Πώς θα επηρεάσουν τους δήμους τα νέα μέτρα!

 

Πολύ σκληρότερα και βαθιά μεταρρυθμιστικά είναι τα νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν στην Ελλάδα, αν επιτευχθεί τελικά η συμφωνία με τους δανειστές.
Τα νέα μέτρα οδηγούν σε περαιτέρω μείωση των χαμηλών εισοδημάτων, περιορισμό των μικρών επιχειρήσεων, αλλά και μετατόπιση της ευθύνης ανόρθωσης της Ελληνικής οικονομίας στον ιδιωτικό τομέα και τους δήμους μέσω του ΕΣΠΑ και του πακέτου Γιούνκερ που ισοδυναμεί με δύο ΕΣΠΑ (35 δις) και μάλιστα χωρίς εθνική συμμετοχή.
Επίσης τα νέα μέτρα θα οδηγήσουν σαφώς στην αποτελεσματικότερη διοικητική ικανότητα των δήμων.

Το νέο δημοσιονομικό πρόγραμμα βασίζεται σε στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων 1%, 2%, 3% και 3,5% του ΑΕΠ για 2015, 2016, 2017 και 2018. Αυτό σημαίνει σίγουρα μείωση των ΚΑΠ των δήμων.

Μεταρρυθμίσεις στο σύστημα ΦΠΑ, που θα εφαρμοστούν από 1η Ιουλίου 2015.  Ενοποιήση των συντελεστών σε έναν βασικό συντελεστή 23%, στον οποίο θα περιλαμβάνονται εστιατόρια και catering και έναν μειωμένο συντελεστή στο 13% για βασικά τρόφιμα, ενέργεια, ξενοδοχεία και νερό (εξαιρείται η αποχέτευση) και έναν ιδιαίτερα μειωμένο συντελεστή 6% για φάρμακα, βιβλία και θέατρα. Άρση των εξαιρέσεων και διεύρυνση της βάσης και αύξηση του συντελεστή για την ασφάλεια. Κατάργηση του μειωμένου συντελεστή στα νησιά, ξεκινώντας από τα νησιά με υψηλό εισόδημα. Θα ολοκληρωθεί στα τέλη του 2016 και θα έχει στόχο δημοσιονομικά ουδέτερα μέτρα προκειμένου να αποζημιωθούν οι κάτοικοι που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες ανάγκες. Οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ για ξενοδοχεία και νησιά θα εφαρμοστούν από τον Οκτώβριο του 2015.   Θα επανεξετασθεί στο τέλος του 2016, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν επιπρόσθετα έσοδα μέσω μέτρων κατά της φοροδιαφυγής και βελτιωθεί η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ.
Το μέτρο αυτό θα συμπιέσει πολύ τον καθαρό κύκλο εργασιών και θα εντείνει σίγουρα την προσπάθεια φοροδιαφυγής με αποτέλεσμα να υπάρξει μείωση του τέλους παρεπιδημούντων των δήμων.

Δημοσιονομικά διαρθρωτικά μέτρα:
Αύξηση του φορολογικού συντελεστή για επιχειρήσεις και προκαταβολή 100% του φόρου επιχειρήσεων και σταδιακά για τις ατομικές επιχειρήσεις έως το 2017. Αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 28% από 26%. Απλοποίηση του χρονοδιαγράμματος φόρων προσωπικού εισοδήματος
Αυτό σημαίνει βέβαια μείωση των μικρών επιχειρήσεων, περιορισμός των τοπικών αγορών, αύξηση της ανεργίας και κατ΄επέκταση μείωση της δυνατότητας καταβολής τελών καθαριότητας και φωτισμού.

Κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών στον φορολογικό κώδικα έως το 2017 και κατάργηση επιχορηγήσεων του πετρελαίου για τους αγρότες.
Στις αγροτικές περιοχές θα παρουσιαστεί ακόμη περισσότερη ανάγκη δραστηριοποίηση των κοινωνικών δομών, ενώ θα μειωθεί με μεγαλύτερη ένταση η δυνατότητα καταβολής τελών.

Αναμόρφωση των φόρων ανά ζώνη ιδιοκτησίας, θα υπάρξει προσαρμογή του φόρου ακινήτων εάν κριθεί απαραίτητο, ώστε να διασφαλιστούν τα έσοδα 2,65 δισ. ευρώ, από τη φορολόγηση ακινήτων για το 2015 και το 2016.
Εδώ θα χρειαστεί μεγάλη κινητοποίηση των δήμων και συλλογή τεκμηρίωσης για να μην υπάρξει μεγάλη απόκλιση μεταξύ αντικειμενικών και εμπορικών αξιών από το Υπ. Οικονομικών.

Αλλαγή του ελάχιστου φόρου προσωπικού εισοδήματος. Κατάργηση του διασυνοριακού φόρου, εφαρμογή σημαντικών μεταρρυθμίσεων στους κώδικες για τον φόρο εισοδήματος και φορολογικών εσόδων.
Αυτό είναι ένα μέτρο που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση εσόδων και εμμέσως σε ελάφρυνση των μέτρων και κατ΄επέκταση και των επιπτώσεων που θα υπάρχουν για τους δήμους.

Εισαγωγή πλαισίου για τις ανεξάρτητες αρχές,
Κατάργηση των εξωδικαστικών συμφωνιών του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των λογιστών (υπόλογοι). Παροχή στη ΓΓΔΕ αποκλειστική οικονομική δυνατότητα και των αρμοδιοτήτων του ΓΛΚ προκειμένου να «παρακολουθεί» τα δημόσια οικονομικά.
Κατάργηση του γραφείου των δημοσιονομικών ελεγκτών έως τον Ιανουάριο του 2017.
Εδώ εμπλέκεται και το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας το οποίo θα σκληρύνει τους όρους παρακολούθησης.

Επαναφορά της πλήρους συνταγογράφησης φαρμάκων και ανάκληση των εξαιρέσεων εξαιτίας κεκτημένων δικαιωμάτων για φάρμακα τα οποία κυκλοφορούν στην αγορά από το 2012 και επαναπροσδιορισμός και περιορισμός των τιμών των διαγνωστικών εξετάσεων.
Εφαρμογή της Επανεξέτασης του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης βάσει των συμφωνηθέντων αναφορών και σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα ώστε να επιτευχθεί εξοικονόμηση δαπανών που θα αντιστοιχεί στο 1/2% του ΑΕΠ, με στόχο να χρηματοδοτηθεί, χωρίς δημοσιονομική επιβάρυνση η σταδιακή κατάργηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος τον Ιανουάριο του 2016.
Αυτό το μέτρο μπορεί να οδηγήσει σε μια μικρή ελάφρυνση των δαπανών των Κοινωνικών Δομών των Δήμων.

Αντληση εσόδων μέσω της δημοπράτησης των αδειών κινητής τηλεφωνίας 4G και 5G.  Θα οδηγήσει σε μια μικρή επιβάρυνση των εξόδων κινητής τηλεφωνίας για τους δήμους.

Θα επεξεργαστούν ορισμένα μέτρα επανόρθωσης σε περίπτωση δημοσιονομικού κενού και θα αφορούν:
Αύξηση του φορολογικού συντελεστή για έσοδα από ενοίκια, για ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ στο 15% (από 11%), με επιπλέον έσοδα 160 εκατ. ευρώ και αύξηση στο 35% (από 33%) για ετήσια έσοδα άνω των 12.000 ευρώ, με στόχο επιπλέον έσοδα 40 εκατ. ευρώ, (ii) ο φορολογικός συντελεστής για επιχειρήσεις θα αυξηθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα (π.χ. στο 29% από 28%), κάτι το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα επιπλέον έσοδα 130 εκατ. ευρώ.
Εδώ θα γίνει αύξηση του φόρου εσόδων από ενοίκια, μάλλον και στους δήμους.

Μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος:
Θα εφαρμοστεί πλήρως ο νόμος του 2010 για τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα (3863/2010) και θα εφαρμοστούν στο σύνολό τους ή θα αντικατασταθούν/προσαρμοστούν οι παράγοντες βιωσιμότητας στις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ από τη μεταρρύθμιση του 2012,
Δημιουργία ισχυρών αντικινήτρων για την πρόωρη συνταξιοδότηση
Τα όρια συνταξιοδότησης των 67 ετών, ή στα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης, από το 2022, που ισχύει για όσους θα συνταξιοδοτηθούν (εκτός από ανθυγιεινά επαγγέλματα και οι μητέρες με παιδιά με αναπηρία), με άμεση εφαρμογή. Υιοθετείται νομοθεσία ώστε οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεων από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων να επιβαρύνονται με ετήσιο πρόστιμο.
Αυτό το μέτρο θα συγκρατήσει έμπειρο προσωπικό στους δήμους.

