Κόντρα δημάρχων για τη ΔΕΗ

Για δημαγωγία κατηγορούν οι συνάδελφοί τους, τους 4 δημάρχους που ζήτησαν να ανοίξει το νομικό πλαίσιο έτσι ώστε να πληρώσουν οι δήμοι τους λογαριασμούς της ΔΕΗ καθώς όπως λένε δεν μπορούν όλοι να επωμιστούν τέτοια βάρη.
Την πρωτοβουλία στηλίτευσαν κατ’ αρχήν οι της κίνησης των πέντε δημάρχων στη κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν προχθές. Ο Δήμαρχος Αθήνας σήμερα το πρωί στο Mega τόνισε ότι ο δήμος του δεν είναι δυνατόν να αναλάβει τέτοια ευθύνη και μάλιστα χωρίς πρώτα να καταγράψει τις ανάγκες, αλλά και να στήσει υπεύθυνα  τους διαπιστωτικούς μηχανισμούς.
Για τον ίδιο λόγο μια μεγάλη ομάδα δημάρχων διαμαρτυρήθηκε για την αδυναμία που έχουν οι περισσότεροι με τα ελλειμματικά τους ταμεία και χωρίς υπηρεσίες να στηρίξουν μια τέτοια υπόθεση.  
Εντωμεταξύ αδιευκρίνηστες είναι αρκετές λεπτομέρειες για τα συσσωρευμένα χρέη αλλά και για τα κριτήρια ένταξης.

Από την άλλη δεν είναι λίγοι οι δήμαρχοι που «σίμπισαν» στην ανακοίνωση των τεσσάρων, Μπακογιάννη, Παχατουρίδη, Χατζηδάκη και Χαρδαλιά, και εξέδωσαν ανακοινώσεις – πρόσκληση για όσους έχουν πρόβλημα να καταγραφούν και να βοηθηθούν. Χωρίς όμως να αλλάξει τίποτα στο νομικό καθεστώς και σύμφωνα με το άρθρο 202 του Νόμου 3463/2006.

Δεν πρόκειται όμως ακριβώς περί αυτού, αλλά περί νομοθετικής ρύθμισης για ανθρώπους που δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του 202 ή που δεν μπορούν ακόμη να το αποδείξουν.

Στο Μαρούσι αλλά και σε άλλους δήμους κάτι τέτοιο εφαρμόζεται εδώ και καιρό. Σε αρκετές περιπτώσεις άπορων δημοτών που τους είχε διακοπεί το ρεύμα λόγω αδυναμίας πληρωμής, έχει προχωρήσει στην επανασύνδεσή του καταβάλλοντας μέρος της οφειλής μέσω διακανονισμού από το Ταμείο Αλληλοβοήθειας που διατηρεί ο Δήμος βάσει κριτηρίων των αδύναμων οικονομικά με το άρθρο 202. Το ίσιο έχει γίνει και σε άλλους δήμους όπως στην Αγία Βαρβάρα, τον Κορυδαλλό και αλλού.

Οι δήμοι Παπάγου Χολαργού και Αγίας Παρασκευής προχώρησαν σε σχετικές ανακοινώσεις χωρίς να υπάρχει νέα νομοθετική ρύθμιση.

Εξάλλου επείγουσα σύσκεψη με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συγκάλεσε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, ενόψει των λεπτομερειών που αφορούν τη διαδικασία με την οποία θα παρεμβαίνει η πολιτεία προκειμένου να γίνεται αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε όσα νοικοκυριά ευπαθών οικογενειών έχει διακοπεί.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να διαθέσει τις Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, και όσα στοιχεία αυτές διαθέτουν, στη διάθεση των Ειδικών Επιτροπών που προβλέπεται να συγκροτηθούν σε κάθε Δήμο και οι οποίες θα είναι αρμόδιες, σε τοπικό επίπεδο, για την άμεση επανασύνδεση του ρεύματος στα συγκεκριμένα νοικοκυριά
Επιπλέον, θα διατεθούν για την υποστήριξη των κατά τόπους  επιτροπών και κοινωνικών δομών, οι κοινωνικοί λειτουργοί και λοιποί εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο πλαίσιο του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας.
Τέλος, οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας θα παρέχουν πληροφόρηση στο κοινό σχετικά με τη διαδικασία επανασύνδεσης καθώς για την αξιοποίηση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου της ΔΕΗ.