Υποπτες κινήσεις του ΟΑΕΔ για την κοινωφελή εργασία

Πληθαίνουν οι καταγγελίες και τα προβλήματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την διαχείριση των αρχείων επιτυχόντων του ΟΑΕΔ στην Κοινωφελή Εργασία. Αρκετά blog αναφέρουν παρεμβάσεις και αλλοιώσεις στην μοριοδότηση.
Οι βουλευτές Γιάννης Δημαράς και Γαβριήλ Αβραμίδης κατέθεσαν ερώτηση σύμφωνα με την οποία «στην προκήρυξη για τις 27.948 θέσεις κατηγορίας ΔΕ, του β΄ πακέτου κοινωφελούς εργασίας που έχει εξαγγείλει το υπουργείο εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης και υλοποιεί ο ΟΑΕΔ, υπήρξαν προβλήματα στη διαδικασία υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης και όχι μόνο.
Σε  ότι αφορά δε την προκήρυξη του Οκτωβρίου για τις 10.000 θέσεις ΥΕ, δημιουργήθηκαν προβλήματα στο πρόγραμμα ΟΠΣ-ΟΑΕΔ. Υποψήφιοι που είχαν θεωρηθεί επιτυχόντες ενώ έχουν προμηθευθεί από τα κατά τόπους ΚΠΑ συστατικό σημείωμα να αναλάβουν εργασία σε Δήμους και άλλους φορείς, και ενώ έχει προχωρήσει η πρόσληψή τους, εκ των υστέρων αφού διαπιστώθηκε από την Κεντρική διοίκηση ΟΑΕΔ, σφάλματα και παραλείψεις στη μοριοδότηση τους, ανακαλείται η πρόσληψή τους με επείγουσα  εντολή του ΟΑΕΔ στα περιφερειακά του ΚΠΑ».

Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι στα υποκαταστήματα του ΟΑΕΔ δεν κρατάνε ηλεκτρονικό πρωτόκολλο (βλ. φωτο).

Εντωμεταξύ μείζον θέμα έχει δημιουργηθεί και στις χρηματορροές του ΟΑΕΔ, καθώς παραμένουν απλήρωτα προγράμματα εδώ και ένα χρόνο. Η ανωμαλία αυτή ενέχει τεράστιους κινδύνους για τα ταμειακά αποθέματα των δήμων αν θα αναλάβουν τις πληρωμές των εργαζομένων της κοινωφελούς εργασίας.
Είναι πια ορατό το ενδεχόμενο οι δήμοι να κληθούν για μια ακόμη φορά, να χρηματοδοτήσουν εκείνοι το πρόγραμμα και όχι ο ΟΑΕΔ, όπως έχει γίνει με δεκάδες άλλες περιπτώσεις.
Πρόσφατα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Ασκούνης ενημέρωσε το Δ.Σ. ότι 230 εκατομμύρια ευρώ που οφείλουν τα υπουργεία να καταβάλλουν στους Δήμους, δεν το έχουν κάνει με αποτέλεσμα να υπάρχει το αντίστοιχο έλλειμμα στα ταμεία τους και με σοβαρότατο κίνδυνο να προκύψουν προβλήματα με το Οικονομικό Παρατηρητήριο.

Στην περίπτωση της Κοινωφελούς Εργασίας υπάρχουν δήμοι που περιμένουν να χρηματοδοτηθούν για πάνω από 150 εργαζόμενους το οποίο σημαίνει ένα ποσό περίπου 400.000 ευρώ. Αν ο ΟΑΕΔ παρουσιάσει και εδώ τις ίδιες καθυστερήσεις τότε οι κίνδυνοι για τους δήμους θα είναι τεράστιοι.
Αν δε εμπλακούν οι δήμοι και στην διαδικασία των ενστάσεων τότε το πρόβλημα θα είναι και πάλι δυσεπίλυτο.