Μαζική αντίδραση φορέων για το νέο χωροταξικό νόμο

 

Ομοβροντία επικρίσεων και απαξιωτικών χαρακτηρισμών δέχθηκε εχθές ο νέος νόμος για το χωροταξικό από όλους τους επιστημονικούς φορείς που συμμετείχαν στην εκδήλωση   που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων και Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ)
Πανεπιστημιακοί φορείς και εκπρόσωποι των επιμελητηρίων Περιβάλλοντος κλπ επεσήμαναν ότι ο νόμος σφραγίζει την εξέλιξη των χωρικών παρεμβάσεων κατά τα επόμενα 20 χρόνια, τουλάχιστον. Παρά την προσωρινή απόσυρση ορισμένων διατάξεων, στην πραγματικότητα αυτό εξακολουθεί να πλήττει ανεπανόρθωτα το φυσικό και πολιτιστικό κεφάλαιο  της χώρας. Η χωροταξική και πολεοδομική επιστήμη και ο σχεδιασμός καταλύονται και στο εξής προσαρμόζονται κατά το δοκούν.

Ειδικότερα, οι προωθούμενες θεσμικές ρυθμίσεις / «μεταρρυθμίσεις επιχειρούν τη νομιμοποίηση της εμπορευματοποίησης του χώρου, στο όνομα μιας «άκριτης» έως και «άνευ όρων» στρεβλής ανάπτυξης. Επομένως, όχι μόνο δεν διασφαλίζουν την αειφόρο ανάπτυξη του ελληνικού χώρου και την εδραίωση της ασφάλειας δικαίου ακόμη και για τις προσδοκώμενες επενδύσεις, αλλά υπονομεύουν την ίδια τη βιωσιμότητά τους με την υπέρμετρη υποβάθμιση των πόρων και σε πολλές περιπτώσεις την καταστροφή του ίδιου του συγκριτικού πλεονεκτήματος της χώρας -του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος και του τοπίου-, ακόμη και των προστατευόμενων περιοχών του “Ευρωπαϊκού Δικτύου Natura“.

Το σημαντικότερο όλων είναι ότι εγκαθιδρύονται νέα ήθη σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες προώθησης, με ελάχιστους χρόνους προσχηματικής διαβούλευσης και αιφνιδιασμό των καθ’ ύλην αρμόδιων επιστημονικών φορέων ως προς την τελική μορφή των νομοσχεδίων, τα οποία καταλήγουν σ’ ένα στοχευμένο μίγμα διατάξεων που δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.

Εντωμεταξύ το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας ζητά την άμεση απόσυρση από τα θερινά τμήματα της Βουλής του νομοσχεδίου για τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό, το οποίο θα βλάψει ανεπανόρθωτα ως τόπο κατοικίας, απορυθμίζοντας τις χρήσεις γης.