Ξεσηκωμός αλλά με αντιρρήσεις για την ΠΝΠ

dimarxoi_poreia

Ενας χαμός γίνεται στην Αυτοδιοίκηση με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Για πρώτη φορά εκδόθηκαν τόσες ανακοινώσεις από δήμους και για πρώτη φορά είναι τόσο ετερόκλητες οι αντιδράσεις. Είναι σαφές ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δήμων καταδικάζει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και σημειώνει την προσβολή του Αυτοδιοίκητου, όμως κάποιοι από αυτούς είτε διαφοροποιούνται στην πρόσκληση της ΚΕΔΕ για ανυπακοή, είτε τονίζουν την αναγκαιότητα της συμβολής της Αυτοδιοίκησης στην Εθνική προσπάθεια.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ε.Δ. Αττικής καλεί τους Δημάρχους σε συμμετοχή στην αυριανή συγκέντρωση στη Βουλή και δηλώνει ότι συμμετέχει στο πανελλαδικό συμβολικό κλείσιμο των Δήμων, αύριο Παρασκευή 12:00 μ. – 3:00 μ.μ. εξαιρουμένων των κοινωνικών υπηρεσιών. Την Δευτέρα 27 Απριλίου και ώρα 15:00 μ.μ όμως θα γίνει σχετική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου για το θέμα.
Ετερόκλητες και αμφίπλευρες όμως είναι οι τοποθετήσεις. Μετά τον κ. Σαράντη των Αγίων Αναργύρων και τ. Πρόεδρο της ΠΕΔ Αττικής και το μέλος και δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας με δήλωσή του αναφέρει ότι στο πνεύμα της αποφυγής γενικότερων προβλημάτων και της ελπίδας για μια επιτυχή για την πατρίδα μας κατάληξη της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές, πιστεύω ότι οι Δήμοι μπορούμε να δείξουμε κατανόηση και πνεύμα συνεργασίας. Ας προχωρήσουμε έστω και τώρα σε αυτόν τον διάλογο για το κοινό καλό, αφήνοντας αυτές τις κρίσιμες ώρες όλοι στην άκρη κάθε κομματική ή προσωπική σκοπιμότητα».
Η πρόταση του Δημάρχου Ηλιούπολης Βασίλη Βαλασόπουλου και της δημοτικής του ομάδας όσον αφορά τη διάθεση των αποθεματικών του Δήμου στην Τράπεζα της Ελλάδος είναι ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου σύμφωνα με την απόφαση της Κυβέρνησης.
Μπορεί να διαφωνούνε λένε κάθετα με αυτή την ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ απόφαση, όμως η σωτηρία της χώρας είναι πάνω από όλα και εφόσον η Κυβέρνηση κρίνει σωστό να κάνει αυτή την κίνηση προσβλέποντας σε θετική έκβαση της εθνικής διαπραγμάτευσης, στηρίζουν εμπράκτως αυτή την απόφαση καταθέτοντας τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου.
Αντίθετα ο Δήμος Φιλαδέλφειας Χαλκηδώνας αναφέρει ότι κατανοεί την δύσκολη κατάσταση, «Όμως από θέση αρχής αρνούμαστε να αποδεχθούμε τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου καθ΄ οιονδήποτε τρόπο.
Γι αυτό και το Δ.Σ. Φ.-Χ. δεν θα προχωρήσει σε παραχώρηση των αποθεματικών του Δήμου πριν προηγηθεί διάλογος των θεσμικών οργάνων των Ο.Τ.Α. με την κυβέρνηση και υπάρξει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου επί του θέματος».
Επίσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, κατά των προβλέψεων της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης, για την αναγκαστική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων όλων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης  και λοιπών φορέων του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος προς επένδυση.
Και τα έκτακτα δημοτικά συμβούλια σε όλη τη χώρα συνεχίζονται σήμερα και αύριο. Εντωμεταξύ αυτή την ώρα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης καταθέτει τις απόψεις τουν δήμων στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για την ΠΝΠ