Σταδιακή κατάργηση όλων των κρατικών χρηματοδοτικών εξαιρέσεων και εναρμόνιση στους κανόνες συμμετοχής για όλα τα συνταξιοδοτικά ταμεία στη δομή ή τις εισφορές του ΙΚΑ από 1 Ιουλίου του 2015.

Προκειμένου να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος, οι αρχές από τις 31 Οκτωβρίου 2015, θα νομοθετήσουν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις ώστε να τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2016.
Σχεδιασμός και παραμετρικές βελτιώσεις για την στενότερη σύνδεση μεταξύ εισφορών και παροχών.
Εναρμόνιση εισφορών και καταβολή παροχών κανόνων και των διαδικασιών σε όλα τα κεφάλαια.
Κατάργηση όλων των φόρων υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν συντάξεις και αντιστάθμιση από τη μείωση των παροχών ή την αύξηση των εισφορών σε ισχύ από 31ης Οκτωβρίου 2015
Αυτό το μέτρο θα δημιουργήσει επιβάρυνση  και στους δήμους ως εργοδότες.

Δημόσια Διοίκηση, Δικαιοσύνη και Πάταξη της Διαφθοράς:
Εφαρμογή νόμου ώστε να υπάρξει: μεταρρύθμιση του ενιαίου μισθολογίου, αρχής γενομένης την 1η Ιανουαρίου 2016, που θα θέτει τις βασικές παραμέτρους με ουδέτερο δημοσιονομικό χαρακτήρα και σε συμμόρφωση με τον συμφωνηθέντα μισθολογικό προϋπολογισμό και με ορθή εφαρμογή σε όλο το πλαίσιο του δημοσίου τομέα, συμπεριλαμβανομένης της χαλάρωσης του μισθολογικού βάρους σε όλο το μισθολογικό φάσμα και σύνδεσή του με τις εργασιακές ικανότητες, την απόδοση και την υπευθυνότητα του προσωπικού. (Οι αρχές θα εφαρμόσουν, επίσης, νομοθεσία για τον εξορθολογισμό των ειδικών μισθολογίων, έως τα τέλη Νοεμβρίου 2015).
Ευθυγράμμιση των μη μισθολογικών προνομίων όπως των συμφωνιών για άδειες, των μεταφορικών, βάσει των καλύτερων πρακτικών της Ευρωζώνης και με εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2016.
Εφαρμογή των νέων μεσοπρόθεσμων ορίων για τον μισθολογικό προϋπολογισμό και του επιπέδου της δημόσιας διοίκησης με στόχο την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και διασφάλιση της μείωσης του μισθολογικού προϋπολογισμού σε σχέση με το ΑΕΠ έως το 2019.
Πρόσληψη διευθυντικών στελεχών και σύνδεση της αποδοτικότητας όλων των υπαλλήλων (με στόχο να ολοκληρωθεί η πρόσληψη διευθυντικών στελεχών που θα πραγματοποιηθούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2015, διαδικασία η οποία μπορεί να τεθεί υπό αναθεώρηση), Τα μέτρα αυτά θα προκαλέσουν μείωση του μισθολογικού των δήμων και ταυτόχρονα καλύτερη αποτελεσματικότητα.

Εφαρμογή ενός νέου πλαισίου κινητικότητας έως το δ’ τρίμηνο του 2015. Το πλαίσιο θα προωθεί τη χρήση του ορισμού της θέσεως εργασίας και θα συνδέεται με μία online βάση δεδομένων που θα περιλαμβάνει όλες τις κενές θέσεις.
Η τελική απόφαση για την κινητικότητα των υπαλλήλων θα αποφασίζεται για κάθε υπηρεσία που αφορά. Θα εκλογικεύει την «διάχυση» των υπαρχόντων πόρων και του προσωπικού σε όλο το φάσμα της Γενικής Κυβέρνησης.
Μεταρρύθμιση του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων, σε ευθυγράμμιση με τις προηγούμενες συμφωνίες.
Αυτό το μέτρο θα βελτιώσει τις επιδόσεις των δημοτικών υπηρεσιών.

