Βελτιωμένο στην αναζήτηση το Διαύγεια 2

Εντυπωσιακό είναι το πρόγραμμα Διαύγεια 2 που παρουσίασαν ο Υπουργός κ. Μητσοτάκης και η υφυπουργός κ. Χριστοφυλλοπούλου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν σήμερα και το οποίο ξεκινάει την ερχόμενη Τρίτη.
Εκτός από την ανώτατη εγκυρότητα έναντι οποιουδήποτε εγγράφου που νομοθετήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, το πρόγραμμα Διαύγεια 2 έρχεται να αναβαθμίσει σε μεγάλο βαθμό την χρηστικότητα των 11,5 εκατομμυρίων ήδη υπαρχουσών αναρτήσεων που αυξάνονται με ταχύτητα 2.000/ώρα από 36.000 φορείς του δημοσίου.
Οι τρεις μεγάλες αλλαγές είναι:
Η μηχανή αναζήτησης αναβαθμίστηκε και κάνει ομαδοποιήσεις, έχει μνήμη και προσωποποιεί, ενώ οι λέξεις κλειδιά λειτουργούν σε πολύ βαθύτερο και ευέλικτο επίπεδο.
Τα έγγραφα που διακινούνται στην Διαύγεια είναι χρηστικά και επεξεργάσιμα από τους πολίτες, τις υπηρεσίες και τις επιχειρήσεις.
Και τέλος η Διαύγεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί πια και από ΑΜΕΑ αφού το πρόγραμμα επιτρέπει την σύνδεση με σχετικά προγράμματα υπολογιστών.

Εννοείται βέβαια ότι βάση του πρόσφατου νόμου εφαρμόζεται στην διαύγεια πια και η ηλεκτρονική υπογραφή ενώ οι διάφορες υπηρεσίες υποχρεούνται να αναρτούν εκεί και όλα τα έντυπα αιτήσεων που είναι απαραίτητα για τους πολίτες για τις συναλλαγές τους με τις δημόσιες υπηρεσίες.

Οπως είπε και ο Υπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, η Διαύγεια καθιερώθηκε ως βασικός πυλώνας δημοκρατίας, διαφάνειας και ελέγχου των δημόσιων υπηρεσιών. Και σύμφωνα με τη κα Χριστοφυλλοπούλου, το επόμενο βήμα θα είναι η καθιέρωση των ανοιχτών δεδομένων για κάθε έγγραφο που διακινείται στο δημόσιο.