Εκδήλωση για το Χωροταξικό από τους πολεοδόμους

Ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ) διοργανώνει «Ανοικτή Συζήτηση» με θέμα «Η αποδόμηση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, ως απόρροια της μεταρρύθμισης και των επικείμενων θεσμικών ρυθμίσεων – Επιπτώσεις στο χωρο-αναπτυξιακό γίγνεσθαι και το περιβάλλον».

 Η «Ανοικτή Συζήτηση» διοργανώνεται την Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014, ώρα 17.00-21.00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Νίκης 4, Σύνταγμα, 1ος όροφος,

Η εσπευσμένη κατάθεση του Σχεδίου Νόμου «Χωροταξικός και Πολεοδομικός Σχεδιασμός – Βιώσιμη Ανάπτυξη» στο Θερινό Τμήμα της Βουλής προς ψήφιση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αλλά και η φημολογούμενη κατάθεση δέσμης σχετικών νομοσχεδίων προς ψήφιση,  συνεπάγονται την κατάργηση της βασικής νομοθεσίας για τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό και προοιωνίζουν, μεταξύ άλλων, την ιδιωτικοποίηση ακτών και δασικών οικοσυστημάτων, την επαύξηση των απειλών σε φυσικούς και πολιτισμικούς πόρους και ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές.

Εκτιμώντας ότι απαιτείται συλλογική αντιμετώπιση του θέματος, Ο ΣΕΠΟΧ έκρινε αναγκαία την έκδοση Δελτίου Τύπου και οπωσδήποτε την ανταλλαγή απόψεων σε Ανοικτή Συζήτηση με συναρμόδιους επιστημονικούς φορείς, ΑΕΙ, Επιμελητήρια, Περιβαλλοντικές ΜΚΟ, εκπροσώπους της Κεντρικής Ένωσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης και επαγγελματικών φορέων.

Το πλαίσιο αναφοράς
Επισημαίνεται ότι η θεσμοθέτηση του νομοσχεδίου θα σφραγίσει την εξέλιξη των χωρικών παρεμβάσεων κατά τα επόμενα 20 χρόνια, τουλάχιστον. Παρά την προσωρινή απόσυρση από το κατατεθέν νομοσχέδιο ορισμένων διατάξεων, στην πραγματικότητα αυτό εξακολουθεί να πλήττει ανεπανόρθωτα το φυσικό και πολιτιστικό κεφάλαιο  της χώρας. Η χωροταξική και πολεοδομική επιστήμη και ο σχεδιασμός καταλύονται και στο εξής προσαρμόζονται κατά το δοκούν.

Ειδικότερα, οι προωθούμενες θεσμικές ρυθμίσεις / «μεταρρυθμίσεις επιχειρούν τη νομιμοποίηση της εμπορευματοποίησης του χώρου, στο όνομα μιας «άκριτης» έως και «άνευ όρων» στρεβλής ανάπτυξης. Επομένως, όχι μόνο δεν διασφαλίζουν την αειφόρο ανάπτυξη του ελληνικού χώρου και την εδραίωση της ασφάλειας δικαίου ακόμη και για τις προσδοκώμενες επενδύσεις, αλλά υπονομεύουν την ίδια τη βιωσιμότητά τους με την υπέρμετρη υποβάθμιση των πόρων και σε πολλές περιπτώσεις την καταστροφή του ίδιου του συγκριτικού πλεονεκτήματος της χώρας -του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος και του τοπίου-, ακόμη και των προστατευόμενων περιοχών του “Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura“.

Το σημαντικότερο όλων είναι ότι εγκαθιδρύονται νέα ήθη σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες προώθησης, με ελάχιστους χρόνους προσχηματικής διαβούλευσης και αιφνιδιασμό των καθ’ ύλην αρμόδιων επιστημονικών φορέων ως προς την τελική μορφή των νομοσχεδίων, τα οποία καταλήγουν σ’ ένα στοχευμένο μίγμα διατάξεων που δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.

Το Πρόγραμμα της «Ανοικτής Συζήτησης» διαρθρώνεται ως εξής:
–    Κεντρική εισήγηση του ΣΕΠΟΧ διάρκειας 15 λεπτών
–    Εισηγήσεις / τοποθετήσεις διάρκειας 10 λεπτών ή/ και Παρεμβάσεις διάρκειας 5 λεπτών φορέων και οργανώσεων, βάσει καταλόγου ομιλητών
–    Σύνοψη