Ενα διαφορετικό σύστημα κοινωνικού φροντιστηρίου στο Μαρούσι

 
Μια πρακτική σε διαφορετική κατεύθυνση από το συνηθισμένο φαίνεται ότι υιοθέτησε ο δήμος Αμαρουσίου στο θέμα των ίσων ευκαιριών εκπαίδευσης και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Δεν έστησε Κοινωνικό Φροντιστήριο, αλλά προκάλεσε μια προσφορά αλληλεγγύης από τα ίδια τα ιδιωτικά φροντιστήρια που υπάρχουν στο δήμο. Οι ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων  μετά από πρόσκληση του δημάρχου προσέφεραν δωρεάν φοίτηση στα παιδιά που τους υπέδειξε ο δήμος βάση των κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων που έχουν. Ετσι 42 παιδιά που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να δώσουν χρήματα παρακολουθούν κανονικά τα μαθήματα όπως και τα άλλα παιδιά σε επαγγελματικό επίπεδο. Το πρόγραμμα του Δήμου αφορά και φροντιστήρια ξένων γλωσσών και μέσης εκπαίδευσης.
Ο Δήμαρχος κ. Πατούλης ευχαρίστησε με επιστολή του και δημοσιοποίησε τα φροντιστήρια που μετείχαν στο πρόγραμμα και έτσι ανταπέδωσε με ένα διαφημιστικό όφελος.

Σήμερα υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για τα Κοινωνικά Φροντιστήρια. Πρώτον διότι προσβάλουν τους νόμους της αγοράς και δημιουργούν επιπλέον ανεργία. Σε πολλούς δήμους δεν δέχονται μαθητές μόνο με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια.
Υστερα διότι οι δομές που βασίζονται σε εθελοντές δεν έχουν την συνέπεια και την απόδοση του επαγγελματισμού που χρειάζονται και σε πολλές περιπτώσεις διαλύονται στην μέση του χρόνου.
Τρίτον διότι δεν υπάρχει καμία σχεδόν επιλογή των καθηγητών και συχνά οι επιδόσεις τους είναι κακές.
Και τέλος διότι δημιουργεί ένα καθεστώς αδρανοποίησης και ψευδαίσθησης των γονιών που νομίζουν ότι τα παιδιά τους παίρνουν τα εφόδια που χρειάζονται.