Δεν απαγορεύονται τα ζώα στις παραλίες

 

Καθημερινό φαινόμενο πια οι διαπληκτισμοί στις παραλίες μεταξύ λουομένων για το θέμα των σκυλιών που τους συνοδεύουν και ενίοτε ρίχνουν και καμιά βουτιά στην θάλασσα. Η άγνοια του νόμου, αλλά και των κινδύνων οδηγούν πολλές φορές ακόμη και σε σοβαρά επεισόδια που καταλήγουν στα αστυνομικά τμήματα.
Και αν μπορούσε κανείς να δικαιολογήσει άγνοια νόμου στους απλούς πολίτες, τα πράγματα αλλάζουν εντελώς όταν πρόκειται για δημόσιες ελεγκτικές και ανακριτικές αρχές.
Εντύπωση λοιπόν προκαλεί το γεγονός της επιστολής – παρέμβασης της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Ομοσπονδίας προς το Λιμεναρχείο Κύθνου και την Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου  με την οποία αναφέρει ότι: «έφτασε στην Ομοσπονδία μας – από επισκέπτη του νησιού – φωτογραφία από παραλία της Κύθνου την οποία σας επισυνάπτουμε, και αφορά πινακίδα που έχει αναρτηθεί ως αναφέρει επάνω “εκ του Λιμεναρχείου” και
απαγορεύει την πρόσβαση των σκύλων σε αυτήν.
Είναι γνωστό ότι χρόνια τώρα, οι Λιμενικές αρχές ασκούν μεθόδους πέραν των αρμοδιοτήτων τους στους φιλόζωους που παρευρίσκονται νόμιμα στην παραλία με τους σκύλους τους, και απαιτούν από αυτούς να απομακρύνονται με την απειλή απόδοσης προστίμων ή ακόμα και σύλληψή τους, χωρίς ωστόσο να έχουν
τέτοια αρμοδιότητα.
Εκτός της αναφοράς στον Ν.3170/2003 ο οποίος έχει καταργηθεί, ουδέποτε ο ίδιος νόμος προέβλεπε ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία σκύλων σε δημόσιους/κοινόχρηστους χώρους, ούτε βεβαίως και ο νεότερος Ν.4039/2012. Η ανάρτησή σας είναι ψευδής.
Η δε εγκύκλιος Μ.Φ. 2119.4/3/06/16-06-2006, ξεκάθαρα αναφέρει ότι επιτρέπεται το λούσιμο σκύλων και στην θάλασσα, εφόσον δεν υπάρχει αντίρρηση από τους υπόλοιπους λουόμενους ή εφόσον ο ιδιοκτήτης σκύλου βρίσκεται σε απομακρυσμένη παραλία.
Σύμφωνα τέλος με το Ν. 444/1970 οι παραλίες δεν είναι χώροι αρμοδιότητάς σας.
Ως εκ τούτου, το Λιμεναρχείο σας έχει υποπέσει σε παραβάσεις Νόμων.
1. Του Ν.4039/2012 σε ότι αφορά την κυκλοφορία σκύλων σε  κοινόχρηστους/δημόσιους χώρους
2. Του Ν. 444/1970 σε ότι αφορά τις περιοχές αρμοδιότητάς σας
3. Της εγκυκλίου Μ.Φ. 2119.4/3/06/16-06-2006 του ίδιου σας του Υπουργείου.
Ως εκ τούτου, αιτούμαστε την άμεση απομάκρυνση της εν λόγω πινακίδας καθώς και κάθε πινακίδας με μη νόμιμο περιεχόμενο στο νησί εν γένει, και την τήρηση του Νόμου εκ μέρους σας. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η Ομοσπονδία μας θα αναγκαστεί να κινήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες για παράβαση των ανωτέρω νόμων και εγκυκλίων.

Για επικοινωνία με την  ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΦΙΛΟΖΩΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ (Π.Φ.Π.Ο) & ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΖΩΟΦΙΛΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
Διεύθυνση: Λύκτου 7 – Ηράκλειο/Κρήτη, Τ.Κ. 71307
Τηλέφωνο: +306979913007 / +306976489349
Email: [email protected]
Ιστοσελίδα: http://www.pfpo.gr
Facebook: https://www.facebook.com/pfpomospondia