Στενή συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αρχές και Ενίσχυση της διακυβέρνησης της ΕΛΣΤΑΤ. Θα περιλαμβάνει τον ρόλο και τη δομή των Συμβουλευτικών αρχών του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της μετατροπής του Συμβουλίου του Ελεγκτικού Στατιστικού Οργανισμού σε μία Επιτροπή του Ελεγκτικού Στατιστικού Οργανισμού και του ρόλου της Αρχής Ορθής Πρακτικής.
Αυτό το μέτρο θα επηρεάσει την ευελιξία των δαπανών των δήμων.

Σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, οι αρχές θα ενισχύσουν τους ελέγχους των δημόσιων οργανισμών και κυρίως των δημοσίων επιχειρήσεων. Ενίσχυση των αρμόδιων υπηρεσιών ώστε να πραγματοποιούν ισχυρούς ελέγχους και να επιτηρούν τις έρευνες ορισμένων υπό έλεγχο αρχών συμπεριλαμβανομένων των δημοσίων επιχειρήσεων.

Θα ενισχύσουν τους ελέγχους και τις εσωτερικές διαδικασίες ελέγχων σε ΟΤΑ με υψηλές δαπάνες και των υπό έλεγχο νομικών οργανισμών τους.

Θα ενισχύσουν τους ελέγχους για περιπτώσεις δημόσιων και ιδιωτικών επενδυτικών θεμάτων, που χρηματοδοτούνται από το κράτος ή συγχρηματοδοτούνται, δημοσίων έργων και δημόσιων προμηθειών (π.χ. τομέας της υγείας, ΣΔΙΤ).

Θα ενισχύσουν την διαφάνεια, τον έλεγχο αλλά και τα προσόντα των φορολογικών και τελωνειακών αρχών. – αντιμετωπίσουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν στον κύκλο προσλήψεων, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες διεργασίες (Central Purchasing και e-Purchasing: ΚΗΜΔΗΣ και ΕΔΗΣΗ) και την ανάγκη ύπαρξης ενός πιο ξεκάθαρου πλαισίου διακυβέρνησης. Εφαρμογή της στρατηγικής βάσει της αξιολόγησης (δ’ τρίμηνο 2015).
Θα εφαρμόσουν στρατηγική για άμβλυνση των κινδύνων που αφορούν τις δημόσιες προμήθειες (α’ τρίμηνο 2016).

Αξιολόγηση δύο συγκεκριμένων τομέων, Υγείας και Δημοσίων Έργων, ούτως ώστε να καταστεί κατανοητή η ύπαρξη προβλημάτων που αφορούν την διαφθορά και άλλους κινδύνους και των μέτρων που πρέπει να ληφθούν ώστε να αντιμετωπιστούν.
Εφαρμογή της αρμόζουσας στρατηγικής (δ’ τρίμηνο 2015).

Φορολογικές αρχές:
Υιοθέτηση νομοθεσίας για την εγκαθίδρυση μιας αυτόνομης φοροεισπρακτικής αρχής.
Νομοθεσία ώστε να εξαλείψει το 25% πλαφόν σε μισθούς και συντάξεις, και να μειώσει τα όρια των 1.500 ευρώ, διασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση λογικά επίπεδα διαβίωσης.
Εντατικοποίηση των αγορών για υποδομή μηχανογράφησης / μηχανοργάνωσης ώστε να αυτοματοποιηθεί το σύστημα των e-κατασχέσεων, βελτίωση του κανονισμού για διαγραφή φορολογικών χρεών. Απάλειψη περιορισμών στην διεξαγωγή ελέγχων σε φορολογικές δηλώσεις από το 2012, και η επιβολή, προπληρωμής σε φορολογικές διαφορές.
Τροποποίηση του φόρου από το 2014-15 και των διακανονισμών χρεών ώστε να αποκλείουν τους φορολογούμενους που δεν αποπληρώνουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, και την υποχρέωση των φορολογικών και ασφαλιστικών αρχών να μειώσουν την διάρκεια αποπληρωμής για όσους έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν νωρίτερα, καθώς και η υιοθέτηση επιτοκίων που ισχύουν στην ελεύθερη αγορά,

