Προχωράει στο Μεταναστευτικό η Ευρώπη

 

Μια ημέρα πριν παρουσιάσει ο αρμόδιος Ευρωπαίος Έλληνας Επίτροπος στην Κομισιόν το γενικό σχέδιο, που αφορά στη μεταναστευτική πολιτική και τη νέα στρατηγική πάνω στο ζήτημα των προσφυγικών ροών πραγματοποιήθηκε  συνάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου για θέματα Μετανάστευσης κου Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον Υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση και τους Αναπληρωτές Υπουργούς Θοδωρή Δρίτσα, Ιωάννη Πανούση και Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, υπό τη θεσμική του ιδιότητα, εξέφρασε κατ’αρχήν την ικανοποίησή του και την ικανοποίηση των θεσμικών Οργάνων της ΕΕ, για την μεταναστευτική πολιτική και πολιτική Ασύλου της κυβέρνησης όπως αυτή αποτυπώνεται στις εξαγγελίες των αρμοδίων Υπουργών στα Ευρωπαϊκά Όργανα, στην υποβολή του Οδικού Χάρτη για το Άσυλο και τη Μετανάστευση και στην υποβολή των χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Μίλησε, δε, για επαναφορά στην νομιμότητα σε σχέση με τις πολιτικές υποδοχής και κράτησης, υποστηρίζοντας την ανάγκη και περαιτέρω υιοθέτησης εναλλακτικών αντί της κράτησης μέτρων και βέβαια την λειτουργία δομών υποδοχής.  Εξαγγέλλοντας την Ευρωπαϊκή Ατζέντα για τη Μετανάστευση στα μέτρα αλληλεγγύης των κ-μ, που δέχονται τις εντονότερες μεταναστευτικές και προσφυγικές πιέσεις, μέτρα τα οποία αποτελούν και τον πυρήνα των θέσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης, δεσμεύτηκε για την υποστήριξη της άμεσης βοήθειας μέσω και της έκτακτης χρηματοδότησης για τις χώρες πρώτης γραμμής, όπως η χώρα μας. Υποστήριξε τον μηχανισμό εσωτερικής μετεγκατάστασης και τον επιμερισμό ευθύνης μεταξύ των μελών της ΕΕ των αναγκαστικά εκτοπισμένων, αιτούντων άσυλο και προσφύγων, που εισέρχονται κατά κύριο λόγο σε Ελλάδα και Ιταλία.  Ανήγγειλε την ενίσχυση των κοινών επιχειρήσεων στη Μεσόγειο και συγκεκριμένα των επιχειρήσεων “Τρίτων” και “Ποσειδών”, μέσω της αύξησης των  οικονομικών πόρων ενίσχυσης- τριπλασιασμό- και αύξηση των μέσων υλοποίησής τους.  
Υπό την παρούσα συγκυρία η Ελληνική Κυβέρνηση ζήτησε δια των Υπουργών της:
•    την άμεση ενεργοποίηση προγράμματος μετεγκατάστασης σε διάφορες χώρες ανά την Ευρώπη των προσφύγων που διασώζονται στη θάλασσα από την Ελλάδα, το οποίο να βασίζεται σε ένα δίκαιο σύστημα κατανομής.
•    Την άμεση εκταμίευση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων ενόψει των αυξημένων ροών και του χρηματοδοτικού κενού
•    Την άμεση ενίσχυση σε μέσα  για διάσωση, υποδοχή, ταυτοποίηση, άσυλο δεδομένων των άμεσων και ολοένα αυξανόμενων ροών.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Τασία Χριστοδουλοπούλου αμέσως μετά τη σύσκεψη έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να εκθέσουμε στον κύριο Αβραμόπουλο τις προτεραιότητες και τις άμεσες ανάγκες της χώρας μας στο πεδίο της μεταναστευτικής πολιτικής. Εκφράζω ικανοποίηση για το ότι για πρώτη φορά εντός Ε.Ε. γίνεται αντιληπτή η κατάσταση την οποία βιώνει η Ελλάδα λόγω της αδυναμίας διαχείρισης αυτών των ροών που διαρκώς αυξάνονται. Επίσης χαιρετίζω ότι για πρώτη φορά, έστω και δειλά, κατόπιν πίεσης της χώρας μας γίνονται αναφορές για μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο και δίχως χαρτιά μεταναστών εντός της ΕΕ, κάτι το οποίο μέχρι πρότινος ήταν εξορισμένη συζήτηση από τα όργανα της ΕΕ.  

