Προκηρύχθηκαν CIVITAS AWARDS 2014

Προκηρύχθηκαν τα βραβεία για την Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα CIVITAS AWARDS 2014 με προθεσμία μέχρι τις 14 Ιουλίου 2014
Δημοσιεύθηκε πρόσφατα πρόσκληση υποβολής προτάσεων για τα βραβεία για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα CIVITAS.
Οπως αναφέρει το Υπουργείο Εσωτερικών με εγκύκλιο που έφτασε στους δήμους:
1. Γενικά
Οι πόλεις συγκεντρώνουν πάνω από το 70% του πληθυσμού της ΕΕ και παράγουν περίπου το 85% του ΑΕΠ της Ένωσης. Οι περισσότερες μετακινήσεις ξεκινούν και τελειώνουν στις πόλεις. Ωστόσο, σε πολλές αστικές περιοχές, η αυξημένη ζήτηση για αστικές μετακινήσεις έχει δημιουργήσει μια μη βιώσιμη κατάσταση: μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση, ατμοσφαιρική ρύπανση, ηχορρύπανση και υψηλές ανθρακούχες εκπομπές. Η αστική συμφόρηση θέτει σε κίνδυνο τους στόχους της ΕΕ για ένα ανταγωνιστικό και ενεργειακά αποδοτικό σύστημα μεταφορών.
Τα βραβεία CIVITAS προσφέρουν στις ευρωπαϊκές πόλεις τη δυνατότητα να επιδείξουν τα πιο φιλόδοξα, καινοτόμα και επιτυχημένα έργα στο πεδίο της βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Οι νικητές των βραβείων δεν αποκομίζουν χρηματικό όφελος αλλά παρουσιάζονται μέσα από τον Ευρωπαϊκό Τύπο, τα σχετικά έντυπα και τις ιστοσελίδες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως βέλτιστες πρακτικές προκειμένου να ενθαρρύνουν και να καθοδηγήσουν τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πόλεις στην επίτευξη του στόχου της βιώσιμης κινητικότητας.
2. Κατηγορίες βραβείων
Σε ετήσια βάση, τα μέλη-πόλεις του φόρουμ CIVITAS συμμετέχουν στη διαγωνιστική διαδικασία επιλέγοντας μία από τις κάτωθι κατηγορίες:
> Τεχνική καινοτομία.
> Δημόσια συμμετοχή.
> Η Πόλη CIVITAS της χρονιάς
3. Διαδικασίες και κανόνες συμμετοχής
Δικαίωμα συμμετοχής στα βραβεία CIVITAS έχουν οι πόλεις, οι οποίες έχουν υπογράψει τη διακήρυξη CIVITAS και είναι μέλη του σχετικού δικτύου. Εάν μια πόλη δεν έχει ακόμη υπογράψει τη διακήρυξη, καλείται να την λάβει και να την υπογράψει από την εξής ιστοσελίδα:
http://www.civitas.eu/content/how-become-member
Κάθε πόλη έχει δικαίωμα να υποβάλει μία πρόταση σε κάθεμιά από τις ανωτέρω κατηγορίες. Οι προτάσεις υποβάλλονται μέχρι τις 14 Ιουλίου 2014. Η τελική επιλογή γίνεται 5 εβδομάδες πριν την τελετή απονομής των βραβείων, η οποία έχει οριστεί για τις 26 Σεπτεμβρίου 2014 στην Καζαμπλάνκα.
4. Περισσότερες πληροφορίες
Το πλήρες κείμενο της πρόσκλησης και τα σχετικά έντυπα για τις τρεις κατηγορίες των βραβείων είναι διαθέσιμα από την εξής ιστοσελίδα:
http://www.civitas.eu/page-awards-main
Για περαιτέρω πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να επικοινωνήσουν με τη Γραμματεία της εν λόγω πρωτοβουλίας στην εξής ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για περαιτέρω πληροφορίες και διευκρινίσεις.