109η Ολομέλεια της Επιτροπής των Περιφερειών

 

Ολοκληρώνονται σήμερα στις Βρυξέλλες οι εργασίες της 109ης Ολομέλειας της Επιτροπής των Περιφερειών. Κυρίαρχο θέμα στην ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας ήταν η γνωμοδότηση της ΕτΠ για την «6η έκθεση για την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία συνοψίζει τα αποτελέσματα της χρηματοδότησης από την πολιτική συνοχής κατά την προηγούμενη περίοδο προγραμματισμού και περιγράφει τα κύρια στοιχεία της μεταρρύθμισης της πολιτικής συνοχής που ισχύουν για την περίοδο 2014-2020, καθώς και τις τάσεις που προκύπτουν από τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις του προγράμματος μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών μελών.
«Η κρίση έχει σοβαρές επιπτώσεις στους εθνικούς και περιφερειακούς προϋπολογισμούς, περιορίζοντας τη διαθεσιμότητα χρηματοδότησης σε όλους τους τομείς επενδύσεων. Ομοίως και η ιδιωτική χρηματοδότηση έχει εξαντληθεί λόγω της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης. Οι ευρωπαϊκοί πόροι της Πολιτικής Συνοχής είναι το μοναδικό εργαλείο που έχουμε για να υποστηρίξουμε καίριας σημασίας επενδύσεις για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Οι τοπικές και περιφερειακές αυτοδιοικήσεις είναι σε πολλές περιπτώσεις οι κυριότεροι διοικητικοί υπεύθυνοι για τις δαπάνες δημοσίων επενδύσεων. Ζητούμε αύξηση των πόρων προς όφελος της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των περιοχών μας και την εξισορρόπηση ανισοτήτων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Κατσιφάρας που συμμετείχε στην Ολομέλια και συμπλήρωσε «Η στενή συσχέτιση των οικονομικών και δημοσιονομικών στόχων των κρατών με την Πολιτική Συνοχής αδικεί τις τοπικές και περιφερειακές αυτοδιοικήσεις καθώς αποδυναμώνει την εφαρμογή μέτρων προς όφελος των πολιτών μας. Μαζί με τους μακροοικονομικούς δείκτες που χρησιμοποιεί σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να αποφασίσει, θα πρέπει να συμπεριληφθούν άμεσα και εδαφικοί, περιβαλλοντικοί και κοινωνικοί δείκτες.».
Εξάλλου πριν την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας ο κ. Κατσιφάρας συμμετείχε και στη συνεδρίαση Ομάδας των Σοσιαλιστών (PES Group) στην ΕτΠ στην οποία βασικός ομιλητής ήταν ο πρώην Πρόεδρος της Ομάδας PES, Karl-Heinz Klär, σχετικά με την πορεία και το κοινωνικό πρόσωπο της ΕΕ.
Κατά την ανταλλαγή απόψεων ο Περιφερειάρχης και Αντιπρόεδρος της Ομάδας PES στην ΕτΠ παρενέβη σχετικά με την ανάγκη οι πολιτικές της ΕΕ να έχουν μεγαλύτερη εστίαση στον άνθρωπο και τη κοινωνία.
«Φτάνουν πια οι περιοριστικές πολιτικές. Οι τράπεζες που έσπευσε η ΕΕ να σώσει είναι αυτές που της ασκούν τώρα την πιο δριμεία κριτική, ενώ δεν έχουν δώσει ούτε ένα ευρώ για την πραγματική οικονομία. Αυτό πολιτικά δεν μπορούμε να το αφήσουμε ανεξέλεγκτο. Η Αριστερά και η Σοσιαλδημοκρατία στην ΕΕ πρέπει να αναλάβει ενεργό δράση» ανέφερε κατά την παρέμβασή του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας.
Βίντεο με ολόκληρη την παρέμβαση του κ. Κατσιφάρα στο σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=0eXSZe6XEGw

Στο περιθώριο της 109ης Ολομέλειας της ΕτΠ, πραγματοποιήθηκε και η συνεδρίαση της Διαπεριφερειακής Ομάδας «Αδριατική-Ιόνιο» της ΕτΠ, όπου συζητήθηκαν τα αποτελέσματα από την Διάσκεψη για το ξεκίνημα της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής-Ιονίου (EUSAIR), που διεξήχθη στις 18 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, και στην οποία συμμετείχε ο Περιφερειάρχης και Αντιπρόεδρος της Διαπεριφερειακής Ομάδας μαζί με τον Πρόεδρο της Ομάδας και Περιφερειάρχη Marche Ιταλίας, Τζιαν Μάριο Σπάκκα.
Εκεί, συζητήθηκαν και οι τρέχουσες εξελίξεις σχετικά με το σχήμα που θα επιλέξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διακυβέρνηση της Μακροπεριφέρειας, στο οποίο οι Περιφέρειες ζητούν ισχυρή εκπροσώπηση.