Αποκατάσταση εμπιστοσύνης ζήτησε ο Καλογερόπουλος στην Ευρώπη

Χρέος όλων μας είναι να αποκαταστήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης με τους Ευρωπαίους πολίτες, ώστε να δώσουμε τη μάχη αυτή με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις επεσήμανε στην απάντηση του ο  Δ. Καλογερόπουλος, Αντι/δρος της Επιτριπής των Περιφερειών στην 105η Ολομέλεια,  προς τον Υπ. Εσωτερικών κ. Γιάννη Μιχελάκη, σχετικά με το πρόγραμμα της ελληνικής Προεδρίας.
H προσπάθεια αυτή ανάκτησης εμπιστοσύνης είπε ξεκινάει πρώτα απ΄ όλα από τις τοπικές και περιφερειακές αρχές, το επίπεδο διακυβέρνησης που είναι πιο κοντά στους πολίτες, τις αγωνίες, τις ανάγκες και τους προβληματισμούς τους.
Επίσης ο κ. Καλογερόπουλος είπε ότι οι σχεδιασμοί για την Τραπεζική Ένωση πρέπει να λάβουν υπόψη και την τοπική-περιφερειακή διάστασή της και τον βασικό ρόλο που διαδραματίζουν οι περιφερειακές αλλά και οι συνεταιριστικές τράπεζες, που μπορεί να γίνουν μοχλοί ανάπτυξης για κάθε τοπική οικονομία.
Η Ελληνική Προεδρία έχει ζητήσει από την Επιτροπή των Περιφερειών να γνωμοδοτήσει πάνω σε δυο πολύ σημαντικά ζητήματα: Την ενέργεια με προσιτές τιμές για όλους, και τη Στρατηγική για το Ιόνιο και την Αδριατική.
Στο πρώτο θέμα ανέφερε ο κ. Καλογερόπουλος, είναι ανάγκη να δρομολογηθούν πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης μιας ευέλικτης ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, με ανταγωνιστικές τιμές και ασφαλή ενεργειακό εφοδιασμό για όλους, ειδικά για τις χώρες που δοκιμάζονται περισσότερο λόγω της οικονομικής κρίσης.
Όσον αφορά στη Στρατηγική για το Ιόνιο και την Αδριατική, θα πρέπει να στηριχθεί στις θετικές εμπειρίες των στρατηγικών της Βαλτικής και του Δούναβη και να υπάρξει στενότερη συνεργασία μεταξύ των διαφόρων μακροπεριφερειακών στρατηγικών. Υποστηρίζοντας την ανάγκη καινοτόμων προσεγγίσεων διακυβέρνησης, στη βάση της συναπόφασης.
Η Επιτροπή των Περιφερειών από την πλευρά της έχει πρωτοστατήσει στη δημιουργία θεσμών όπως είναι η Ευρωμεσογειακή Περιφερειακή και Τοπική Συνέλευση (ARLEM) και η Διάσκεψη των περιφερειακών και τοπικών αρχών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης  (CORLEAP). Οι φορείς αυτοί παρέχουν σημαντικές ευκαιρίες για την ενίσχυση της Δημοκρατίας, την ανάπτυξη σχέσεων οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνεργασίας και την οικοδόμηση ενός χώρου ελεύθερων συναλλαγών.
Τέλο ο κ. Καλογερόπουλος αναφέρθηκε σε λενα θεμελιώδες ζήτημα που εξελίχτηκε σε πρόβλημα, και καλούμαστε να το διαχειριστούμε στην καθημερινότητά μας, αφορά φυσικά το θέμα της μετανάστευσης, και ευρύτερα της μετακίνησης υπηκόων τρίτων χωρών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση    Οι τοπικές κοινωνίες είναι εκείνες που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση τέτοιων φαινομένων. Γι’ αυτό και χρειάζεται να γίνουν  αισθητές σε τοπικό επίπεδο οι όποιες δράσεις ενδο-ενωσιακής αλληλεγγύης και κατανομής αρμοδιοτήτων ευθύνης για την επαρκή και αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της μετανάστευσης.
Και σχετικά με τη διαμάχη που έχει ανακύψει μεταξύ κάποιων Κρατών Μελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης των ευρωπαίων πολιτών, η ΕτΠ έχει ξεκάθαρα δηλώσει ότι η ελεύθερη μετακίνηση –μια από τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας – είναι ακρογωνιαίος λίθος του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος και ως τέτοιος αποτελεί αδιαπραγμάτευτο κεκτημένο, ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της ΕτΠ.
Στη φωτό απεικονίζονται (εξ αριστερών) οι κκ. Δ. Καλογερόπουλος Αντιπρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών, Ιωάννης Μιχελάκης Υπουργός Εσωτερικών και Ramón Luis Valcárcel Siso Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών