Υποδομές βιώσιμης κινητικότητας δημιουργούνται μέσα από διαδημοτικές συνεργασίες, κάτι που φρόντισαν να εφαρμόσουν οι δήμοι Μελισσίων-Βριλησσίων και Χαλανδρίου προς όφελος της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Όπως ανακοινώθηκε στην ιστοσελίδα του δήμου Βριλησσίων το έργο «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΥ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΔΗΜΩΝ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ – ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ – ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ – ΣΤΑΘΜΟΥ ΔΟΥΚΙΣΣΗΣ ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ», αφορά στην δημιουργία ενός ποδηλατοδρόμου στον Δήμο Βριλησσίων, διά μέσω καταλλήλων οδών του Δήμου Βριλησσίων, για την επικοινωνία των κατοίκων των Δήμων Μελισσίων, Βριλησσίων και Χαλανδρίου, αλλά και για την πρόσβαση των κατοίκων αυτών στον σημαντικότερο σταθμό του ΜΕΤΡΟ και του ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ, του Σταθμού Δουκίσσης Πλακεντίας, με την χρήση του ποδηλάτου ή πεζή.
Η διαδρομή που έχει επιλεγεί για την διαδημοτική επικοινωνία των Βριλησσίων με τους όμορους Δήμους Μελισσίων και Χαλανδρίου περιλαμβάνει:
- Την οδό Ολύμπου, από την Λεωφόρο Πεντέλης έως την οδό Εθνικής Αντιστάσεως.
1. Την οδό Ολύμπου, από την Λεωφόρο Πεντέλης έως την οδό Εθνικής Αντιστάσεως.
2. Την οδό Εθνικής Αντιστάσεως, από την οδό Ολύμπου έως την οδό Μπακογιάννη.
3. Την οδό Λάδωνος, από την οδό Μπακογιάννη έως την οδό Υμηττού.
4. Την διέλευση διά του πάρκου «Αντώνης Τρίτσης».
5. Την οδό Μακεδονίας, από την οδό Πάρνηθος έως την οδό 25ης Μαρτίου.
6. Την οδό 25ης Μαρτίου, από την οδό Μακεδονίας έως την οδό Αγίου Αντωνίου.
7. Την οδό Αγίου Αντωνίου, από την οδό 25ης Μαρτίου, έως την οδό Αττικής.
8. Την οδό Αττικής, από την οδό Αγίου Αντωνίου, έως την Λεωφόρο Ηρακλείτου.
9. Την οδό 25ης Μαρτίου, από την οδό Μακεδονίας έως την οδό Θερμοπυλών.
10. Την οδό Θερμοπυλών, από την οδό 25ης Μαρτίου, έως την Νοτία Παράπλευρο της Αττικής Οδού.
Συνοπτικά το έργο δημιουργίας των ποδηλατοδρόμων περιλαμβάνει την εκτέλεση των κατωτέρω εργασιών:
Την πλήρη αποξήλωση των υφιστάμενων κατασκευών από την πλευρά της οδού από όπου προβλέπεται η διέλευση του ποδηλατόδρομου ήτοι, πεζοδρόμια, κρασπεδόρειθρα, ασφαλτικά οδοστρώματα, αστικός εξοπλισμός (αποξήλωση στύλων μετά πινακίδων ονομασίας οδών και ρύθμισης κυκλοφορίας που θα φυλάσσονται στις αποθήκες του Δήμου) κ.λ.π., ούτως ώστε ο κατασκευαζόμενος ποδηλατόδρομος να ευρίσκεται σε πλήρη αρμονία με το εγγύς πεζοδρόμιο και τις διαμορφωμένες εισόδους των παρόδιων ιδιοκτησιών.
Την κατασκευή λωρίδος πλάτους 2.00 μ. από έγχρωμο ασφαλτοτάπητα, με χρήση «ψυχρών υλικών» για την αποκλειστική κίνηση ποδηλάτων και πεζών.
Την κατασκευή νέων πεζοδρομίων, μεταξύ ποδηλατόδρομου και παρόδιων ιδιοκτησιών (σε επαφή με τον ποδηλατόδρομο ο οποίος κατασκευάζεται στην ίδια στάθμη με τα νέα πεζοδρόμια), με έγχρωμες τσιμεντόπλακες από «ψυχρά υλικά», με την πρόβλεψη ραμπών για άτομα με κινητικά προβλήματα στις διασταυρώσεις.
Την κατασκευή παρτεριού πλάτους 50 – 100 εκατ. για την φύτευση υψηλών φυλλοβόλων δένδρων και θάμνων, οριοθετημένου από το οδόστρωμα κίνησης των αυτοκινήτων με κρασπεδόρειθρο, για την πλήρη προστασία των ποδηλατιστών και πεζών.
Την οριοθέτηση μίας λωρίδος κίνησης αυτοκινήτων, πλάτους 3.50 μ. (ανά κατεύθυνση στην περίπτωση οδών διπλής κατεύθυνσης) .