Περιορισμός της διπλό-εγγραφής ΦΠΑ ώστε να διασφαλίζονται τα έσοδα από ΦΠΑ καθώς και η επιτάχυνση της προμήθειας λογισμικού ανάλυσης δικτύων.
Ενίσχυση και αναδιοργάνωση της διεύθυνσης για την είσπραξη ΦΠΑ ώστε να καταπολεμηθεί η μη καταβολή του μέσω της κυκλικής απάτης
Καταπολέμηση την λαθρεμπορίου καυσίμων
Εντοπισμός μη δηλωμένων καταθέσεων μέσω ελέγχων των τραπεζικών συναλλαγών σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού,
Εισαγωγή ενός εθελοντικού προγράμματος αποκάλυψης καταθέσεων
 Θέσπιση περιουσιολογίου για να βελτιωθεί του ελέγχου.
Ανάπτυξη των ηλεκτρονικών πληρωμών.
Τα μέτρα αυτά θα αυξήσουν την φορολογία Φυσικών και Νομικών Προσώπων και ανάλογα τους ΚΑΠ.

Χρηματοπιστωτικός τομέας: Υιοθέτηση τροπολογιών στο πτωχευτικό κώδικα για εταιρείες και νοικοκυριά, που θα καλύπτουν όλους του οφειλέτες.
Αυτό το μέτρο μπορεί να έχει τεράστιες επιπτώσεις στις δημοτικές επιχειρήσεις αλλά και στην διοίκησή τους σε προσωπικό επίπεδο.

Αγορά εργασίας:   Αρχή μιας συμβουλευτικής διαδικασίας για την αναθεώρηση όλου του φάσματος των υφιστάμενων θεμάτων στην αγορά εργασίας, με γνώμονα τις πρακτικές που ισχύουν αλλού στην Ευρώπη.
Νέο σύστημα συλλογικών συμβάσεων θα είναι έτοιμη μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2015. Οι αρχές θα πάρουν μέτρα για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας ώστε να εμπεδωθεί η ανταγωνιστικότητα των νόμιμων εταιρειών και για να προστατεύονται οι υπάλληλοι και να διασφαλίζονται τα φορολογικά και ασφαλιστικά έσοδα.
Το μέτρο αυτό θα επηρεάσει προφανώς τα ενισχυτικά προγράμματα της απασχόλησης και θα φέρει μεγαλύτερη γραφειοκρατία στους δήμους.

Αγορά προϊόντων   Εφαρμογή νομοθεσίας ώστε: – να εφαρμοστούν όλες οι εναπομείνασες συστάσεις από την εργαλειοθήκη Ι ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ, εκτός των Over The Counter φαρμακευτικών προϊόντων, ξεκινώντας με: τουριστικά λεωφορεία, άδειες φορτηγών κ.α
Το μέτρο αυτό θα επηρεάσει τις μεταφορές των δήμων.

Αναφορικά με την αγορά ενέργειας, οι αρχές θα αναμορφώσουν την ικανότητα του συστήματος πληρωμών και άλλων κανόνων της αγοράς ηλεκτρισμού για να αποτρέψει τα προβλήματα από τις εκπρόθεσμες οφειλές της ΔΕΗ και του οργανισμού λειτουργίας της αγοράς.
Θα υπάρξει καθορισμός των χρεώσεων της ΔΕΗ βάσει του κόστους, συμπεριλαμβανομένης και της αντικατάστασης του μειωμένου κατά 20% του μειωμένου τιμολογίου για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες Αυτό το μέτρο θα επηρεάσει και το κόστος ηλεκτροδότησης των δήμων και την ανάγκη στήριξης ευπαθών ομάδων.

Ιδιωτικοποιήσεις:
Το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα βελτιώσει το Σχέδιο Ανάπτυξης Περιουσίας το οποίο θα περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονταν στην «κατοχή» του έως την 31η Δεκεμβρίου 2014.
Εδώ μιλάμε για ένα μέτρο που θα έρθει σε μεγάλη σύγκρουση με τους σχεδιασμούς των δήμων και την πολιτική τους για το περιβάλλον.