Χθες ενημερώθηκα από τις αρμόδιες αρχές ότι κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες σημειώθηκε περιορισμένη πυρκαγιά στο ξενοδοχείο Captain Elias, στην περιοχή Λάμπη της Κω, όπου φιλοξενούνται μετανάστες και πρόσφυγες. Αυτό το συμβάν επιτείνει τις δυσκολίες που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σε ό,τι αφορά τη διαμονή των ανθρώπων αυτών. Είναι δεδομένο πως σήμερα καλούμαστε να διαχειριστούμε μια κρίση μέσα στην κρίση. Μια κατάσταση όπου οι ροές προσφύγων και μεταναστών ξεπερνούν κάθε προηγούμενο στην περιοχή μας, σε μια στιγμή ούτως ή άλλως οριακή για την Ελλάδα. Μια κατάσταση που δεν πρόκειται να σταματήσει.

Από τη στιγμή της σύστασης του χαρτοφυλακίου Μεταναστευτικής Πολιτικής, δίνουμε έναν υπέρ πάντων αγώνα, προκειμένου να μπορέσουμε στοιχειωδώς να διαχειριστούμε αυτήν την κατάσταση με ανυπέρβλητες δυσκολίες, που προκύπτουν από τον συνδυασμό της έντασης των ροών και του χρηματοδοτικού κενού που υπάρχει σε ευρωπαϊκά κονδύλια όχι με δική μας ευθύνη. Από τη στιγμή που ανέλαβα το Υπουργείο αυτό, πριν καν οι Υπηρεσίες Ασύλου και Πρώτης Υποδοχής υπαχθούν στις αρμοδιότητές μου, θεώρησα πως έχουμε μια ηθική υποχρέωση να κάνουμε το ανθρωπίνως δυνατό – χωρίς ποτέ να επικαλεστώ την τυπική μου αρμοδιότητα – προκειμένου να διασφαλίσουμε δύο πράγματα: Πρώτον, ότι οι άνθρωποι αυτοί – πρόσφυγες και μετανάστες – θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση που στοιχειωδώς αξίζει σε ανθρώπους. Δεύτερον, ότι το πρόβλημα αυτό, δεν πρέπει να μετακυλίεται στις πλάτες ούτως ή άλλως, δοκιμαζόμενων Ελλήνων. Για το λόγο αυτό  κάνουμε ό,τι μπορούμε, προκειμένου οι μέριμνες των συμπολιτών μας να ληφθούν υπόψη σε ό,τι αφορά την παρουσία προσφύγων και μεταναστών, σε δημόσιους χώρους, τόσο στα νησιά όσο και στην Αθήνα.

Για να μπορέσει όμως να υλοποιηθεί αυτή η πολιτική χρειάζονται υπηρεσίες που να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτή την έκτακτη κατάσταση. Αυτόν τον αγώνα διεξάγουμε για τη στελέχωση της Υπηρεσίας Ασύλου σήμερα, επιταχύνοντας στο βαθμό του διοικητικά εφικτού τις διαδικασίες πρόσληψης του προσωπικού των πρώην Δημοτικών Αστυνομικών. Κυρίως όμως, χρειάζονται κονδύλια για να καλύψουν ένα τεράστιο χρηματοδοτικό κενό που παραλάβαμε. Για το λόγο αυτό, έχουμε εξαντλήσει ό,τι δυνατότητα χρηματοδότησης υπάρχει από τα έκτακτα και τακτικά χρηματοδοτικά κονδύλια της Ε.Ε. και αναμένουμε τις πρώτες εκταμιεύσεις εντός του καλοκαιριού.»