Επιτροπές στους Δήμους για την ΔΕΗ

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε εχθές, 7 Δεκεμβρίου, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής για το θέμα των διακοπών στις ηλεκτροδοτήσεις των κατοικιών των άπορων και ανήμπορων πολιτών.
Στη σύσκεψη υπό την Προεδρία του Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, συμμετείχαν και ο Υφυπουργός, Μάκης Παπαγεωργίου, ο Δήμαρχος Καλλιθέας & Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης, ο Πρόεδρος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, ο Πρόεδρος της ΔΕΔΔΗΕ, Γεώργιος Κόλλιας, ο Πρόεδρος της ΠΕΔΑ, Νίκος Σαράντης και ο Δήμαρχος Λάρισας, Κώστας Τζανακούλης.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα ακόλουθα μέτρα:
1.    Αποφασίστηκε να συγκροτηθούν Επιτροπές σε κάθε Δήμο, με τη συμμετοχή εκπροσώπου της ΔΕΗ, εκπροσώπου του ΔΕΔΔΗΕ και εκπροσώπων των Κοινωνικών Δομών των Δήμων και των Περιφερειών. Σκοπός των επιτροπών αυτών είναι να επιλαμβάνονται όλων των θεμάτων έκτακτων κοινωνικών αναγκών που σχετίζονται με τη ΔΕΗ και τα οποία θα επιλύονται άμεσα και σε τοπικό επίπεδο.
2.    Οι Δήμοι θα αποστείλουν, το ταχύτερο δυνατόν, στις συγκεκριμένες Επιτροπές τις καταστάσεις με όσους είχαν ενταχθεί την 1η Νοεμβρίου 2013 στις κοινωνικές και προνοιακές δομές των Δήμων και των Περιφερειών και στους οποίους υπήρξε διακοπή στην παροχή ρεύματος της οικίας τους, προκειμένου να δρομολογείται η επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος.
3.    Αντίστοιχες καταστάσεις θα ζητηθούν από την Εκκλησία – και τους κατά τόπους Ιεράρχες – για τους δικαιούχους των προνοιακών δομών που διαθέτουν, ώστε επίσης να υπάρξει επανασύνδεση ρεύματος.
4.    Εντατικοποιείται η ενημέρωση για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), καθώς είναι απολύτως βέβαιο ότι υπάρχουν οικογένειες και δικαιούχοι που μπορούν να ενταχθούν στο ΚΟΤ και για διάφορους λόγους δεν έχουν καταθέσει αιτήσεις. Ταυτόχρονα εντατικοποιούνται οι διαδικασίες ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.
5.    Εκδίδεται άμεσα η Υπουργική Απόφαση, με βάση την οποία παρέχεται με έκπτωση έως 70% ηλεκτρικό ρεύμα στις κοινωνικές δομές των Δήμων, των Περιφερειών, της Εκκλησίας και της Κοινωνίας των Πολιτών, που παρέχουν κοινωνικά συσσίτια, ή λειτουργούν ως κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία ή ιατρεία.
6.    Τέλος, προκειμένου να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση της εξέλιξης των προβλημάτων ενόψει και του δύσκολου χειμώνα, αποφασίστηκε η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού διαρκούς παρακολούθησης, με τη συμμετοχή ΥΠΕΚΑ, ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και ΚΕΔΕ, προκειμένου να δρομολογείται στον συντομότερο δυνατό χρόνο η επίλυση ζητημάτων που προκύπτουν.