Επεισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε με την ΕΝΠΕ και την ΚΕΔΕ για τον ρόλο και την σημασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο κυβερνητικό πρόγραμμα και ως εκ τούτου τα δύο συλλογικά όργανα Περιφερειών και Δήμων αντίστοιχα, δέχτηκαν «να βάλουν πλάτη» και να διαθέσουν τα αποθεματικά των ταμείων τους στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Ο Πρωθυπουργός δεν αρκέστηκε στο να δεσμευτεί πρώτον, στο ότι δεν θα δεσμευτούν τα ανταποδοτικά τέλη και δεύτερον στο ότι πολύ σύντομα η μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδας θα είναι προαιρετική, Εκανε ολοκληρωμένη αναφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και μετέδωσε τις προθέσεις της κυβέρνησης για αναβάθμιση τους ρόλου της στην Εθνική Ανάπτυξη.
Καθοριστική πάντως ήταν η στάση του Πρωθυπουργού που δέχτηκε αμέσως το αίτημα για συνάντηση με τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης και έδειξε ότι τα αναδεικνύει ως ισότιμους ετέρους συνομιλητές. Αυτή η στάση του πρωθυπουργού που έδωσε σαφές στίγμα, άνοιξε και τις πόρτες του διαλόγου κατανόησης.
«Χρειάζεται η χώρα το εργαλείο της διαπραγμάτευσης και γι” αυτό εμείς θα το δώσουμε», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Κ. Αγοραστός. «Πήραμε την πολιτική διαβεβαίωση ότι το μέτρο αυτό είναι έκτακτο και προσωρινό. Συνεπώς μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα γίνει προαιρετικό. Θα έρθει νόμος στη Βουλή που θα αλλάξει το μέτρο» δήλωσε ο κ. Αγοραστός.
Λίγο πιο επιφυλακτικός μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση :
Ο κ. Πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας να συναντηθούμε μαζί του και τον ευχαριστούμε γι αυτό. Τον διαβεβαιώσαμε καταρχήν ότι ως Αυτοδιοίκηση Α” Βαθμού θα στηρίξουμε με όλες τις δυνάμεις μας την εθνική προσπάθεια να βγει η χώρα μας από την κρίση, όπως κάναμε άλλωστε όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Είχαμε επίσης την ευκαιρία να του εκθέσουμε τους λόγους που διαφωνήσαμε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Λόγοι που έχουν να κάνουν κυρίως με τη θεσμική και συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του θεσμού μας, αλλά και με την δυνατότητα των Δήμων να ανταποκριθούν στις λειτουργικές τους υποχρεώσεις.
Του θέσαμε τέσσερα ζητήματα.
Πρώτον, την ανάγκη να μην λαμβάνονται στο μέλλον αποφάσεις από την Κεντρική Εξουσία που αφορούν την Αυτοδιοίκηση, αν δεν έχει προηγηθεί διάλογος και ενημέρωση μας. Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι ο διάλογος και η συνεργασία θα αποτελεί τον κανόνα, κι όχι την εξαίρεση στις σχέσεις Κράτους και Αυτοδιοίκησης, όπως και ο σεβασμός στη θεσμική μας ανεξαρτησία. Σε αυτό το ζήτημα η στάση μας θα είναι κάθετη αν ποτέ επαναληφθεί ανάλογη πρωτοβουλία υποβάθμισής μας. Συμφωνήσαμε να δημιουργηθεί ένας μόνιμος δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ μας, ώστε να επιλύονται όλα τα ζητήματα θεσμικού χαρακτήρα.
Δεύτερον, ζητήσαμε από τον Πρωθυπουργό να προχωρήσει άμεσα η κυβέρνηση στη νομοθετική κατοχύρωση της δέσμευσής της ότι θα εξαιρεθούν τα ανταποδοτικά τέλη από τις προβλέψεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου περί δέσμευσης των ταμειακών μας διαθεσίμων. Μας υποσχέθηκε ότι η ρύθμιση αυτή θα γίνει άμεσα, μέσα στην επόμενη βδομάδα. Zητήσαμε επιπλέον να εξαιρεθούν με την ίδια νομοθετική ρύθμιση οι πόροι που αφορούν τα χρήματα που έχουν ήδη δεσμευθεί στους προϋπολογισμούς των Δήμων για εκτέλεση έργων, για τα οποία έχουν ήδη υπογραφεί συμβάσεις και ισχύουν ποινικές ρήτρες για τους δημάρχους που τις έχουν υπογράψει. Καθώς και τα χρήματα που αφορούν προνοιακά επιδόματα αλλά και είναι κατατεθειμένα σε συνεταιριστικές τράπεζες.
Τα ζητήματα αυτά υποσχέθηκε ότι θα τα εξετάσει και θα μας απαντήσει σύντομα.
Τρίτον , τέθηκαν μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την Αυτοδιοίκηση. Ζητήσαμε μεταξύ άλλων να υπάρξει αναβαθμισμένος ρόλος των Δήμων στο σχεδιασμό του ΕΣΠΑ καθώς και ειδικό πρόγραμμα ύψους 2 δις για έργα Δήμων. Θέσαμε το θέμα να διαχειρισθούν οι Δήμοι τα κοινωνικά προγράμματα, όπως το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της φτώχειας, που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά κονδύλια. Τονίσαμε την ανάγκη να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος εθνικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, στον οποίο οι Δήμοι είναι πρόθυμοι να συμβάλλουν, στο μέτρο των δυνατοτήτων τους και χωρίς να τους γίνει «μπαλάκι» η ευθύνη.
Τέταρτον, ζητήσαμε να υπάρξει από την Κυβέρνηση ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα όπου θα έχει ισχύ η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, κι όχι αυτή να ισχύει στο διηνεκές. Τονίσαμε την ανάγκη να στείλουμε μέσα από το χρονοδιάγραμμα αυτό ένα μήνυμα αισιοδοξίας προς την κοινωνία , που θα σηματοδοτεί το πέρασμα στην επόμενη μέρα. Μας απάντησε ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να παύσει η ισχύς της Πράξης μέσα σε ένα εύλογο διάστημα , μέχρι να αποκατασταθεί η ρευστότητα, ως το τέλος Ιουνίου.
Τέλος, προσκαλέσαμε τον κ. Πρωθυπουργό να παραστεί στις εργασίες του Τακτικού μας Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί από 7-9 Μαΐου.
Θέλω να επαναλάβω τη θέση της Κ.Ε.Δ.Ε. πως θα είμαστε στην πρώτη γραμμή της εθνικής προσπάθειας να ξεπεράσει η χώρα την κρίση. Αυτό απαιτεί υπευθυνότητα από όλους.
Τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι η Κ.Ε.Δ.Ε. έχει συγκαλέσει έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο. Θα ενημερωθούν τα μέλη για το περιεχόμενο της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό και θα αποφασίσουμε από κοινού για τη μελλοντική μας στάση».