Κινητοποιήσεις των δήμων και για τον ΕΟΠΥΥ

Τις αναταράξεις και στην μεταρρύθμιση του ΕΟΠΥΥ καλούνται όπως φαίνεται να αποσβέσουν για μια φορά ακόμη οι δήμοι καθώς τοπικά κινήματα ασφαλισμένων απευθύνονται και γι αυτήν την υπόθεση στις δημοτικές αρχές. Μετά τους νησιωτικούς δήμους και τον Αγιο Δημήτριο Αττικής και ο Δήμος Ιλίου εξέδωσε ψήφισμα με τίτλο «Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ. Η ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΥΡΙΟ» όπου αναφέρει τα εξής:
Η Κυβέρνηση για να υπηρετήσει τις μνημονιακές επιταγές διαλύει τα πολυιατρεία ΙΚΑ – Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και απολύει γιατρούς και εργαζομένους.
Θα μετατρέψουν, όσα πολυιατρεία δεν κλείσουν, σε υποβαθμισμένες δομές με χαμηλού επιπέδου Υπηρεσίες Υγείας και με οικονομική επιβάρυνση.
Η παράλληλη διάλυση του Δημόσιου Ασφαλιστικού Συστήματος, θα οδηγήσει αναγκαστικά σε ιδιωτική ασφάλιση, για όποιον αντέξει το κόστος. Οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση στις Υπηρεσίες Υγείας ανάλογα με το «πακέτο» ιδιωτικής ασφάλισης που θα μπορούν να πληρώσουν.
Το δικαίωμα για δωρεάν πρόσβαση σε ποιοτικές Δημόσιες Υπηρεσίες Υγείας θα γίνει άπιαστο όνειρο για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας.
ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ;
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
1.    Ε.Ο.Π.Υ.Υ. βασική μορφή παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με δημόσιο χαρακτήρα.
2.    Όχι στη συρρίκνωση ή κλείσιμο πολυιατρείων (σταθερή δομή). Αντίθετα λειτουργίας τους σε διευρυμένο ωράριο, στελέχωση με ειδικότητες, πλήρη ανάπτυξη εργαστηρίων (αστικά κέντρα υγείας) κατανεμημένα με γεωγραφικά και πληθυσμιακά κριτήρια. Ο οικογενειακός γιατρός λειτουργεί σε αρμονική συνεχή συνεργασία με πολυιατρείο και όχι σαν υποκατάστατο.
3.     Πρόσβαση όλων στις δημόσιες δομές υγείας ανεξάρτητα από ασφαλιστική ικανότητα.
4.    Όχι σε κλειστούς προϋπολογισμούς Ε.Ο.Π.Υ.Υ. γιατί το μόνο που δημιουργούν είναι μεταφορά και άλλων οικονομικών βαρών στους ασφαλισμένους. Η παροχή υγείας είναι μια βασική κοινωνική προσφορά του κράτους στους πολίτες και όχι οικονομική διαδικασία προσπορισμού κερδών.
5.    Όχι στη μεταβολή των εργασιακών σχέσεων των γιατρών που ήδη υπηρετούν υποαμειβόμενοι, ανασφάλιστοι και χωρίς συνταξιοδοτικό δικαίωμα, παρά τα 15-20 και πλέον έτη σταθερής εργασίας.
6.    Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. είναι ήδη υποστελεχωμένος και χρειάζεται προσλήψεις ιατρών, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού και όχι απολύσεις (άμεσες ή μέσα από διαθεσιμότητα).
ΑΝ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ ΘΑ ΕΠΙΒΙΩΝΕΙ ΜΟΝΟ ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ.
ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 04.12.13 ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΜΕΛΙΝΑ (ΚΑΜΑΤΕΡΟ) ΩΡΑ: 19.00»   
Οι δημοτικές αρχές με την μεταρρύθμιση του ΕΟΠΥΥ θα κληθούν όπως φαίνεται να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των δημοτών που έχουν δημιουργηθεί και με τον Καλλικράτη του ΙΚΑ, όπου η υπερσυγκέντρωση των υποκαταστημάτων έχει οδηγήσει σε μεγάλες μετακινήσεις των ασφαλισμένων και σε πολλές περιπτώσεις στην απίστευτη ταλαιπωρία ακόμη και ατόμων ου δεν μπορούν να μετακινηθούν.
Οπως έχει διαπιστωθεί η δήθεν ηλεκτρονική διακυβέρνηση που υποτίθεται ότι θα εφαρμοζότανε στο ΙΚΑ για την αποφυγή των μετακινήσεων δεν ισχύει ούτε στο ελάχιστο. Πολλές φορές μάλιστα δεν λειτουργεί ούτε καν το εσωτερικό ηλεκτρονικό σύστημα μεταξύ των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ και οι ασφαλισμένοι μετακινούνται άσκοπα και μάταια χωρίς να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους.