Αποφάσεις 13ης Συνεδρίασης Περιφερειακού Aττικής

 

Δυο ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν, μεταξύ άλλων, στη 13η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής (23 Απριλίου 2015). Πιο συγκεκριμένα:
•    Συζήτηση και έκδοση ψηφίσματος σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της κυβέρνησης και τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ στην Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ)
•    Έγκριση σκοπιμότητας και δαπάνης για τη μεταφορά των μαθητών σχολικού έτους 2015-2016

Κατά πλειοψηφία, το Περιφερειακό Συμβούλιο υιοθέτησε Ψήφισμα που κατέθεσε η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Ερμίνα Κυπριανίδου, εκ μέρους της Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, σχετικά με την ΠΝΠ της κυβέρνησης και τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων της Περιφέρειας Αττικής στην ΤτΕ.
Του Ψηφίσματος προηγήθηκε πολύωρη συζήτηση με έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ της Διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Tο συγκεκριμένο θέμα προτάθηκε ως προ ημερήσιας διάταξης από πέντε συνολικά παρατάξεις («Λαϊκή Συσπείρωση», «Αττική», «180ο – η Αττική αλλάζει πρόσωπο», «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική, Ανταρσύα σε Κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ» και «Δημιουργούμε Μαζί»).
Τελικά, το Ψήφισμα που πρότεινε η Περιφερειακή Διοίκηση υιοθέτησαν οι παρατάξεις «Δύναμη Ζωής», «Αττική – Συμμέτοχοι στο Αύριο» και «Ανάσα για την Οικολογία», ενώ η παράταξη «Αττική» πρότεινε δικό της σχέδιο Απόφασης, το οποίο υπερψήφισαν οι παρατάξεις «Αττική», «180ο – η Αττική Αλλάζει Πρόσωπο» και «Ελληνική Αυγή». Επίσης, δικό της σχέδιο ψηφίσματος, κατέθεσε και η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση», το οποίο υπερψήφισαν οι παρατάξεις «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική, Ανταρσύα σε Κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ».
Η κ. Κυπριανίδου, εισηγούμενη το κείμενο Ψηφίσματος, ξεκαθάρισε ότι «η συγκεκριμένη περίσταση έχει τα χαρακτηριστικά του επείγοντος και έκτακτου», ώστε να δικαιολογείται η χρήση της ΠΝΠ. Δεν έγινε δηλαδή κατάχρηση της δυνατότητας αυτής, πράγμα που αποτελούσε «πρακτική των μνημονιακών κυβερνήσεων για να παρακάμπτουν τη Βουλή». «Εξάλλου, δεν τίθεται ζήτημα αντιδημοκρατικότητας καθώς» όπως τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης «στη Βουλή γίνεται δημοκρατική διαβούλευση με τα συλλογικά όργανα των Δήμων και των Περιφερειών και αύριο – σύμφωνα με τον προγραμματισμό της αρμόδιας επιτροπής- η συγκεκριμένη ΠΝΠ μπαίνει προς ψήφιση».
Υπενθύμισε στο Σώμα ότι τα μέτρα που λαμβάνονται αποτελούν «προσωρινό χειρισμό για να διευκολυνθεί η βραχυπρόθεσμη ταμειακή ρευστότητα, ώστε να ξεφύγει η χώρα από το ασφυκτικό πλαίσιο και να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες του κράτους, τους μισθούς, τις συντάξεις, τις κάθε είδους πληρωμές» και ότι τα χρήματα τοποθετούνται σε ασφαλές και εγγυημένου περιβάλλον.
Η Αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε ότι είναι υποκριτικές οι αντιδράσεις όσων «σήμερα στάζουν κροκοδείλια δάκρυα», όταν τα προηγούμενα χρόνια ανέχονταν ή και συναινούσαν «στην τραγική κατάσταση υποστελέχωσης της ΤΑ, απουσίας πόρων, αδυναμίας κάλυψης βασικών αναγκών του κόσμου» και σήμερα απλώς: στοχεύουν στη «φθορά της κυβέρνησης, ως εφεδρεία των κυρίαρχων συστημικών δυνάμεων και επιχειρούν την υπονόμευση και τελικά την υποταγή».
Στη συνέχεια, η Ερμίνα Κυπριανίδου υπεραμύνθηκε των επιλογών της Περιφερειακής Αρχής λέγοντας: «Είμαστε περήφανοι που δείξαμε το δρόμο της αλληλεγγύης των ΟΤΑ στην εθνική προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση με τη μαζική στήριξη του λαού μας» και κάλεσε τις παρατάξεις να αντιμετωπίσουν το θέμα με ευθύνη και να τοποθετηθούν «με σαφήνεια και χωρίς μικροκομματικές στοχεύσεις, σε αυτό το μέγιστο πολιτικό ζήτημα».
Τέλος, ξεκαθάρισε ότι μεταξύ των δύο επιλογών: «Συνθηκολόγηση και μνημόνιο ή αγώνας με όλα τα μέσα», προκρίνεται ο αγώνας, γιατί «θεσμική αυτονομία φορέων χωρίς πολιτική ανεξαρτησία της χώρας δεν νοείται, είναι ανύπαρκτη».

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν η σκοπιμότητα και η δαπάνη για τη μεταφορά των μαθητών του σχολικού έτους 2015-2016.
Εισηγούμενος το θέμα της έγκρισης σκοπιμότητας και δαπάνης για τη μεταφορά μαθητών για το έτος 2015-16, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Χρήστος Καραμάνος, ανέλυσε σε τι συνίσταται ο σχεδιασμός και περιέγραψε τη διαγωνιστική διαδικασία που ακολουθήθηκε για την περίοδο 2014-15 αλλά και για την περίοδο 2015-16.
