Ανάμικτες οι απόψεις για τις επανασυνδέσεις της ΔΕΗ

Θετικά μέχρι στιγμής αξιολογούνται από τα μέλη της ΚΕΔΕ τα αποτελέσματα συνεργασίας της Αυτοδιοίκησης με την ΔΕΗ καθώς έχει ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός επανασύνδεσης των παροχών ρεύματος, τι θα γίνει όμως όταν καταλαγιάσει η σκόνη και τελειώσει το show;
Τα θετικά αποτελέσματα της συνεργασίας επεσήμανε κυρίως ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Κώστας Ασκούνης. Οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων ενεργοποιήθηκαν και η ΔΕΗ ανταποκρίνεται επανασυνδέοντας το ρεύμα σε αρκετά νοικοκυριά, όμως το αγκάθι παραμένει η βάση δεδομένων με τις κομμένες συνδέσεις.
Υποκριτική χαρακτήρισαν πολλά όμως μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ την άρνηση της ΔΕΗ να δώσει τα στοιχεία με τις κομμένες παροχές σε κάθε δήμο με το επιχείρημα των προσωπικών δεδομένων, αφού όπως επεσήμαναν στο τέλος κάθε χρόνου η ΔΕΗ παραδίδει ούτως ή άλλως στους δήμους αρχείο με όσους δεν πλήρωσαν τους λογαριασμούς όπου συμπεριλαμβάνονται και τα τέλη.
Οταν πρόκειται για τις υποχρεώσεις της ΔΕΗ για τα καφάο και τις κολώνες, τότε η ΔΕΗ παρουσιάζεται ως δημόσιος φορέας για να απαλλαγεί των ευθυνών της, αλλά όταν πρόκειται για την κοινωνική εταιρική της ευθύνη, όπως τώρα τότε επικαλείται ότι είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο ανώνυμη εταιρεία.
Στο ΔΣ της ΚΕΔΕ διαπιστώθηκε μια κακή γενικότερα συνεργασία και μάλιστα ειπώθηκε και ότι η άποψη της Αυτοδιοίκησης φιμώνεται από τα ΜΜΕ επειδή η ΔΕΗ αποτελεί έναν καλό πελάτη τους με ζεστό χρήμα.
Η ΚΕΔΕ ζητάει μείωση του κοινωνικού τιμολογίου 50% για όλες τις κατηγορίες των ευπαθών ομάδων και επισημαίνει ότι το 25% που ισχύει σήμερα, δεν καλύπτει ούτε τις περσινές αυξήσεις.
Επίσης ζητάει παράταση των ρυθμίσεων τουλάχιστον για 24 δόσεις και όχι για έξι που είναι σήμερα. Πολλοί ομιλητές στο Δ.Σ. επισήμαναν ότι σε λίγο καιρό θα βρεθούμε μπροστά στο ίδιο πρόβλημα απλήρωτων λογαριασμών αφού εκείνοι συνεχίζουν να καταφθάνουν και να αυξάνονται ακόμη και σ’ αυτούς που έχουν αποδεδειγμένα αδυναμία να πληρώσουν. Τι θα γίνει λοιπόν στην συνέχεια;
Επίσης η ΚΕΔΕ έβαλε το πρόβλημα του ορίου των 2.500 κιλοβατωρών που εκτιμάται ότι είναι ανεπαρκέστατες στην διάρκεια τετραμήνου, για νοικοκυρία που έχουν μηχανήματα ιατρικής υποστήριξης.
Τέλος η ΚΕΔΕ ζητάει την χρηματοδότηση και δημιουργία ειδικού λογαριασμού από το πλεόνασμα για την κάλυψη των χρεών όσων εντάσσονται στο κοινωνικό τιμολόγιο.  
Ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Κοιμήσης μίλησε και για «κλοπή» αφού όπως είπε ότι η ΔΕΗ καθυστερεί εκταμιεύσεις μέχρι και τρεις μήνες, ποσών που έχει εισπράξει ως τέλη, λύνοντας το δικό της ταμειακό  πρόβλημα εις βάρος των δήμων, ενώ εισπράττει και μεγάλα ποσά από τόκους, με χρήματα που δεν της ανήκουν.
Πρόταση κατέθεσε ο τ. Δήμαρχος Καισαριανής κ. Τζόκας να ειδοποιεί η ΔΕΗ τους δήμους όταν πρόκειται να κόψει σε κάποιο νοικοκυριό το ρεύμα για να ελέγχεται από τις κοινωνικές υπηρεσίες η δυνατότητα υποστήριξης.
Ο Δήμαρχος όμως Αμφιλοχίας προειδοποίησε ότι με εντολή του Ελεγκτικού Συνεδρίου γίνονται έλεγχοι για τις απαραίτητες ενέργειες που έχουν κάνει οι δημοτικές αρχές για την είσπραξη των εσόδων από ΔΕΗ και μάλιστα σε βάθος δεκαετίας.

Επίσης ένα επιπρόσθετο πρόβλημα όπως επεσήμανε ο δήμαρχος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη, είναι αυτό των ανθρώπων που έκαναν μόνοι τους παράνομη επανασύνδεση ένα ζήτημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με συνεννόηση.

Για υποκρισία της κυβέρνησης μίλησε η κα Παντελάκη δημοτικός σύμβουλος Πειραιά αφού όπως είπε τα μέτρα καλύπτουν ένα πολύ μικρό ποσοστό αυτών που έχουν πραγματική αδυναμία να πληρώσουν το ρεύμα.

Οπως πάντως ενημέρωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Ασκούνης, σύντομα στους δήμους θα συγκροτηθούν τετραμελείς επιτροπές για να δούνε κατά περίπτωση και κατά δήμο ποιοί δικαιούνται επανασύνδεση.  Την ανώφελη συμμετοχή των Περιφερειών στις επιτροπές αυτές επεσήμανε ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Κυρίζογλου, αφού όπως είπε οι Περιφέρειες ούτε καμία αρμοδιότητα έχουν, ούτε κανένα στοιχείο, ούτε μπορούν να βοηθήσουν σε τίποτα.

Σημ: Η φωτογραφία από τις επανασυνδέσεις που έγιναν στον Δήμο Αγίου Δημητρίου Αττικής