Πόλεμος για τις εκλογές της ΚΕΔΕ

ekloges_tedkna21

Ξεκίνησε για τα καλά ο πόλεμος για τη εκλογή του προεδρείου της ΚΕΔΕ καθώς όπως μετρώνται και ξαναμετρώνται τα κουκιά, δεν βγαίνουν για αυτοδυναμία από κανένα κομματικό επιτελείο.
Η αρχική εκτίμηση και η φόρα των αυτοδιοικητικών της Συγγρού για 180 δημάρχους και 300 περίπου εκλέκτορες στην Γενική Συνέλευση των 500 της ΚΕΔΕ φαίνεται ότι ανακόπηκε και η σημερινή εικόνα δείχνει 140 με 150.
Αυτο σημαίνει ότι με 50 ή 60 του ΠΑΣΟΚ 20 έως 30 του ΣΥΡΙΖΑ (μαζί με τους συμπαθούντες που δεν είναι σίγουροι), 4 του ΚΚΕ, 3 της ΔΗΜΑΡ, 1 των ΑΝΕΛ και με 80 έως 90 φερόμενους ως ανεξάρτητους, το τοπίο είναι πολύ θολό.
Με δεδομένο δε ότι ο κ. Καμίνης καταλαμβάνει εξ’ οφίτσιο την μία από τις 31 έδρες της ΚΕΔΕ, η Νέα Δημοκρατία μπορεί να ελπίζει μόνο σε 14 ή 15 έδρες.
Ετσι έχουν ανοίξει οι ορέξεις και η πρωτοβουλία των 5 με Καμίνη, Μπουτάρη που έκανε την επανεμφάνισή της με κείμενο ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
http://www.myota.gr/index.php/2013-02-22-13-44-04/5280-2014-07-28-16-39-31

Για να πάρει άμεσα την απάντησή της από τους δημάρχους της Νέας Δημοκρατίας
http://www.myota.gr/index.php/2013-02-22-13-44-04/5281-2014-07-28-17-22-11
Βοσκόπουλο  Φλώρινας, Καμπόσο  Άργους –  Μυκηνών, Καφαντάρη Πύλου – Νέστορος, Μελετίου Ασπροπύργου, Παρίση Κεφαλληνίας, Τζίτζιο Σιθωνίας,
Χατζηδάκη Παλαιού Φαλήρου και Χιονίδη Κατερίνης.   

Οι πέντε που έγιναν οκτώ: Καμίνης Αθηναίων, Κασσαβός Αχαρνών, Λαμπρινός Ηρακλείου, Μπουτάρης Θεσσαλονίκης, Μπέγκας Ιωαννίνων, Σταυρογιάννης Λαμίας, Ιωακειμίδης Νίκαιας Α.Ι. Ρέντη και Βάμβουκας Χανίων προσπαθούν όπως φαίνεται να παντρέψουν το ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ και γι αυτό προτείνουν ως υποψήφιο πρόεδρο τον κ. Ιωακειμίδη που έχει ανοιχτή γραμμή και με την Κουμουνδούρου.
Από την άλλη στην Νέα Δημοκρατία γίνεται μάχη μεταξύ δημάρχου Αμπελοκήπων Μενεμένης κ. Λάζαρου Κυρίζογλου και Αμαρουσίου κ. Γιώργου Πατούλη. Ο κ. Κυρίζογλου είναι πολύ πιθανόν να πληρώσει την μέχρι τώρα πορεία του όπου ως μέλος της “λαικής δεξιάς” ήταν πάντα στις επάλξεις και πρότεινε στην ΚΕΔΕ ριζοσπαστικές αντιδράσεις υπέρ της Αυτοδιοίκησης. Ο κ. Κυρίζογλου δεν είναι το απόλυτα πειθαρχημένο μέλος της Νέας Δημοκρατίας που θα απορροφύσει τους κραδασμούς σε δύσκολες συνθήκες υπέρ του κόμματος και πολλοί φοβούνται ότι θα υπάρξει επανάληψη του φαινομένου Κακλαμάνη να σηκώσει δικό του μπαϊράκι. Από την άλλη στην Συγγρού εκτιμούν ότι σε καμία περίπτωση ο κ. Πατούλης δεν μπορεί να συσπειρώσει την απαραίτητη ομάδα των ανεξάρτητων που θα δώσει την πλειοψηφία στην ΚΕΔΕ, διότι σ΄αυτήν την δεξαμενή παίζεται το παιχνίδι.  

Πολύ μεγάλο ρόλο παίζουν οι 80 έως 90 φερόμενοι ως ανεξάρτητοι. Η πράξη έχει δείξει ότι αυτοί συνήθως μέσω συνενοήσεων ακολουθούν τελικά τα κυβερνητικά σχήματα. Τώρα όμως το κυβερνητικό σχήμα έχει την ιδιαιτερότητα της συγκυβέρνησης. Κουκουλόπουλος και Ντόλιος έχουν πολύ σημαντικό ρόλο να παίξουν και βρίσκονται πολύ μακριά από τους σχεδιασμούς του ΣΥΡΙΖΑ που κάθε άλλο παρά επιθυμεί να αφήσει περιθώρια αυτοδιοικητικών μηχανισμών στον Βενιζέλο.
Ειδικά ο Κουκουλόπουλος που έχει και την οργανωτική εμπειρία μπορεί να φέρει πολύ περισσότερους εκλέκτορες στο Συνέδριο αφού στα σχήματα των ανεξάρτητων βρίσκονται πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Ετσι το πιθανότερο είναι να μην τελεσφορήσει μια συνεργασία μεταξύ των οκτώ, των ανεξάρτητων, του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και του ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία να περάσει με άνεση τους 265 εκλέκτορες βγάζοντας την 16η έδρα.  
Αυτό άλλωστε είναι πιθανό να δει και το ΠΑΣΟΚ και να κάνει δικές του συμμαχίες ανεξάρτητα από την πρόταση των οκτώ.   

Οι εκλογές προγραμματίζονται για τον Νοέμβριο.