Ουσιαστικά, για την κάλυψη της μεταφοράς των μαθητών μισθώθηκαν λεωφορεία βάσει διαγωνισμού που έχει ήδη διεξαχθεί (104 δρομολόγια, δια των οποίων μεταφέρονται 1.206 μαθητές), ωστόσο θα διενεργηθούν επιπλέον δύο διεθνείς μειοδοτικοί διαγωνισμοί για 838 δρομολόγια με τα οποία θα μεταφέρονται 17.426 μαθητές. Ο ένας θα αφορά μόνο την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής όπου συγκεντρώνεται το 40% του μεταφορικού έργου της Περιφέρειας Αττικής (6.650.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, με δικαίωμα προαίρεσης έως 20%) και ο δεύτερος τις λοιπές Περιφερειακές ενότητες (8.150.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ). «Συμπληρωματικά», ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, «θα γίνει χρήση Δημόσιων Μέσων Μεταφοράς και εφοδιασμός των μαθητών με Ειδικά Μαθητικά Δελτία για 3.154 μαθητές, (προϋπολογισμός 802.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) ενώ προβλέπεται δαπάνη 67.850 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ για τη δυνατότητα επιδότησης μαθητών (γονικά επιδόματα) κατά το άρθρο 3 της ΚΥΑ 24001/13.
Η περίπτωση αυτή αφορά 384 μαθητές».

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΝΠ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΩΝ ΤΩΝ ΟΤΑ ΣΤΗΝ ΤτΕ

Μετά την Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα, Ερμίνα Κυπριανίδου το λόγο πήρε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κωνσταντίνος Καράμπελας, εκπροσωπώντας την παράταξη «Αττική», επικεφαλής της οποίας είναι ο Γιάννης Σγουρός. Ο κ. Καράμπελας χαρακτήρισε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ως μονομερή και αντισυνταγματική ενέργεια που καταδικάστηκε από όλους τους αιρετούς ανεξαρτήτως αποχρώσεων, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που επέλεξαν να αναμασήσουν την γνωστή κομματική κασέτα.
Επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση αντί να επιδιώκει συμμαχίες για να τα φέρει σε πέρας στη διαπραγμάτευση, με την πολιτική της απομονώνεται τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό της χώρας.
«Δεν καταλαβαίνουμε γιατί ο κ. Μάρδας έπρεπε να τρέχει πανικόβλητος εκ των υστέρων στα Διοικητικά Συμβούλια της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ για να δίνει εξηγήσεις και δεν φρόντισε να μαζέψει όλους τους αυτοδιοικητικούς εκ των προτέρων. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί δεν φρόντισαν να καλλιεργήσουν κλίμα συνεργασίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης και προτίμησαν να δείξουν έλλειψη σεβασμού και αλαζονεία. Υπήρχε περίπτωση οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης να μην βάλουν πλάτη για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί για να μην γίνει κάποιο πιστωτικό γεγονός;  Ούτε μία στο εκατομμύριο. Οι «βλαχοδήμαρχοι» έχουν νου και γνώση» τονίστηκε χαρακτηριστικά.
Η παράταξη «Αττική» κάλεσε την Κυβέρνηση να μιλήσει με ειλικρίνεια για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα και να εξηγήσει ποιό είναι το σχέδιό της για την έξοδο από το τέλμα, καθώς η κλεψύδρα αδειάζει επικίνδυνα.
Παράλληλα κάλεσε τη διοίκηση της Περιφέρειας να ενημερώσει αναλυτικά και υπεύθυνα, πόσα ακριβώς χρήματα έχει στείλει στην Τράπεζα της Ελλάδας, σε ποιες ημερομηνίες, αν έχει λάβει επαρκείς εγγυήσεις και πότε έχει συμφωνήσει να τα πάρει πίσω, καθώς η αρχική απόφαση δεν αναφερόταν σε συγκεκριμένο ποσό.
Τέλος, ο κ. Καράμπελας επεσήμανε την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός κοινού μετώπου της αυτοδιοίκησης, αφήνοντας κατά μέρος τις επιμέρους διαφορές, στο οποίο κρίνεται επιτακτική η συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής, καθώς «δεν πρέπει να απομονωθεί η Περιφέρεια Αττικής από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
«Η ΠΝΠ επισφραγίζει δυο πράγματα» σημείωσε ο επικεφαλής της παράταξης «180ο – η Αττική αλλάζει πρόσωπο» Γιώργος Κουμουτσάκος και πρόσθεσε: «Επισφραγίζει τη δραματική οικονομική κατάσταση της χώρας, που κυριολεκτικά κατέρρευσε μέσα σε τρεις μήνες, και την άρση της αυτονομίας της ΤΑ».
Ενώ απευθυνόμενος στη Διοίκηση της Περιφέρειας την κατηγόρησε για απροκάλυπτα ψέματα και παραπλάνηση του Περιφερειακού Συμβουλίου τονίζοντας: «Αντί σήμερα να έρθετε με συστολή και μετριοπάθεια για να απολογηθείτε, γιατί στις 26/3 είπατε απροκάλυπτα ψέματα και παραπλανήσατε το Περιφερειακό Συμβούλιο, αντί έκκλησης συμπαράταξης για στήριξη, έρχεστε με περισσό και ακατανόητο θράσος να κατηγορήσετε για μειωμένο πατριωτισμό όλους όσοι έχουν ερωτηματικά για την ορθότητα μιας δραματικής απόφασης για την ΠΝΠ. Αυτό πάει πολύ! Επιτέλους έλεος! Κάνατε από τότε (26/3) αυτό το οποίο θέλετε να γίνει σήμερα. Κοροϊδέψατε το Σώμα μπροστά στα μάτια του. Και ψέμα και θράσος και κατηγορία αντιπάλων. Πού τα βρήκατε αυτά;».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ΠΝΠ, ενώ έκανε λόγο και για έναν «φαύλο κύκλο αφερεγγυότητας» προσθέτοντας: «Βρισκόσαστε σε μια οδυνηρή θέση, το αναγνωρίζουμε αυτό. Προστρέχετε σε έναν τρόπο νομοθεσίας όπως είναι η ΠΝΠ, που εσείς, μέχρι πρότινος, χαρακτηρίζατε «ρεζιλίκι». Επιβεβαιώνεται ότι η χώρα είναι σε στάση πληρωμών. Υποθηκεύεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτονομία της ΤΑ. Η οδυνηρή αυτή θέση σας κορυφώνεται, καθώς όλα αυτά καλείσθε να τα υπερασπισθείτε. Με αυτά επιχειρείται να ανοίξει ο κύκλος της αφερεγγυότητας. Ένα αφερέγγυο Κράτος που έχει ανάγκη από χρήματα για να καλύψει την αφερεγγυότητά του, στην οποία έφτασε με συγκεκριμένες αποφάσεις και λανθασμένη εξ’ ολοκλήρου διαπραγματευτική τακτική, παίρνει χρήματα από τους Δήμους και τις Περιφέρειες, καθιστώντας έτσι αφερέγγυους τους ΟΤΑ. Αυτός ακριβώς είναι ο φαύλος κύκλος της αφερεγγυότητας».
Τέλος, απαντώντας σε όσους αναφέρθηκαν σε έλλειψη πατριωτισμού είπε: «Σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες για τη χώρα, για τη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής αλλά και για όλους μας, θα έπρεπε να έρχεστε με ένα άλλο ύφος και όχι να καταγγέλλετε όσους έχουμε ερωτηματικά, όσους σκεπτόμαστε ότι αυτό μπορεί να είναι αντισυνταγματικό και να μας εγκαλείτε για μειωμένα πατριωτικά ανακλαστικά. Όταν έχετε ανάγκη στήριξης δεν μπορείτε να κατηγορείτε τους πολιτικούς σας αντιπάλους για έλλειψη πατριωτισμού. Αυτό είναι τεράστιο λάθος. Διορθώστε την τακτική σας, τα επιχειρήματά σας, γίνετε πιο αξιόπιστοι και ειλικρινής και είμαστε εδώ να συζητήσουμε και πάλι».
Εκ μέρους της παράταξης «Ελληνική Αυγή για την Αττική» ο Περιφερειακός Σύμβουλος Περικλής Μουλιανάκης στην τοποθέτησή του τόνισε πως η σχετική πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ) συνιστά ουσιαστικά υφαρπαγή των αποθεματικών των φορέων του δημοσίου, αποδεικνύοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση βαδίζει στον μνημονιακό δρόμο των προκατόχων της. Στη συνέχεια επεσήμανε ότι «αυτή η ΠΝΠ αποτελεί για εμάς ενέργεια απόλυτης αυθαιρεσίας και παραβιάζει θεμελιώδεις διατάξεις του συντάγματος, όπως το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, η οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, η απαγόρευση αναδρομικότητας των νόμων κ.λ.π. Επίσης, πουθενά δεν προκύπτει συγκεκριμένη αιτιολογία που να δικαιολογεί την θέσπιση τέτοιας πράξης ούτε και περιγράφεται το χρονικό διάστημα της ισχύος της.
«Τέτοιες μονομερείς ενέργειες» υπογράμμισε ο κ. Μουλιανάκης «αποδεικνύουν την ανικανότητα του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να προτείνει βιώσιμη λύση και συνιστούν ξεκάθαρη συνταγματική εκτροπή, γεγονός που η τωρινή κυβέρνηση αποδοκίμαζε προεκλογικά και δυστυχώς υιοθετεί τώρα… Αυτή η ΠΝΠ δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Ελλήνων, είναι προϊόν υπόδειξης των «εταίρων» και είμαστε κάθετα αντίθετοι σε αυτήν και σε οποιαδήποτε μελλοντική ενέργεια αντίστοιχα τέτοιας μορφής».
Ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», η οποία έφερε για συζήτηση το θέμα, ζήτησε την καταδίκη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, με την οποία δεσμεύονται και μεταφέρονται στην Τράπεζα της Ελλάδας τα ταμειακά διαθέσιμα δημοσίων φορέων και οργανισμών, μεταξύ αυτών και των Περιφερειών και κάλεσαν το Περιφερειακό Συμβούλιο να μην την εφαρμόσει και να απαιτήσει την απόσυρσή της. Τόνισε την επί της ουσίας «σύμπραξη» ανάμεσα στην πλειοψηφία και τις παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αναφέροντας, πως η Διοίκηση της Περιφέρειας αλλά και η Κυβέρνηση επαναλαμβάνει με τη σειρά της, ότι έλεγαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις περί  έκτακτης ανάγκης.
Κατήγγειλε την Περιφερειακή Διοίκηση, που πρώτη απ’ όλους τους φορείς, με απόφασή της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 26/3/2015 μετέφερε άγνωστο πόσα εκατομμύρια ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα της Περιφέρειας Αττικής στην Τράπεζα της Ελλάδας με πρόσχημα την καλύτερη αξιοποίηση τους, κίνηση που αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνο στο να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των δανειστών, που προεκλογικά ισχυριζόταν ότι δε θα πλήρωνε, αποδεικνύοντας ότι έλεγαν συνειδητά ψέματα για να δικαιολογήσουν την απόφασή τους.
Επεσήμανε ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είναι απαράδεκτη καθώς υποχρεώνει Δήμους, Περιφέρειες, Νοσοκομεία, Πανεπιστήμια και άλλους φορείς, να παραδώσουν τα αποθεματικά των ταμείων τους, ενώ ταυτόχρονα εξαιρούνται τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που είναι εισηγμένα στο χρηματιστήριο και σημείωσε ταυτόχρονα την υποκρισία των άλλων παρατάξεων καθώς το μόνο παράπονο που έχουν είναι πως δεν  προηγήθηκε διάλογος.
Κατήγγειλε τον αντικομμουνισμό στον οποίο κατέφυγαν στελέχη της πλειοψηφίας για να δικαιολογήσουν τη στήριξη σ’ αυτές τις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης.
Τόνισε επίσης ότι  η εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με αναδρομική ισχύ από τις 17 Μάρτη 2015, έρχεται εκ των υστέρων να καλύψει την προηγούμενη απόφαση της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 26/3/2015 και απαίτησε:
α) την καταδίκη της απαράδεκτης αυτής ενέργειας της κυβέρνησης και την απειθαρχία σ’ αυτή, γιατί θα έχει σαν αποτέλεσμα πόροι, που πρέπει να διατίθενται σε έργα για την ανακούφιση του λαού της Αττικής, όπως αντιπλημμυρικά έργα, έργα αντισεισμικής θωράκισης, παιδικοί σταθμοί, σχολεία κ.α., με ευθύνη της περιφερειακής αρχής θα καταλήγουν σε δόσεις του χρέους που δημιουργήθηκε από το μεγάλο κεφάλαιο και που για άλλη μια φορά  θα κληθεί να το πληρώνει ο λαός και
β) την ανάκληση της απόφασης της 26ης Μάρτη 2015 και η Περιφερειακή Αρχή να απαιτήσει την επιστροφή των αποθεματικών της αλλά και όλων των άλλων φορέων στα ταμεία τους.