Την οριοθέτηση θέσεων στάθμευσης παρά την οδό, σύμφωνα με τα σχέδια της μελέτης, στις περιπτώσεις που το συνολικά διατιθέμενο εύρος της οδού το επιτρέπει (εύρος οδού άνω των 12.00 μ.).
Την εγκατάσταση αυτόματου αρδευτικού συστήματος για την ανάπτυξη του νέου πρασίνου της οδού, σε όλες τις οδούς, πλην της οδού Ολύμπου. Το αρδευτικό σύστημα κάθε οδού συνδέεται είτε με το Δημοτικό δίκτυο ύδρευσης (με νέα παροχή), είτε με το εγγύς δημοτικό αρδευτικό δίκτυο.
Την οριζόντια (διαγραμμίσεις διαβάσεων και πορειών, τοποθέτηση ανακλαστήρων οδοστρώματος – «μάτια γάτας» για την οριοθέτηση των χώρων στάθμευσης) και κατακόρυφη (ρυθμιστικές πινακίδες της κυκλοφορίας) σήμανση των οδών.
ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΟΦΕΛΗ
Η «πράσινη» αυτή διαδρομή των υπό ανάπλαση οδών Ολύμπου (από Πεντέλης έως Εθνικής Αντιστάσεως), Εθνικής Αντιστάσεως (από Ολύμπου έως Μπακογιάννη), Λάδωνος (από Μπακογιάννη έως Υμηττού), τμήμα πάρκου «Αντώνη Τρίτση», Μακεδονίας (από Πάρνηθος έως 25ης Μαρτίου), 25ης Μαρτίου (από Μακεδονίας έως Αγίου Αντωνίου), Αγίου Αντωνίου (από 25ης Μαρτίου έως την οδό Αττικής), Αττικής (από Αγίου Αντωνίου έως Λεωφόρο Ηρακλείτου), 25ης Μαρτίου (από Μακεδονίας έως Θερμοπυλών), Θερμοπυλών (από 25ης Μαρτίου έως την νότια παράπλευρο της Αττικής οδού), στην καρδιά του αστικού ιστού της πόλης των Βριλησσίων, προβλέπεται να έχει μόνο θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην ζωή στην πόλη.
Το συνολικό μήκος της πορείας αυτής ανέρχεται σε 2,510 μέτρα και σε συνδυασμό με τον λειτουργούντα ήδη από το 2006 ποδηλατόδρομο της οδού Μπακογιάννη (μήκους 780 μέτρων), η συνολική «πράσινη» διαδρομή ποδηλάτου και πεζοπορίας, εντός του Δήμου Βριλησσίων, ανέρχεται σε 3,290 μέτρα. Το μέγεθος λοιπόν της παρέμβασης αυτής του Δήμου Βριλησσίων είναι ιδιαίτερα μικρό σε σύγκριση με το συνολικό μήκος του οδικού δικτύου της πόλης που ανέρχεται σε περίπου 80 χιλιόμετρα ( 4.11 % του οδικού δικτύου της πόλης ).
Οι οδοί διά των οποίων διέρχεται ο ποδηλατόδρομος είναι οδοί με δευτερεύουσα κυκλοφοριακή σημασία, ιδιαίτερα μετά την διαπλάτυνση της παραλλήλου με αυτήν Λεωφόρου Πεντέλης, που αποτελεί κεντρική αρτηρία της πόλης. Ταυτόχρονα το πλάτος των οδών επιτρέπει την διαμόρφωση του ποδηλατοδρόμου και των πεζοδρομίων διατηρώντας ταυτόχρονα τον σημερινό τρόπο λειτουργίας των.
Δηλαδή η ανάπλαση των οδών για την δημιουργία ποδηλατοδρόμου, αφορά στην ανακατασκευή των υφιστάμενων πεζοδρομίων και την ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΧΩΡΟΥ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ παρά το κράσπεδο των οδών, για την δημιουργία του ποδηλατόδρομου και της προστατευτικής νησίδας πρασίνου, χωρίς ΟΥΔΕΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΟΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ.
Κατά συνέπεια, ουδόλως επηρεάζεται η κυκλοφοριακή ικανότητα των οδών (παραμένουν μονόδρομοι ή αμφίδρομοι), αφού οι παρεμβάσεις αφορούν μόνο τον χώρο που καταλαμβάνεται σήμερα για ελεύθερη στάθμευση παρά την οδό, που δεν καταργείται, αλλά περιορίζεται και οριοθετείται με στόχο την απόδοση κοινόχρηστου χώρου στάθμευσης στον πεζό (βελτίωση – διαπλάτυνση πεζοδρομίων) και στον ποδηλάτη (ποδηλατόδρομος).
Τέλος σημειώνεται ότι η προτεινόμενη ανάπλαση ουδόλως επηρεάζει την κίνηση των μέσων μαζικών μεταφορών (λεωφορεία του ΟΑΣΑ και της Δημοτικής Συγκοινωνίας) αφού δεν μεταβάλλεται το εύρος κίνησης των οχημάτων.