Στους δήμους και στις περιφέρειες τα Ευρωπαϊκά πρόστιμα

Οικονομικό θάνατο αρκετών περιφερειών και δήμων θα σημάνει αν εφαρμοστεί η τροπολογία που κατατέθηκε την Παρασκευή από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών και σύμφωνα με την οποία οι ΟΤΑ θα καλούνται να πληρώνουν τα πρόστιμα που επιβάλλει το Ευρωδικαστήριο, στην Ελλάδα για παράνομες πράξεις ή παραλείψεις που οφείλονται σε ενέργειες ΟΤΑ.
Το ποσό του προστίμου θα παρακρατείται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) με υπουργική απόφαση.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η κυβέρνηση προχωρά αυτή τη ρύθμιση για να «αντιμετωπιστούν περιπτώσεις μη συμμόρφωσης των ΟΤΑ προς αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή πράξεις των οργάνων της, όπως π.χ. προειδοποιητικές επιστολές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τη χώρα» με αποτέλεσμα να επαπειλούνται ή και να επιβάλλονται υψηλότατα πρόστιμα σε βάρος της Ελλάδας.
Η υπόθεση αφορά κυρίως τους ΧΥΤΑ ή τις πράξεις απαλλοτριώσεων για τις οποίες συνεταιρισμοί έχουν προσφύγει στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.
Η τροπολογία έρχεται σε μια στιγμή όπου μαίνεται ο πόλεμος των σκουπιδιών κυρίως στην Περιφέρεια Αττικής και μετά την επιστολή που έστειλε η κα Δούρου στους δημάρχους.
Η τροπολογία ορίζει την υποχρέωση πλήρους συμμόρφωσης των ΟΤΑ α” και β” βαθμού σε αποφάσεις της ΕΕ. Καθορίζεται μάλιστα η διαδικασία, δια του ελεγκτή νομιμότητας ή του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης για τη συμμόρφωση του υπόχρεου ΟΤΑ, εντός οριζμένων προθεσμιών.
Σε περίπτωση που ο ΟΤΑ για οποιονδήποτε λόγο δεν συμμορφώνεται, «ο Ελεγκτής Νομιμότητας τον καλεί, εγγράφως, να συμμορφωθεί, εντός ορισμένης προθεσμίας, η οποία σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υπερβεί τους τρεις μήνες, αφότου ο ΟΤΑ έλαβε γνώση της σχετικής κλήσης. Εάν η προθεσμία αυτή παρέλθει άπρακτη, ο ελεγκτής Νομιμότητας προβαίνει ο ίδιος, καθ΄υποκατάσταση, σε κάθε πράξη που είναι αναγκαία για τη συμμόρφωση».
Να θυμίσουμε ότι η διάταξη αυτή έχει εισαχθεί με τον Καλλικράτη αλλά η προχθεσινή τροπολογία συγκεκριμενοποιεί τις ενέργειες του ελεγκτή νομιμότητας και βάζει και την έννοια της προειδοποίησης.