Για δυο διαφορετικές πραγματικότητες έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της παράταξης «Αττική – Συμμέτοχοι στο Αύριο», κ. Γιάννης Μοίρας, ο οποίος σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Σήμερα συζητούμε για ένα θέμα που δεν αγγίζει μόνο τα συμφέροντα και τα ενδιαφέροντα της Περιφέρειας Αττική, αλλά επεκτείνεται και σε ένα περισσότερο κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Έχουμε να κάνουμε με δυο διαφορετικές πραγματικότητες την προηγούμενη και τη σημερινή» και αναλύοντας τόνισε:
«Είχαμε μια Κυβέρνηση που δεν έκανε καμία διαπραγμάτευση, που έλεγε ‘ναι’ σε όλα, που έπαιρνε συνέχεια υφεσιακά μέτρα. Αυτή η Κυβέρνηση δεν διασφάλιζε καν τη δυνατότητα της χρηματοδότησης και της αναχρηματοδότησης, ενώ ναρκοθετούσε το πολιτικό τοπίο για την επόμενη Κυβέρνηση και τελικά σηκώθηκε και έφυγε.
Σήμερα όμως έχουμε για πρώτη φορά μια Κυβέρνηση που κάνει διαπραγμάτευση και προχωρά, λέει ‘όχι’ σε μαζικές και οριζόντιες απολύσεις, σε μειώσεις συντάξεων και μισθών και βάζει ένα τέρμα στο δημόσιο ξεπούλημα. Και βεβαίως αυτή η Κυβέρνηση εξακολουθεί και κάνει πληρωμές και παρ’ ότι έχει μια Αντιπολίτευση, η οποία εντός και εκτός Κοινοβουλίου ναρκοθετεί το τοπίο και υπονομεύει την εθνική προσπάθεια».
Αναφερόμενος στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τόνισε: «Σίγουρα δεν είμαστε πανευτυχείς για αυτή, αλλά αναγνωρίζουμε τη φύση του κατεπείγοντος και της αναγκαιότητας. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να γίνουμε tale e quale με αυτούς που καταβαράθρωσαν, όχι μόνο την οικονομία της χώρας αλλά και ίδια την κοινωνία».
Αναφορικά με τη μεταφορά των χρημάτων στην ΤτΕ είπε ότι «πρόκειται για μια βραχυπρόθεσμη ανακύκλωση κεφαλαίων. Δεν μιλάμε ούτε για κλέψιμο που ισχυρίστηκαν κάποιοι, ούτε και για κούρεμα» παραπέμποντας στα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης με το κούρεμα στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσοκομείων, των πανεπιστημίων, τη ζημιά στους μικρομολογιούχους κ.ο.κ. «Μην έχουν λοιπόν φρούδες ελπίδες οι εκπρόσωποι του διδύμου της καταστροφής ότι θα μας φέρουν σε θέση κατηγορουμένου από τη θέση του κατηγόρου» τόνισε ο κ. Μοίρας, ενώ κλείνοντας την τοποθέτησή του σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αφήστε μας εμάς στην εθνική αποστολή που υπηρετούμε, δηλαδή να σώσουμε την πατρίδα και αφοσιωθείτε εσείς στη δική σας αποστολή να σώσετε την παρτίδα. Δεν κάνετε μόνο πολιτικό τζόγο, αλλά είσαστε και αδέξιοι πολιτικοί τζογαδόροι».
«Σε τρεις μήνες  διακυβέρνησης, έχουμε τρεις νόμους και δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Με αυτό το ρυθμό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξαρτήτων Ελλήνων θα ξεπεράσει την πρακτική της προηγούμενης κυβέρνησης, την οποία, και ορθά, κατήγγελλαν τότε» σημείωσε η κ. Μαρία Γιαννακάκη εκπροσωπώντας την παράταξη «Παρέμβαση για την Αττική, Δημοκρατική, Οικολογική Κίνηση».
Στη συνέχεια σημείωσε ότι προκύπτουν ζητήματα Συνταγματικής τάξης, διευκρινίζοντας: «Κατ’ αρχήν έχουμε καταστρατήγηση των αρ. 102 και 104 του Συντάγματος που αφορούν στην οικονομική αυτοτέλεια των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επίσης δεν μπορεί η κυβέρνηση να επικαλείται την ‘έκτακτη περίσταση’, γιατί η έκτακτη περίσταση δημιουργεί ζητήματα αναφορικά με την αναδρομικότητα. Και εδώ προκύπτει μέγα ζήτημα για την Περιφερειακή Αρχή. Όταν στη συνεδρίαση της 26ης Μαρτίου αποφασίστηκε η μεταφορά κεφαλαίων στην Τράπεζα της Ελλάδος ισχυριστήκατε ότι πρόκειται για τακτοποίηση και νοικοκύρεμα. Όμως, όσο κι αν θέλω να φανώ καλόπιστη, παρόλο που τότε με πολύ συγκεκριμένη επιχειρηματολογία είχαμε καταψηφίσει, η αναδρομικότητα σας φωτογραφίζει και σας εκθέτει. Περιμένουμε πειστικές απαντήσεις. Και τέλος, η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως  δεν υπήρχε νομοθέτημα προς ψήφιση προκειμένου να περάσει τροπολογία. Μα,  δυόμιση χρόνια βουλευτής, άκουγα το ΣΥΡΙΖΑ να μιλά για ένα νόμο και ένα άρθρο με το οποίο θα καταργούσε το Μνημόνιο. Γιατί, λοιπόν, με ένα Άρθρο μόνο δεν το έφερε η κυβέρνηση προς ψήφιση στη Βουλή; Και οι ΟΤΑ υποχρεούνται να προχωρήσουν στη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων τους, ενώ δεν ισχύει το ίδιο με τα Ασφαλιστικά Ταμεία τα οποία έχουν τη δυνατότητα επιλογής. Εδώ όμως η κυβέρνηση στηρίζεται στις διορισμένες διοικήσεις.
Ας προχωρήσουμε όμως στην ουσία: Εδώ που φτάσαμε, να ξύνουμε τον πάτο του βαρελιού, οποιοσδήποτε θα έκανε το ίδιο: το ερώτημα όμως παραμένει αδυσώπητο για την κυβέρνηση: γιατί φτάσαμε ως εδώ; Θα μπορούσε να βρεθεί μία λύση μετά από διαβούλευση και συζήτηση. Γιατί μην ξεχνάτε ότι μέρος αυτών των χρημάτων προέρχονται από τα ανταποδοτικά τέλη των πολιτών».
