Διαμαρτυρίες για τις συγχωνεύσεις των σχολείων

Μεγάλες είναι οι αντιδράσεις και οι κινητοποιήσεις των γονιών και των δασκάλων των σχολείων που συγχωνεύονται σε δήμους όπως του Βύρωνα, Γαλατσίου, Ζωγράφου Ηράκλειου, στα Μελίσσια, Παπάγου Χολαργού, Αγίας Παρασκευής, Περιστερίου και σε πολλούς άλλους δήμους.
Οπως είναι γνωστό το Υπουργείο Παιδείας προχωρά σε  συγχωνεύσεις 128 δημοτικών και 74 νηπιαγωγείων,  καταργώντας 15 δημοτικά σχολεία και 30 νηπιαγωγεία. Παράλληλα συγχωνεύει 16 γυμνάσια και λύκεια, 12 ΕΠΑΛ ενώ καταργεί ένα γυμνάσιο και τρία  ΕΠΑΛ. Από τις συγχωνεύσεις δημιουργούνται μέχρι και 20θέσια σχολεία, ενώ οι απώλειες σε οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών μόνο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, είναι τουλάχιστον 125.

Οι γονείς ανησυχούν  ότι θα ακολουθήσουν συμπτύξεις τμημάτων, με  25 και 27 μαθητές, υποβαθμίζοντας την ποιότητα της εκπαίδευσης.

Το νέο “σχολικό χάρτη” θα παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος και ο υφυπουργός Συμεών Κεδίκογλου.

Παράλληλα με τις συγχωνεύσεις κινητοποιούνται και οι δήμοι.
Ο δήμος Αθηναίων αποφάσισε να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτηση αναστολής καθώς όπως αναφέρει στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου “σύμφωνα με το άρθρο 59 παρ.15 του Ν.3966/2011, πριν από οποιαδήποτε απόφαση συγχώνευσης σχολείων, απαιτείται η προηγούμενη γνωμοδότηση του αντίστοιχου Δημοτικού Συμβουλίου”.
Ανάλογες προσφυγές ετοιμάζουν και οι δήμοι Παπάγου – Χολαργού, Ζωγράφου και άλλοι.
Εντωμεταξύ στου Αγίου Ιωάννη Ρέντη ο δήμος έκλεισε τα σχολεία που συγχωνεύονται.

Σήμερα άλλωστε το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καλεί τους εκπαιδευτικούς της Π.Ε. στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων – Μαθητών της Περιφέρειας Αττικής στις 6:30 μ.μ. έξω από τη βουλή.

Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές απαιτούν:
        Να παρθούν τώρα πίσω όλες οι καταργήσεις – συγχωνεύσεις σχολείων ή τμημάτων.
        Να πάρουν πίσω την τράπεζα θεμάτων.
        Μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των κενών. Κανένα τμήμα πάνω από 20 μαθητές.
        Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις ανάγκες των σχολείων.