Τεράστιος κίνδυνος με το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ

exoikonomw

 

Το πιθανότερο είναι ότι επανεντάσσονται τα έργα ύψους 67 εκατομμυρίων ευρώ των 50 δήμων που είχαν μέχρι χθες απενταχθεί από το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ. Οπως ανέφερε στην ΚΕΔΕ ο πρόεδρος κ. Γιώργος Πατούλης μετά την συνάντηση που είχαν με τον Υφ. Ανάπτυξης κ. Σκρέκα πείστηκε ότι αυτά τα λεφτά ανήκουν και πρέπει να πάνε στην Αυτοδιοίκηση για να υποστηριχτούν σημαντικές υποδομές.
Ομως όπως κατηγορηματικά διευκρινίστηκε οι δήμαρχοι πρέπει να υπογράψουν ότι αν τα έργα δεν ολοκληρωθούν μέχρι τις 31/12/14 θα τα πληρώσουν από ίδιους πόρους. Και όταν λέμε να ολοκληρωθεί σημαίνει ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν λογιστικά δηλαδή να πάει και το τελευταίο τιμολόγιο στην ΕΕΤΑΑ και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Εδώ οι δήμοι διατρέχουν τεράστιο κίνδυνο καθώς είτε υπαιτιότητα του εργολάβου, είτε ροής των πληρωμών, είτε από καθυστέρηση των υπηρεσιών διατρέχουν κίνδυνο να πληρώσουν τελικά από ίδιους πόρους όλο το έργο.
Από το ΚΑΠΕ διευκρινίστηκε ότι οι δήμοι θα κληθούν να πληρώσουν ακόμη και τις μελέτες που έχουν πληρωθεί ήδη, αφού βάσει των κανονισμών της Ε.Ε. θα πρέπει να επιστραφεί όλο το ποσό του έργου αν δεν ολοκληρωθεί μέχρι 31/12/14.