Τον Οκτώβριο η 12η OPEN DAYS

Open-Days-416x278-sk8ccb

 

Στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης 2014-2020, η πολιτική συνοχής θα επενδύσει € 325 δισεκατομμύρια στα κράτη μέλη, τις περιφέρειες και τις πόλεις της Ευρώπης. Θα εκπονηθούν πάνω από 320 εθνικά και περιφερειακά προγράμματα εδαφικής συνεργασίας, οι πρώτες εμπειρίες της εφαρμογής των οποίων, θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων κατά τη διάρκεια της 12ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας των Περιφερειών και των Πόλεων, τον Οκτώβριο του 2014.

Σύμφωνα με το γενικό σύνθημα «Μεγαλώνοντας μαζί – έξυπνες επενδύσεις για τους πολίτες», η 12η OPEN DAYS θα προωθήσει τις ανταλλαγές σχετικά με την καινοτομία και την έρευνα, την ψηφιακή ατζέντα, την στήριξη των μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων, την οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, την κατάρτιση και την κοινωνική ένταξη, δηλαδή θεματικές προτεραιότητες που είναι υποχρεωτικές για κάθε περιφέρεια μεταξύ 2014-2020.

Θα υπάρξει επίσης η ευκαιρία να εξεταστούν νέα εργαλεία, όπως οι ολοκληρωμένες εδαφικές επενδύσεις και οι κοινοτικές πρωτοβουλίες τοπικής ανάπτυξης, τα  χρηματοδοτικά εργαλεία, τα νέα προγράμματα ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας και η Μακρο-περιφερειακή στρατηγική Αδριατικής-Ιονίου που πρέπει να εκπονηθεί κατά τη διάρκεια της Ιταλικής Προεδρίας της Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης στην διοργάνωση θα συζητηθούν:

Η σύνδεση των περιφερειακών στρατηγικών: έξυπνη εξειδίκευση, ψηφιακή ατζέντα, υποστήριξη των ΜΜΕ, οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, κατάρτισης και της κοινωνικής ένταξης στην αστική διάσταση.

Η ενίσχυση των δυνατοτήτων: νέες δυνατότητες και εργαλεία στη διαχείριση του προγράμματος (ρυθμίσεις χρηματοοικονομικής τεχνικής, αξιολόγηση, πλαίσιο επιδόσεων, εταιρική σχέση).

Εδαφική συνεργασία: η νέα γενιά των πανευρωπαϊκών προγραμμάτων (INTERREG, URBACT, ESPON, INTERACT) στη διεθνή συνεργασία.

Δεδομένης της ετήσιας περιφερειακής πλατφόρμας για την αστική πολιτική, η OPEN DAYS θα συνεχίσει να προωθεί την ανταλλαγή εμπειριών και την οραματική συζήτηση σχετικά με την καλή τοπική, περιφερειακή και διασυνοριακή διακυβέρνηση στην διαχείριση της κοινοτικής χρηματοδότησης. Εντωμεταξύ η ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων μεταξύ των επιχειρηαμτιών, θα πρέπει να συνδυαστεί και με τη συμβολή από του ακαδημαϊκού χώρου. Άλλο στοιχείο θα είναι η συμμετοχή των χωρών εκτός Ε.Ε. που ενδιαφέρονται να ακούσουν και να μάθουν από τις εμπειρίες των περιφερειών της Ευρώπης για την περιφερειακή πολιτική, καθώς να παρουσιάσουν τις δικές τους εμπειρίες.