Ανεβαίνει το κίνημα του ποδηλάτου

Αισθητή έχει γίνει και από τις δημοτικές αρχές η μεγάλη αύξηση της χρήσης του ποδηλάτου κυρίως τα τελευταία δύο χρόνια. Μια αύξηση που παρουσιάστηκε έντονα και στα παραθεριστικά κέντρα φέτος καθώς δεν ήταν λίγοι οι παραθεριστές που μετέφεραν και τα ποδήλατά τους στις διακοπές τους.
Ετσι ανάλογα έντονη είναι και η εικόνα πρωτοβουλιών για την εξυπηρέτηση του ποδηλάτου. Και με πρώτο μέτρο εφαρμογής τις υποδομές στάθμευσης που συναντάμε όλο και περισσότερο σε πλατείες, σχολεία κλπ.  
Η ραγδαία όμως αυτή αύξηση απαιτεί και ανάλογη προσαρμογή της νομοθεσίας, αλλά και της συμπεριφοράς κυρίως των οδηγών Ι.Χ. οι περισσότεροι από τους οποίους δείχνουν να μην έχουν συνηθίσει την παρουσία των ποδηλάτων στους δρόμους.
Σήμανση και υποδομές στάθμευσης αποτελούν το πρώτο σοβαρό βήμα που μπορεί να κάνει κάθε δήμος για την προώθηση της χρήσης του ποδηλάτου αλλά και για την διαμόρφωση συνείδησης ακόμη και γι αυτούς που δεν το χρησιμοποιούν.

Εντωμεταξύ με έδρα τον Δήμο Αθηναίων του Νομού Αττικής, ιδρύθηκε σύλλογος
με την επωνυμία “Σύλλογος Αστικών Ποδηλατών Αττικής” και διακριτικό τίτλο “ΠοδηλΑΤΤΙΚΗ Κοινότητα” ενώ για τις διεθνείς του σχέσεις ο σύλλογος
ονομάζεται: “Attica Bike Community».
Η “ΠοδηλΑΤΤΙΚΗ Κοινότητα” είναι σύλλογος αμιγώς ποδηλατικός. Σκοπός του είναι, αποκλειστικά, η προώθηση της χρήσης του ποδηλάτου στα πλαίσια μιας βιώσιμης πολιτικής για τις αστικές μετακινήσεις.
Ειδικότερα, οι σκοποί του συλλόγου είναι:
1. Η ασφαλής, άνετη και ευχάριστη μετακίνηση με ποδήλατο
2. Η αύξηση του μεριδίου της χρήσης του ποδηλάτου για τις αστικές μετακινήσεις, και δευτερευόντως των υπολοίπων μέσων βιώσιμης μετακίνησης.
3. Η υπεράσπιση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων των αστικών ποδηλατών
4. Η προώθηση της συνδυασμένης μετακίνησης του ποδηλάτη με τα μέσα μαζικής
μεταφοράς
5. Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε σχέση με το ποδήλατο.
6. Η παροχή πληροφοριών στις αρχές, σε φορείς και πολίτες για θέματα διευκόλυνσης
της ποδηλατικής μετακίνησης
7. Η ανάπτυξη σχέσεων αλληλεγγύης και υγιούς διαλόγου μεταξύ των ποδηλατικών
ομάδων και των ποδηλατών γενικότερα.
8. Η ανάδειξη του ευεργετικού ρόλου της μετακίνησης με ποδήλατο και γενικότερα της βιώσιμης κινητικότητας σε αντιδιαστολή με τις αρνητικές (περιβαλλοντικές, οικονομικές, σωματικές) συνέπειες της κατάχρησης του ΙΧ αυτοκινήτου.
9. Η διεκδίκηση οικονομικών κινήτρων για την προώθηση της χρήσης του ποδηλάτου._

Στις 30 Ιουλίου συγκεντρώθηκαν οι απαραίτητες υπογραφές που απαιτούνται για την ίδρυση του συλλόγου.

Ωστόσο όπως λένε οι ιδρυτές υπάρχουν ακόμα φίλες και φίλοι που θέλουν να γίνουν ιδρυτικά μέλη του συλλόγου αλλά δεν μπόρεσαν να έρθουν στο ραντεβού. Για αυτό έχουν άλλη μια ευκαιρία. Το χαρτί των υπογραφών θα βρίσκεται στο βιβλιοπωλείο “Πιτσιλός”, Σοφοκλέους 4. Πάρτε ένα τηλ πριν περάσετε (2103211237 & 6958053132).

Υπενθυμίζουμε ότι η εγγραφή στο σύλλογο, για τα ιδρυτικά και μη μέλη, κοστίζει 10 ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα χρειαστούν για την διαδικασία ίδρυσης του συλλόγου. Έχουμε αποφασίσει να κρατήσουμε το κόστος εγγραφής και συνδρομής χαμηλό. Για αυτό το λόγο παρακαλούμε όσους ευκολύνονται να κάνουν και κάποια δωρεά.

EDIT:
Το καταστατικό σε pdf
https://www.sendspace.com/file/kdk0ss

Την σελίδα της ΠοδηλΑΤΤΙΚΗΣ Κοινότητας στο facebook μπορείτε να βρείτε στο https://www.facebook.com/pages/ΠοδηλΑΤΤΙΚΗ-Κοινότητα/387922081348066