Αντάρτικη εκπαίδευση στα Φουρφουρά

Το μεγάλο ερώτημα του πώς ένας σύλλογος γονέων ή ο σύλλογος των εκπαιδευτικών και πολύ περισσότερο ένας δήμος, μπορούν να σπάσουν το ξύλινο αποστεωμένο και αναχρονιστικό εκπαιδευτικό μας σύστημα, έρχεται τώρα να απαντηθεί και από το Δημοτικό Σχολείο στο Φουρφουρά της Κρήτης μετά από τα παραδείγματα του Γκύζη, του Πηλίου και ελάχιστων άλλων δημόσιων σχολείων.

Είναι το πρώτο δημόσιο σχολείο, όπου καταργήθηκαν οι κλασικές καρέκλες στις τάξεις και την θέση τους πήραν πολύχρωμες μπάλες για πιλάτες!
Οπως διαβάζουμε στο site του σχολείου, το οποίο δημιούργησε ένας από τους δασκάλους, ο Άγγελος Πατσιάς «Σε αντίθεση με τις καρέκλες, που εμποδίζουν τη σωστή ανάσα, την καλή κυκλοφορία του αίματος και που επιβαρύνουν το σώμα με τη λανθασμένη στάση, οι ελβετικές μπάλες γυμναστικής ή όπως είναι γνωστές «οι μπάλες για πιλάτες», κρατούν το σώμα σε εγρήγορση, βοηθούν στη συγκέντρωση, ενώ γυμνάζουν, διευκολύνοντας την αναπνοή και την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Δεν είναι τυχαίο που τις μπάλες αυτές τις χρησιμοποιούν σε κέντρα πληροφορικής, σε εργασίες που απαιτούν πολύ καθισιό, ενώ βοηθούν ιδιαίτερα τα παιδιά με αυτισμό».

Το σχολείο είναι τετραθέσιο και ονομάζεται «Το σχολείο της Φύσης και των Χρωμάτων». Είναι το μοναδικό ελληνικό δημόσιο δημοτικό που συμπεριλαμβάνεται στην παγκόσμια λίστα των Σχολείων της Εναλλακτικής εκπαίδευσης «εκπροσωπώντας τη χώρα μας σε μία εκπαιδευτική κοινότητα που θέτει διαφορετικούς στόχους», όπως αναφέρει ο δάσκαλος Α.Πατσιάς και συνεχίζει:
«Είναι ευκαιρία τώρα που έχουν τρανταχτεί τα συστήματα παγκοσμίως να αναθεωρήσουμε και το δικό μας εκπαιδευτικό σύστημα ώστε να γίνει βιώσιμο και λειτουργικό, το κράτος μας για χάρη των μνημονίων, και εγώ δεν ξέρω τι, φέρεται αδικαιολόγητα. Οπότε περάσαμε στην αντάρτικη εκπαίδευση”.

Μέσα στο site https://fourfourasweb.wordpress.com μπορεί να διαπιστώσει κανείς πολύ εύκολα μια άλλη διαφορετική φιλοσοφία σχολείου.