Αναφορικά με το Ψήφισμα που κατέθεσε η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής σημείωσε: «Διαβάζουμε στο Ψήφισμα ότι αυτή η κίνηση αποτελεί όπλο στη φαρέτρα της διαπραγμάτευσης. Αναζητώ ευπρεπή λέξη για να χαρακτηρίσει αυτό το επιχείρημα: Τί θα γίνει σε περίπτωση κρίσης με όλα τα χρήματα μαζεμένα στην Τράπεζα της Ελλάδας; Αποδυναμώνεται κάθε επιχείρημα, αφού πλέον η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα έχει πλήρη γνώση των αποθεμάτων, τα οποία σε περίπτωση πιστωτικού γεγονότος, το οποίο και απευχόμεθα, θα έπρεπε να υπάρχουν για να αντιμετωπιστούν οι βασικές πρώτες ανάγκες. Τί θα γίνει με τα προγράμματα ΕΣΠΑ των ΟΤΑ, τα οποία και ουσιαστικά θα σταματήσουν, αφού δεν θα υπάρχει η δυνατότητα συμβολής των οικείων οικονομικών πόρων;».
Κλείνοντας την τοποθέτησή της η κ. Μαρία Γιαννακάκη σημείωσε: «Καταλαβαίνω τα αδιέξοδά σας, αγαπητές και αγαπητοί της πλειοψηφίας, αλλά εδώ κάνετε το άσπρο μαύρο. Αντί να υποστηρίζετε αυτά που οι ίδιοι καταγγέλλατε πριν 4 μόλις μήνες, καλύτερα προσπαθήστε να πείσετε την κυβέρνηση να επιταχύνει τους ρυθμούς της διαπραγμάτευσης με κατάθεση εναλλακτικών κοστολογημένων προτάσεων, για μια προωθητική έντιμη συμβιβαστική λύση, με αμοιβαίο αποκλεισμό της ρήξης».
«Το άρθρο 102 του Συντάγματος αναφέρει ξεκάθαρα ότι η αυτοδιοίκηση έχει απόλυτη οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια και ο μόνος έλεγχος που μπορεί να γίνει από την κεντρική διοίκηση αφορά αποκλειστικά στην νομιμότητα. Αυτό σημαίνει ότι κανείς δεν μπορεί να διατάξει τους ΟΤΑ να κάνουν κάτι, είτε στο διοικητικό τομέα, είτε στο οικονομικό. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είναι 100% αντισυνταγματική. Υπογράφηκε βέβαια από συνταγματολόγο λίγες μέρες μετά την προτροπή της Προέδρου της Βουλής να μη υπογράφει ΠΝΠ. Όμορφος κόσμος, αριστερός, αγγελικά πλασμένος» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Θάνος Τζήμερος, επικεφαλής της παράταξης «Δημιουργούμε Μαζί» ξεκινώντας την τοποθέτησή του και συνέχισε:
«Πάμε τώρα στην ουσία: έχετε να διαχειριστείτε τα οικονομικά της Περιφέρειας Αττικής. Μπορείτε να τα επενδύσετε στην ΤτΕ με επιτόκιο 2,5%. Σήμερα το 3ετες ομόλογο ξεπέρασε σε απόδοση το 30%. Και στις δυο περιπτώσεις, εγγυητής είναι το ελληνικό δημόσιο. Γιατί λοιπόν στερείτε την Περιφέρεια Αττικής από περίπου 110 ζεστά εκατομμύρια ευρώ που θα πάρετε στη λήξη του; Γιατί επιλέγετε το 2,5% και όχι το 30%-32%; Θα έπρεπε όχι μόνο τα αποθεματικά της Περιφέρειας Αττικής, αλλά και οι κουμπαράδες των παιδιών σας να επενδυθούν στο τριετές ομόλογο, γιατί τέτοια ευκαιρία ζωής πού θα ξαναβρεθεί;» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζήμερος.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του πρόσθεσε: «Λέτε ότι πρόκειται για ανακύκλωση χρημάτων. Δηλαδή η Περιφέρεια θα τα βάλει στον λογαριασμό και η κυβέρνηση θα τα πάρει. Ποιος θα τα ξαναβάλει; Πού θα τα βρει; Και με τι προοπτική θα γίνει αυτό; Να πληρώσει το κράτος τις υποχρεώσεις του για λίγο ακόμα. Ένα μήνα; Ένα μήνα και 22 μέρες; Και μετά; Θα πάρουμε λεφτά από τις «διαπραγματεύσεις»; Νομίζουμε ότι διαπραγματευόμαστε, αλλά μόνον εμείς το νομίζουμε αυτό. Όταν υπόσχεσαι παροχές με λεφτά που δεν έχεις, πρέπει κάποια στιγμή να αντικρούσεις την πραγματικότητα. Όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα. Δεν μπορείς να ζητάς δανεικά συνεχώς από κάποιον άλλον, επικαλούμενος την λαϊκή εντολή, γιατί και αυτός έχει ψηφισθεί από το λαό, και αυτός έχει εντολή. Και τι του λες; Δάνεισέ με για να πληρώνω συντάξεις σε 50άρηδες! Πρέπει οι ξένοι να μας πουν ότι ένας (και… κάτι) εργαζόμενος των 700 ευρώ δεν μπορεί να συντηρεί έναν συνταξιούχο των 1500;  Ήρθε η στιγμή (που και οι προηγούμενες κυβερνήσεις προσαπθούσαν να αποφύγουν) για να γίνουν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις όχι επειδή μας τις ζητούν οι Θεσμοί αλλά επειδή εμείς πρέπει να τις κάνουμε.
Απευθυνόμενος στη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής τόνισε: «Κάντε αυτό που πρέπει τώρα. Αρνηθείτε την μεταφορά των χρημάτων. Κάντε αυτή την υπέρβαση και εμείς όλοι θα σας στηρίξουμε. Μην αφήσετε τα αποθεματικά της Περιφέρειας να πάνε στην ΤτΕ γιατί απλώς θα ενδώσετε κι εσείς στην ψευδαίσθηση ότι λεφτά υπάρχουν. Λεφτά όμως δεν υπάρχουν, έχουν τελειώσει και μαζί με αυτά και τα ψέματα. Ήρθε η ώρα της αλήθειας».
Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανάσα για την Οικολογία», Αντώνης Γάκης, τόνισε ότι το ζήτημα πρέπει να εξεταστεί από όλες τις όψεις του, και επί του διαδικαστικού αλλά και στην ουσία, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να συζητηθεί ένα τόσο φλέγον ζήτημα, επεσήμανε ότι υπήρξαν λανθασμένοι χειρισμοί του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης που έπρεπε να φέρει εξαρχής στη Βουλή το θέμα και ότι διαφωνεί επί της αρχής με τις κάθε μορφής Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Τέλος, αφού συντάχθηκε με την απόφαση της διοίκησης αντί τα ταμειακά διαθέσιμα να βρίσκονται διάσπαρτα σε διάφορες ιδιωτικές τράπεζες, να είναι συγκεντρωμένα σε μία κρατική τράπεζα, προκειμένου να αξιοποιηθούν με τον πλέον επωφελή τρόπο, μίλησε για την σημασία της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας που αναζητά ο ελληνικός λαός που δείχνει εμπιστοσύνη στους χειρισμούς του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για να καταλήξει χωρίς εκβιασμούς και μνημονιακές επιταγές η διαπραγμάτευση προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών.
Η Δέσποινα Κουτσούμπα, επικεφαλής της παράταξης «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική, Ανταρσύα σε Κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ» στην τοποθέτησή της διατύπωσε σειρά ερωτημάτων προς τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, ενώ ολοκληρώνοντας την ομιλία της, επεσήμανε ότι «Αυτός ο φαύλος κύκλος έχει μόνο μια έξοδο: στάση πληρωμών και μονομερή διαγραφή χρέους, έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ και να ξαναχτίσουμε τη ζωή μας σε άλλες βάσεις. Όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο», ενώ κάλεσε το Περιφερειακό Συμβούλιο να καταδικάσει την ΠΝΠ της κυβέρνησης και να αρνηθεί να παραδώσει τα αποθεματικά και τα ταμειακά διαθέσιμα στην ΤτΕ και να εκταμιεύσει άμεσα χρήματα για τις κοινωνικές ανάγκες και να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό, ώστε τα χρήματα της Περιφέρειας να κατευθυνθούν στους ανέργους, τους αστέγους, τις υποσιτιζόμενες οικογένειες και τα συσσωρευμένα προβλήματα της Αττικής.
Κύρια σημεία της ομιλίας:

•    Είναι σύμφωνη η διαδικασία της ΠΝΠ με το άρθρο 102 του Συντάγματος και το «αυτοδιοίκητο» των ΟΤΑ, το οποίο έχει επικαλεστεί πολλάκις η Περιφερειακή Αρχή; Ή όταν οι μνημονιακές κυβερνήσεις καταστρατηγούσαν το Σύνταγμα και το αυτοδιοίκητο των ΟΤΑ έπρεπε να βγαίνουμε στα κάγκελα, ενώ όταν το κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι απλώς Δευτέρα;
•    Η κυβέρνηση με την ΠΝΠ εφαρμόζει τον νόμο Σημίτη (2469/97), νόμο που χρησίμευσε στα γνωστά greek semitics με τα οποία μπήκε η χώρα στο ευρώ. Επίσης είναι γνωστό ότι από το 2010 οι δανειστές ζητούσαν τη συγκέντρωση των αποθεματικών των ΟΤΑ και το 2014 είχε συμφωνήσει σε αυτό ο Α. Σαμαράς, ως μέρος της “προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής” που διαφήμιζε. Πιστεύετε ότι η εφαρμογή της ίδιας πολιτικής είναι για να πανηγυρίζετε;
•    Η διαχείριση των χρημάτων ΟΤΑ και Οργανισμών που θα κατευθυνθούν στην “ομάδα περιουσίας” (τον κοινό λογαριασμό) είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της ΤτΕ (όπως αναφέρει αναλυτικά και η επιστολή της ΤτΕ προς τον ΟΔΔΗΧ). Δηλαδή δίνουμε τα χρήματα στον Στουρνάρα, τον εκλεκτό της Φρανκφούρτης, να τα διαχειριστεί όπως θέλει. Κατά τα άλλα, μας λέτε να ‘χουμε εμπιστοσύνη -σε ποιον ακριβώς; Στον Στουρνάρα; Στη Λαζάρ που μας “συμβουλεύει” για το χρέος, όπως συμβούλευε και το 2012 που έγινε το PSI;
•    Το 2012, όταν η ΤτΕ αποφάσισε να κουρέψει μέσω PSI τα ομόλογα του “Κοινού Κεφαλαίου”, δεν χρειάστηκε να ρωτήσει ούτε τις Διοικήσεις των ταμείων, ούτε των νοσοκομείων, ούτε των πανεπιστημίων. Τους ανακοίνωσε την επόμενη μέρα ότι έχασαν τα μισά τους λεφτά, γιατί αυτό προβλέπει ο νόμος που εφαρμόζετε σήμερα!
•    Το επιτόκιο δεν είναι εγγυημένο: σήμερα η ΤτΕ δίνει κατά προσέγγιση απόδοση 2,6%, αλλά είτε το κάνει 1% είτε το κάνει 3% είτε 0%, η ΤτΕ δεν έχει να δώσει λογαριασμό σε κανέναν από τους φορείς που τοποθέτησαν εκεί τα λεφτά τους. Εγγυημένο επιτόκιο δεν υπάρχει σε αυτόν τον λογαριασμό.
•    Η Περιφερειακή Αρχή στο προηγούμενο περιφερειακό Συμβούλιο διαβεβαίωνε ότι μόνο 85 εκ. ευρώ θα πάνε στην ΤτΕ. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου όμως δεσμεύει ακόμη και τα ταμειακά διαθέσιμα. Δεν ήξερε τίποτα η κ. Περιφερειάρχης και ο κ. Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών για το τι σχεδιάζει η κυβέρνηση; Ή έλεγαν απλώς ψέματα στις 26/3; Μαθαίνουμε και τώρα ότι χρήματα της Περιφέρειας Αττικής μεταφέρονταν στην ΤτΕ και την περασμένη εβδομάδα, πριν καν βγει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου!
