Η πρώτη Ημερίδα για τον τοπικό σχεδιασμό στα απορρίμματα

 

Με την συμμετοχή αιρετών Δημοτικών και Τοπικών Συμβούλων καθώς και αρμοδίων στελεχών των Διοικήσεων των Δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα “Οι υποχρεώσεις των Ο.Τ.Α, για σύνταξη τοπικών σχεδίων δράσης για την  διαχείριση αστικών στερεών απόβλητων, με βάση την νομοθεσία, και η Επικαιροποίηση του Περιφερικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων Αττικής” στο Πολιτιστικό Κέντρο της Κερατέας.

Στην ημερίδα εκτός των αιρετών Δημοτικών και Τοπικών Συμβούλων καθώς και αρμοδίων στελεχών των Διοικήσεων των Δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού μετείχαν δεκάδες πολίτες, έγινε αναλυτική εισήγηση για τον τρόπο σύνταξης των ΤΟΠΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ και αναλύθηκε η διαδικασία, βάση της οποίας θα συνταχθούν και θα εγκριθούν αυτά έως 31/12/2014, όπως ζητά η νέα Περιφερειάρχης Αττικής.

Σημειώνουμε ότι η ημερίδα είναι η πρώτη που γίνεται στην Αττική μετά την γνωστή επιστολή της κας Δούρου.

Την κύρια εισήγηση έκανε ο κ. Σταύρος Ιατρού Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Λαυρεωτικής.

Εισήγησεις έκαναν ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής και Σαρωνικού κ. Δημήτριος Λουκάς και Γεώργιος Σωφρόνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Πέτρος Φιλίππου και ο Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος Παλλήνης κ. Ζούτσος και Δρούγκας, που παρουσίασαν το ολοκληρωμένο πρόγραμμα του Δήμου τους που έχει συνταχθεί το 2012.

Στην ημερίδα τοποθετήθηκαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Π. Ευαγγελίου και κ. Α. Γάκης καθώς και πολλοί Δημότες.

Σημαντικό στοιχείο της ημερίδας ήταν ο χαιρετισμός της κ. Δούρου, στην οποία η Περιφερειάρχης μεταξύ άλλων, εγγράφως, δήλωσε ότι  καταργεί τους διαγωνισμούς των ΣΔΙΤ για το εργοστάσιο στην Φυλή, τα Λιόσια το Γραμματικό και την Κερατέα κάτι που έγινε δεκτό με έντονο χειροκρότημα.

Επίσης αίσθηση προκάλεσαν οι τοποθετήσεις του κ. Π. Ευαγγελίου και κ. Α. Γάκη που δήλωσαν πεντακάθαρα ότι στο θέμα αυτό οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις τους (Κουμουτσάκου, Γάκη), υποστηρίζουν δυναμικά την πολιτική και την θέση της κ. Δούρου.

Μετά την ημερίδα,  οι υπηρεσίες των δυο Δήμων θα ολοκληρώσουν τις εισηγήσεις τους και αυτές κατόπιν θα εισαχθούν για συζήτηση και απόφαση στα Τοπικά Συμβούλια και το Δημοτικό Συμβούλιο των δυο Δήμων, αφού δημοσιοποιηθούν και ζητηθεί η γνώμη των τοπικών φορέων και των Δημοτών.  

Διβάστε ολόκληρη την επιστολή της κας Δούρου

Φίλες και φίλοι,
Καταρχήν να σας συγχαρώ για τη σημερινή σας πρωτοβουλία.
Μια πρωτοβουλία που εγγράφεται ακριβώς στο πλαίσιο της πρόσφατης επιστολής που απέστειλε η νέα Περιφερειακή Αρχή προς τους δημάρχους της Αττικής.
Η επιστολή αυτή έθετε μία αρχή και δύο ζητήματα ξεχωριστά.
Η αρχή αφορά στην υπερώριμη πλέον ανάγκη ριζικής αλλαγής της φιλοσοφίας στη διαχείριση των απορριμμάτων. Με έμφαση στο σεβασμό του ευρωπαϊκού και πλέον εθνικού δικαίου. Με έμφαση δηλαδή στην πρόληψη, στη διαλογή στην πηγή, στην κομποστοποίηση.
Σε ό,τι αφορά τα δύο ζητήματα που έθετε η επιστολή. Το πρώτο έχει να κάνει με την πολιτική δέσμευση της Δύναμης Ζωής για την ανατροπή του σχεδίου των ΣΔΙΤ για τις 4 ΜΕΑ σύμμεικτων απορριμμάτων.  
Το δεύτερο σχετιζόταν με την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης των ΟΤΑ στην κατάρτιση τοπικών σχεδίων διαχείρισης.
Αυτά, κατά γενική ομολογία, είναι σαφή στην επιστολή.
Δεν τα βλέπουν, όσοι ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ να μην τα βλέπουν. Και όσοι ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ τον ισχυρισμό ότι δήθεν πετάμε τη μπάλα στους δήμους.
Ας το σκεφθούν καλά όσοι επιλέγουν να εθελοτυφλήσουν.
Και από την άλλη, ας το σκεφθούν καλά όσοι επιλέγουν να πειστούν και να ακολουθήσουν εκείνους που προκρίνουν αυτό το θολό παιχνίδι σε βάρος των πολιτών και των κοινωνιών…
Η νέα Περιφερειακή Αρχή θεωρεί  τα  τοπικά σχέδια διαχείρισης, όχι ως μεμονωμένες, αποσπασματικές δράσεις αλλά ως λειτουργικό κομμάτι  του περιφερειακού σχεδιασμού – και τούτο έχει ιδιαίτερη σημασία, ενόψει της αναθεώρησής του. Αυτά τα σχέδια μπορούν να γίνουν ο θεμέλιος λίθος για μια εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων, με διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα, προς όφελος του πολίτη και του περιβάλλοντος.  
Γνωρίζουμε ότι η πορεία που ξεκινάμε δεν είναι εύκολη. Είναι όμως αναγκαία και απαραίτητη. Γιατί η διαχείριση των αποβλήτων είναι κρίσιμης σημασίας και όλοι μας οφείλουμε να φέρουμε το βάρος που μας αναλογεί θεσμικά.
Θα προχωρήσουμε στην πορεία αυτή με διαφάνεια, κοινωνικό έλεγχο και συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.
Με τούτες τις λίγες σκέψεις σας εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας.”