Παιχνίδια τόνων με το αλάτι

 

Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκονται όλοι σχεδόν οι δήμοι της Ελλάδας λόγω των έντονων χιονοπτώσεων και οι εργαζόμενοι δουλεύουν όλο σχεδόν το βράδυ και κάτω από δυσμενείς συνθήκες. Υπάρχουν βέβαια οι δήμοι που διαθέτουν μηχανισμούς και εξειδίκευση όπως Φλώρινα, Κοζάνη, Γρεβενά κλπ που το χιόνι αποτελεί ένα σταθερό φαινόμενο και το Σχέδιο Ξενοκράτης μπαίνει σε εφαρμογή σε σταθερή βάση, υπάρχουν οι δήμοι της Αττικής όπου με τα λίγα πενιχρά μέσα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν ένα ολιγοήμερο και όχι και τόσο συχνό φαινόμενο, υπάρχουν και οι δήμοι της Κρήτης που ζουν πρωτοφανείς κακοκαιρίες χωρίς τους απαραίτητους μηχανισμούς και με δεκάδες χωριά αποκλεισμένα.
Κερδισμένοι όπως φαίνεται οι προμηθευτές αλατιού. Οπως διαπιστώνεται από την διαύγεια σχεδόν κανένας δήμος δεν εξασφάλισε εγκαίρως διαδικασία διαγωνισμών και οι περισσότεροι προχώρησαν ή θα προχωρήσουν κατόπιν εορτής σε απ’ ευθείας αναθέσεις.
Μια υπόθεση που θα στοιχίσει περίπου 500 ευρώ συνολικά στους για 8.000 τόνους που θα χυθούν στους δρόμους και για το διάστημα μιας εβδομάδας.
Στην διάυγεια όμως ανακαλύπτουμε και τα παιχνίδια που παίζονται στην προμήθεια του αλατιού.
Στα Γρεβενά το αλάτι πουλιέται 36,4 ευρώ ο τόνος και στην Κρήτη 222. Μια τεράστια απόκλιση που δεν δικαιολογείται, αφού επίσης στην Κρήτη σε άλλο δήμο το αλάτι πουλιέται 80 ευρώ ο τόνος. Η Πεντέλη αγοράζει με 72 ευρώ τον τόνο, η Φλώρινα με 49 ευρώ τον τόνο, η Κατερίνη με 60 ευρώ τον τόνο και η Βόλβη με 40 ευρώ τον τόνο. Στην Θεσσαλονίκη αγοράζουν με 164 ευρώ τον τόνο και γενικότερα στην Διαύγεια βλέπει κανείς όλες τις τιμές ανάμεσα στο 36,4 και το 222.

Η Περιφέρεια Αττικής αγόρασε με 90 ευρώ τον τόνο παρά την μεγάλη ποσσότητα 880 τόνων που προμηθέυτηκε μέχρι σήμερα.
Το πιο περίεργο του θέματος είναι ότι η διακύμανση των τιμών παρατηρείται ακόμη και από την ίδια εταιρεία που πουλάει σε κάθε δήμο διαφορετική τιμή.