Προκαταρκτική έρευνα για τους πέντε δημάρχους

Τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν τελεστεί τα αδικήματα της απείθειας και της παράβασης καθήκοντος από τους πέντε δημάρχους Πάτρας, Χαλανδρίου, Λάρισας, Νίκαιας Ρέντη και Ζωγράφου, ζητεί η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη, με έγγραφό της προς τον διευθύνοντα της εισαγγελίας Εφετών της Αθήνας, καθώς και τους διευθύνοντες των εισαγγελιών Εφετών Πειραιά, Πατρών και Λάρισας.

Εντωμεταξύ όμως σύμφωνα με την γνωμοδότηση κατόπιν εντολής της ΑΔΕΔΥ του εμπειρογνώμονα Δημόσιας Διοίκησης  κ. Κώστα Παπαδημητρίου,
η δέσμη των διατάξεων του άρθρου 42 του Ν.4250/2014, συνιστά μια ιδιότυπη και προβληματική παρέμβαση του νομοθέτη καταρχήν (Νομοθετικής εξουσίας) και της Διοίκησης στη συνέχεια (Κυβερνητικής εξουσίας), στον χώρο αρμοδιότητας της Δικαστικής εξουσίας! Αυτό γίνεται γιατί, με τις διατάξεις θεσμοθετείται ο έλεγχος νομιμότητας μιας διοικητικής διαδικασίας, δηλαδή μιας σειράς πράξεων των διοικητικών οργάνων που πραγματοποιήθηκαν στο παρελθόν, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί εκ νέου  («επανέλεγχος..» είναι ο τίτλος του άρθρου του Νόμου), από όργανα όμως της ίδιας εξουσίας (της κυβερνητικής) και όχι της αρμόδιας Δικαστικής.

Με τη δέσμη των διατάξεων του άρθρου 42 του Ν.4250/2014 λοιπόν, γίνεται το εξής περίεργο: Για μια συγκεκριμένη διοικητική διαδικασία του παρελθόντος, για την οποία ο νομοθέτης πιστεύει ότι ήταν προβληματική και κατά την υλοποίησή της υπήρξαν εκτεταμένα φαινόμενα παρανομίας, αντί να κινητοποιηθεί η αρμόδια εισαγγελική αρχή, στην ουσία αφαιρείται η αρμοδιότητα από αυτήν (…) και  ανατίθεται σε όργανα της κυβερνητικής εξουσίας.

Από την άλλη συνεχίζεται το επικοινωνιακό παιχνίδι με τα πλαστά δικαιολογητικά. Οι 19 Δήμαρχοι προσπαθούν σε όλους τους τόνους να εξηγήσουν ότι η άρνησή τους δεν αφορά τα πλαστά δικαιολογητικά αλλά τον επανέλεγχο και την επανερμηνία του καθεστώτος που επικρατούσε τότε, όταν οι συμβάσεις μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου.

Δειτε το video