργασίας για ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των Κοιν.Σ.Επ και εφαρμογή της Κοινωνικής Οικονομίας στην Ελλάδα έχει καταθέσει το από 25/08/2013 εκλεγέν πενταμελές Συντονιστικό του άτυπου Πανελλήνιου Δικτύου Κοιν.Σ.Επ .

Το συντονιστικό βάζει ζητήματα όπως η δημιουργία Ταμείου Στήριξης της Κοινωνικής Οικονομίας που ανακοινώθηκε σε ημερίδα της Θεσ/νικης από τον Δεκέμβριο του 2012 και αναμένονταν η ολοκλήρωσή της μέχρι τον Μάρτιο του 2013 όπως δεσμεύτηκε η Γενική Γραμματεία της Κοινωνικής Οικονομίας του υπουργείου Εργασίας προκειμένου να προωθηθούν κονδύλια και από ευρωπαϊκούς πόρους προς την κοινωνική οικονομία.

Ζητάει επίση την εξαίρεση των Κοιν.Σ.Επ όπως προσδιορίζονταν από τον νόμο 4019/11, από το Φορολογικό Νομοσχέδιο 1/2013, διότι όπως λένε ακυρώνει τη φιλοσοφία και την στόχευση του νόμου ο οποίος είναι εργαλείο για αδύνατες κοινωνικά ομάδες να στραφούν σε συλλογικές δραστηριότητες με σκοπό την απασχόληση και το κοινωνικό όφελος.

Ζητάνε να έχουν πρόσβαση στ προγράμματα του ΟΑΕΔ θεωρώντας πως είναι σε βάρος της απασχόλησης η εξαίρεση που υφίστανται. Η εξέλιξη των Κοιν.Σ.Επ και η βιωσιμότητά τους υποστηρίζουν, είναι ευθέως εξαρτημένη από υποστηρικτικές πολιτικές, για να παίξουν τον αναπτυξιακό τους ρόλο, εξασφαλίζοντας θέσεις εργασίας και στοχεύοντας στο κοινωνικό όφελος.

Με μια υπουργική απόφαση υποστηρίζουν, η οποία μπορεί να κουμπώσει με το γράμμα του νόμου 4019/11, και υποβοηθώντας στην ουσία την φιλοσοφία της Κοινωνικής Οικονομίας, λύνεται το ζήτημα και ανοίγουν δυνατότητες και προοπτικές για την απασχόληση πέραν των άλλων επιλογών του υπουργείου Εργασίας.

Το συντονιστικό εκπροσωπεί πενήντα και πλέον ενεργές Κοιν.Σ.Επ και ζητάει άμεσα συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας κ. Βρούτση.

Να θυμίσουμε ότι ο νόμος επιτρέπει την σύναψη προγραμματικών συμβάσεων των δήμων με τις Κοιν. Σ. Επ.

Στο Συντονιστικό του Πανελλήνιου Άτυπου Δικτύου ΚοινΣΕπ συμμετέχουν οι:

ZOHRER ΚΩΝ/ΝΑ Πρόεδρος ΚοινΣεπ «180˚»
ΚΑΝΑΚΗ ΜΑΤΙΝΑ Γραμματέας ΚοινΣεπ «Εκάτη»
ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΩΤΑ Πρόεδρος ΚοινΣεπ «Μούσες Πιερίας»
ΣΑΓΩΝΑΣ ΦΩΤΗΣ Γραμματέας ΚοινΣεπ «Red Kitchen»
ΦΙΣΚΙΛΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ Αντιπρόεδρος ΚοινΣεπ «Συμπαράσταση στη Δυτική Αθήνα» υπεύθυνος επικοινωνίας