•    Τόσους μήνες, αντί να δώσετε τα χρήματα σε ανέργους, αστέγους, οικογένειες που πεινάνε, μετανάστες, σχολεία και νοσοκομεία, αυγατίσατε το «πλεόνασμα απραξίας» του Σγουρού, πηγαίνοντάς το από τα 280 εκ. ευρώ (που ήταν όταν αναλάβατε) στα 344 εκ ευρώ (τον Μάρτη), για να χει τώρα η κυβέρνηση να τα δίνει ως δόσεις στο ΔΝΤ; Αυτή είναι η «παραγωγική ανασυγκρότηση» και το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Περιφέρειας στην Αττική του 1 εκ. ανέργων;
•    Μας λέτε ότι δήθεν είμαστε σε πόλεμο με τους δανειστές και χρειαζόμαστε όλα μας τα όπλα. Κάνετε το ανάποδο: το τελευταίο μας όπλο, τα αποθεματικά που ΔΕΝ είχαν βάλει στο χέρι ως τώρα οι δανειστές, τους τα δίνετε στο πιάτο! Ακριβώς εκείνα τα χρήματα που θα μας εξασφάλιζαν ότι, αν μας εκβιάσουν με πιστωτικό γεγονός ή αν φύγουμε από το ευρώ, θα μπορούμε να επιβιώσουμε για μερικούς μήνες και δεν θα τρώμε τις σάρκες μας, τώρα φροντίζετε να τα θυσιάσετε και αυτά. Για να μην υπάρχει καμία άλλη διέξοδος από την υπογραφή νέου Μνημονίου.
•    Όμως, “αριστερά Μνημόνια” δεν υπάρχουν. Τα Μνημόνια είναι ίδια, όποιος κι αν τα υπογράφει.
•    Αυτός ο φαύλος κύκλος έχει μόνο μια έξοδο: στάση πληρωμών και μονομερή διαγραφή χρέους, έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ και να ξαναχτίσουμε τη ζωή μας σε άλλες βάσεις. Όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο.
Τέλος, η Δέσποινα Κουτσούμπα κάλεσε το Περιφερειακό Συμβούλιο:
1.    Να καταδικάσει την ΠΝΠ της κυβέρνησης και να αρνηθεί να παραδώσει τα αποθεματικά και τα ταμειακά διαθέσιμα στην ΤτΕ, ξεκινώντας κινητοποιήσεις μαζί με τους εργαζόμενους μέχρι να αποσυρθεί.
2.    Να εκταμιεύσει άμεσα χρήματα για τις κοινωνικές ανάγκες και να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό, ώστε τα χρήματα της Περιφέρειας να κατευθυνθούν στους ανέργους, τους αστέγους, τις υποσιτιζόμενες οικογένειες, τα συσσωρευμένα προβλήματα της Αττικής -κι όχι να «αναπαύονται» σε ρέπος μέχρι να «κουρευτούν» από την Λαζάρ.
«Πώς σήμερα να μιλήσουμε για αντισυνταγματικότητα μιας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου όταν έχουν προηγηθεί στο παρελθόν 34 άλλες ΠΝΠ που έχουν στην ουσία ισοπεδώσει το Ελληνικό Σύνταγμα;» αναρωτήθηκε ο εκπρόσωπος της παράταξης «Αττική – Συμμέτοχοι στο Αύριο», κ. Χριστόφορος Δανάκος και σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Κατά βάθος σε κανέναν δεν αρέσει η ΠΝΠ, στην οποία προχώρησε η Κυβέρνηση, ήταν όμως μια αναγκαία κίνηση. Οι προηγούμενες Κυβερνήσεις, όχι μόνο προχωρούσαν σε ΠΝΠ, αλλά αλλοίωναν και το αποτέλεσμα των αποφάσεων. Ας αφήσουμε λοιπόν την υποκρισία και ας δούμε τί συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη χώρα μας. Σε δύσκολες στιγμές η τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν πάντα ο σκελετός, η ραχοκοκαλιά της κοινωνίας μας. Σε κρίσιμες στιγμές η ΤΑ πρέπει να βάλει πλάτη και σήμερα πάλι βάζει πλάτη για να στηρίξει την κοινωνία.
Πώς όμως να μιλήσουμε για ελληνική κοινωνία όταν αυτή είναι στοχοποιημένη από τα μνημόνια που έχουν καταδικάσει τον ελληνικό λαό; Ας μην τραβάμε λοιπόν τα πράγματα στα άκρα. Η σημερινή Κυβέρνηση των δυο τελευταίων μηνών δεν είναι υπεύθυνη για όλο το κατάντημα της ελληνικής οικονομίας».
Ενώ κλείνοντας ο κ. Δανάκος αναφέρθηκε στα κύρια θέματα που έχουν πλήξει διαχρονικά το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τονίζοντας: «Αιχμή του δόρατος θα πρέπει να είναι η οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια της ΤΑ, αλλά και οι παράνομα παρακρατημένοι πόροι από την κεντρική εξουσία».
Απαντήσεις του αντιπεριφερειάρχη Χρ. Καραμάνου
Απαντώντας στην κριτική για παραπλάνηση του Συμβουλίου, η οποία ασκήθηκε από τους προηγούμενους ομιλητές, ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Χρήστος Καραμάνος σημείωσε:
«Όποιος διαβάσει τα πρακτικά του προηγούμενου Περιφερειακού Συμβουλίου θα δει ότι στις αναφορές που κάναμε, τόσο η Περιφερειάρχης, όσο και οι υπόλοιποι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, αλλά και εγώ προσωπικά, σταθήκαμε σε δυο ζητήματα: στο ότι μεταφέροντας τα χρήματα στην ΤτΕ βάζουμε τάξη στη διαχείριση και μετατρέπουμε σε έντοκα τα διαθέσιμα, τα οποία μέχρι εκείνη τη στιγμή είχαν ελάχιστο επιτόκιο.
