Μονιμοποιούνται οι ΙΔΑΧ

ergazomenoi

Στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας θα κατατεθεί το πρώτο νομοσχέδιο του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης το οποίο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει και την μετατροπή των ΙΔΑΧ (Αορίστου Χρόνου) σε μόνιμους. Οπως ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ο Υπουργός κ. Κατρούγκαλος το μέτρο αυτό δεν έχει καμία δημοσιονομική επιβάρυνση ενώ αντιθέτως αποκαθιστά μια αδικία, καθώς δύο υπάλληλοι στο ίδιο γραφείο, κάνουν ακριβώς το ίδιο έργο και δουλεύουν κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Ο κ. Κατρούγκαλος μάλιστα επέμεινε στο γεγονός ότι αυτό το μέτρο θα δημιουργήσει ακόμη και εξοικονόμηση στο δημόσιο τομέα.

Επίσης στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται η επαναφορά των 3.900 υπαλλήλων που έχουν απολυθεί με το μέτρο της διαθεσιμότητας.
Καταργούνται οι διατάξεις που αφορούν την υποχρεωτική αργία για πειθαρχικά αδικήματα, η οποία θα μετατραπεί σε δυνητική, καθώς και αυτή που αφορά την πειθαρχική δίωξη για «αναξιοπρεπή συμπεριφορά». Ανακαλούνται όλες οι διώξεις που έγιναν με τις προηγούμενες διατάξεις, εκτός από ποινικά αδικήματα που επισείουν την ποινή της απόλυσης.
Τα δευτεροβάθμια πειθαρχικά συμβούλιο μετατρέπονται σε πενταμελή με την συμμετοχή και αιρετών σ’ αυτά.
Καταργείται η πολιτική επιστράτευση στις  απεργίες.
Δημιουργείται ο θεσμός των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων σε δευτεροβάθμιο επίπεδο για θεσμικά ζητήματα και σε τριτοβάθμιο για οικονομικά. Θα υπάρχει η δυνατότητα διαιτησίας μέσω του ΟΜΕΔ.