Οι Δήμοι διεκδικούν τα προγράμματα επισιτισμού

Πόλεμο για τα 330,559 εκατομμύρια ευρώ του προγράμματος Επισιτισμού και καταπολέμησης της φτώχειας, ανοίγει η ΚΕΔΕ έτσι ώστε οι δήμοι και η εκκλησία να δημιουργήσουν και να διαχειριστούν τις Κοινωνικές Συμπράξεις και τα προγράμματα ως συντονιστές.
Οπως ανέφερε ο κ. Πατούλης οι δήμοι και οι εκκλησίες έχουν έτοιμες δομές και εμπειρία και μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα από όλους τέτοιου είδους πρόγραμμα. Επεσήμανε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση απέδειξε μέχρι σήμερα ότι με γρήγορα αντανακλαστικά και με μεγάλη αποτελεσματικότητα κράτησε την κοινωνική συνοχή και στήριξε τις ευπαθείς ομάδες σε μια πολύ δύσκολη περίοδο οικονομικής ανέχειας. Σημαντικό στοιχείο που έβαλε ο κ. Πατούλης στην συζήτηση ήταν ότι οι δομές αυτές στήθηκαν με μεγάλη δόση εθελοντισμού και αυτενέργειας.
Η αντίδραση του κ. Πατούλη ήρθε μετά από την ανάληψη πρωτοβουλίας, κάποιων Περιφερειών να αναλάβουν συντονιστικό ρόλο με την συμμετοχή κάποιων δήμων,  δεδομένου ότι ο κανονισμός λειτουργίας του προγράμματος μιλάει για υλοποίηση σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας.

Η πρόταση της ΚΕΔΕ αφορά και στην ανακατανομή με αντικειμενικά και κοινωνικά κριτήρια έτσι ώστε να μην υπάρξουν αμφισβητήσεις στην μοιρασιά αλλά και να μην αδικηθεί κανένας δήμος που έχει ιδιαίτερες ανάγκες.

Σημειώνουμε ότι το 70% του προγράμματος αφορά αγορές υλικών τροφίμων, ρούχων, γραφικής ύλης, παιχνιδιών κλπ. η τοπική αυτοδιοίκηση όμως δεν διεκδικεί την διαχείριση των διαγωνισμών, αλλά την διαχείριση, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος έτσι ώστε να υπάρξει πραγματικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με όσα ενημέρωσε ο κ. Πατούλης υπάρχει άμεση συνεννόηση με την Αρχιεπισκοπή και θα σταλεί εγκύκλιος και από την ΚΕΔΕ στις ΠΕΔ, αλλά και από την Αρχιεπισκοπή στις εκκλησίες για την ενημέρωση σχετικά με το πρόγραμμα.