Δεύτερον, είπαμε όλοι ξεκάθαρα ότι στηρίζουμε την εθνική προσπάθεια. Αυτά όλα είναι καταγεγραμμένα. Ποιός παραπλανάται λοιπόν;
Στη συνέχεια παράθεσε όλα τα στοιχεία, καταθέτοντας και τα σχετικά έγγραφα για τα Πρακτικά του Περιφερειακού Συμβουλίου, αναφορικά με τις κινήσεις, στις οποίες προχώρησε η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής σχετικά με τα διαθέσιμα ποσά:
«Απόλυτη ενημέρωση, απόλυτη διαφάνεια. Μεταφέραμε όλα τα χρήματα σε ένα ουδέτερο έδαφος στην ΤτΕ. Αυτό ολοκληρώθηκε στις 17 Απριλίου. Στις 16 Απριλίου αίτημα στις τράπεζες για να μας στείλουν προσφορά για τα 5 εκατομμύρια που έμειναν σε ένα προθεσμιακό λογαριασμό συν τα 83 εκατομμύρια που έχουμε μεταφέρει στην ΤτΕ. Και πήραμε τις εξής απαντήσεις για 5 και 88 εκατομμύρια και για χρονικό διάστημα ενός και τριών μηνών:
–    Τράπεζα Πειραιώς και για τις δυο τοποθετήσεις (είτε είναι 5 εκατομμύρια είτε είναι 88 εκατομμύρια) το επιτόκιο είναι 1,95%
–    Εθνική Τράπεζα, είτε είναι 5 εκατομμύρια είτε είναι 88 εκατομμύρια το επιτόκιο είναι 1,95%
–    Eurobank, είτε είναι 5 εκατομμύρια είτε είναι 88 εκατομμύρια το επιτόκιο είναι 1,80%
–    Alpha Bank το επιτόκιο είναι 1,97%
–    Τράπεζα της Ελλάδας το επιτόκιο είναι 2,4%
–    Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων 2,5%».
Ενώ απευθυνόμενος στην Αντιπολίτευση θέτοντας δυο ξεκάθαρα διλήμματα: «Το πρώτο δίλημμα είναι συγκεκριμένο: να τα πάρουμε τα χρήματα και να τα γυρίσουμε στις ιδιωτικές τράπεζες με μικρότερο επιτόκιο ή στην ΤτΕ με το επιτόκιο στο 2,4% ή στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που σήμερα μας έδωσε επιτόκιο 2,5%; Το δεύτερο δίλλημα τίθεται με βάση την ιδιαίτερα σημαντική δήλωση που έκανε ο Πρωθυπουργός στις 16/4 (Πρακτορείο Reuters), στην οποία αναφέρει ότι ‘η διαπραγμάτευση έχει φτάσει σε ένα σημείο όπου τα τεχνικά θέματα έχουν πλέον γεφυρωθεί και υπάρχουν πλέον μόνον πολιτικές διαφωνίες σε τέσσερα ζητήματα: στο ασφαλιστικό, στις εργασιακές σχέσεις, στην αύξηση του ΦΠΑ και στη φιλοσοφία σχετικά με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας’.
Το δίλλημα λοιπόν είναι, όπως το έθεσε και ο Πρωθυπουργός, εάν θα υπάρξει ένας ανήθικος και στυγνός χρηματοδοτικός εκβιασμός απέναντι στη χώρα ή θα βαδίσουμε σε ένα δρόμο γεφύρωσης των διαφορών. Θα υποκύψουμε σε αυτόν τον εκβιασμό ή θα σηκώσουμε το ανάστημά μας; Σε αυτό το δίλημμα η στάση μας είναι ξεκάθαρη: αξιοπρέπεια, διαφάνεια, δημόσιο συμφέρον, στήριξη της προσπάθειας που κάνει η πατρίδα μας».
«Διοικούμε την Περιφέρεια Αττικής με υπευθυνότητα, με πλήρη διαφάνεια που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα, με σεβασμό στο δημόσιο συμφέρον και βεβαίως με περηφάνια. Όσοι υπογράφουμε αυτά τα έγγραφα και τις αποφάσεις, δεν πρόκειται να κάνουμε χρήση της ασυλίας, την οποία μας παρέχει η ΠΝΠ. Κάνουμε το καθήκον μας απέναντι στην πατρίδα! Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα και θα συνεχίσουμε με τις ίδιες διαδικασίες να μεταφέρουμε και τα υπόλοιπα διαθέσιμα χρήματα στην ΤτΕ τις επόμενες ημέρες».
Τέλος, στη δευτερολογία του και απαντώντας σε ερωτήσεις του Σώματος, ο κ. Καραμάνος διευκρίνισε ότι τα χρήματα που έχουν μεταφερθεί στην ΤτΕ είναι άμεσα διαθέσιμα αρκεί να υπάρξει προηγούμενη έγγραφη ενημέρωση τουλάχιστον δυο ημέρες νωρίτερα, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η αποδέσμευσή τους.
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΑΠΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2015-2016

Εκπροσωπώντας την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση Αττικής», η Περιφερειακή Σύμβουλος Χριστίνα Αγγελονίδη κατά την τοποθέτησή της στο θέμα που αφορά στην μεταφορά των μαθητών για το 2015-2016, τόνισε ότι θα συνεχιστεί η γάγγραινα που ταλαιπωρεί γονείς και μαθητές καθώς είναι ακόμα σε ισχύ η ΚΥΑ 24001/ 2014, που εξαιρεί πολλούς μαθητές λόγω χιλιομετρικής απόστασης, γι’ αυτό έμπαινε και μπαίνει επιτακτικά το θέμα της κατάργησής της, ή τουλάχιστον τροποποίησής της. Επεσήμανε επίσης, ότι υπάρχουν απλήρωτα δρομολόγια και απειλές από τους λεωφορειούχους για διακοπή των δρομολογίων.
Κατήγγειλε τέλος, παίρνοντας υπόψη το γεγονός ότι τα αποθεματικά της Περιφέρειας «οικειοθελώς» πήγαν υπέρ πίστεως και πατρίδος, πως το μέλλον για τη μεταφορά των μαθητών είναι άκρως δυσοίωνο, γι’ αυτό η πρόταση που έχει καταθέσει η «Λαϊκή Συσπείρωση», για ενιαίο, δημόσιο και δωρεάν φορέα μεταφοράς μαθητών, είναι η μόνη ρεαλιστική λύση και πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα για να μη γινόμαστε κάθε χρόνο στο ίδιο έργο θεατές.
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών, Χρ. Καραμάνο, να διαβεβαιώνει το Σώμα ότι «δεν πρόκειται να περικοπεί ούτε ένα δρομολόγιο κι εφ’ όσον υπάρξουν πρόσθετες ανάγκες, εδώ θα είμαστε και θα τις συζητήσουμε».