Πανευρωπαϊκό συνέδριο για μετακίνηση με το ποδήλατο

Πανευρωπαϊκό συνέδριο υποστήριξης της μετακίνησης με το ποδήλατο διοργανώνεται την 1η Οκτωβρίου στην Βενετία. Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν, αιρετοί της Αυτοδιοίκησης, τεχνικό προσωπικό και εμπειρογνώμονες της κινητικότητας από πολλές ευρωπαϊκές χώρες για να σχεδιάσουν την ενίσχυση της αύξησης του μεριδίου που κατέχει η μετακίνηση με το ποδήλατο, στις ευρωπαϊκές πόλεις.

Το συνέδριο διοργανώνεται σε μια πολύ ζεστή περίοδο, καθώς πραγματοποιείται δύο εβδομάδες μετά την Πανευρωπαϊκή Ημέρα Βιώσιμης Κινητικότητας που φέτος έχει θέμα «Οι δρόμοι μας, Η Επιλογή μας» και οι πόλεις που θα συμμετάσχουν αναμένεται να ξεπεράσουν κατά πολύ τις 2.000.

Η κίνηση με το ποδήλατο στην πόλη κερδίζει όλο και περισσότερο την αναγνώριση ως ένα φθηνό, υγιεινό και φιλικό προς το περιβάλλον μέσο, ωστόσο, οι εμπλεκόμενοι εκτιμούν ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη, για να γίνει το ποδήλατο μια καθημερινή ρεαλιστική επιλογή των πολιτών σε όλες τις πόλεις της Ευρώπης.

Το συνέδριο θα διερευνήσει τις στρατηγικές, τα εργαλεία και τις ιδέες από τις πόλεις που έχει ήδη ανθήσει η ποδηλατική αντίληψη, όπως η Βαρκελώνη (Ισπανία), το Γκέτεμποργκ (Σουηδία), το Μόναχο (Γερμανία) και η Νάντ (Γαλλία).

Με τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες κινητικότητας και την παράλληλη αύξηση της ρύπανσης από τα ιδιωτικά μηχανοκίνητα μέσα μεταφοράς, υπάρχει ανάλογα αυξανόμενη αναγνώριση, ότι η ποδηλασία αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της λύσης στην κινητικότητα, στις αστικές περιοχές. Την ίδια στιγμή, των δημοσιονομικών περιορισμών, οι φορείς λήψης αποφάσεων, υποχρεώνονται να επιλέξουν για τις πολιτικές τους, πιο οικονομικά αποδοτικές λύσεις, ενώ διακρίνουν στο ποδήλατο και διάφορους κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις που αφορούν την υποδομή των μεταφορών.

Το συνέδριο αποτελεί ένα δικτυακό γεγονός που συνδιοργανώνεται
από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το δίκτυο Eurocities και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδηλατών.

Οι διοργανωτές φιλοδοξούν να εντοπίσουν τα επιχειρήματα, τις στρατηγικές και τα εργαλεία για τους αιρετούς εκπροσώπους και το τεχνικό προσωπικό των πόλεων, για να επενδύσουν σε υποδομές ποδηλασίας, και να υποστηρίξουν την περαιτέρω ανάπτυξη της ακμάζουσας αντίληψης για την μετακίνηση με το ποδήλατο μέσω της παρουσίασης νέων καινοτόμων ιδεών από τις ευρωπαϊκές πόλεις.

Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι:
– Ανάπτυξη ενός προϋπολογισμού αστικής στρατηγικής για το ποδήλατο.
– Υπολογισμό του κόστους και των οφέλη της ποδηλασίας και τον οικονομικό αντίκτυπο ενός μεγαλύτερου μεριδίου του ποδηλάτου στις πόλεις.
– Η δημιουργία ενός επιτυχημένου δημόσιου συστήματος ποδηλάτων.
– Οι επιπτώσεις στην υγεία από το ποδήλατο.
– Τον ρόλο που μπορεί να παίξει το ποδήλατο στα αστικά logistics.
– Το Marketing που πρέπει να αναπτυχθεί για να στηρίξει μια αστική ποδηλατική κουλτούρα.