Θα συνεχίσει να είναι παγωμένο το ΕΣΠΑ

Με εθνικούς πόρους και με εργαλείο την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Eπενδύσεων προσπαθεί η κυβέρνηση να λύσει το πρόβλημα της εμπλοκής στις πληρωμές του ΕΣΠΑ που έχει παγώσει τα έργα όλης Ελλάδας, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε ο Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας ΕΣΠΑ κ. Πέτρος Σταύρου στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.

Απαντώντας σε καταιγισμό ερωτήσεων από τους δημάρχους ο κ. Σταύρου σημείωσε ότι οι κοινοτικοί δεν δέχονται καμία παράταση στο πρόγραμμα 2007 – 2013 και ότι σύμφωνα με τις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις που γίνονται και με άλλες χώρες, τα έργα για να πληρωθούν, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015.

Ο κ. Σταύρου σημείωσε ότι το πρόβλημα οφείλεται στην διακοπή της χρηματοροής από το τραπεζικό σύστημα και στην Εθνική Συμμετοχή που παρουσιάζει ελλείμματα. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι όταν ομαλοποιηθεί το σύστημα του τραπεζικού κυκλώματος σε δύο τρεις μήνες, τότε θα υπάρξουν ρυθμίσεις έτσι ώστε τα έργα να πληρωθούν. Προέβλεψε ότι τα περισσότερα έργα που βρίσκονται στον αέρα δεν υπάρχει περίπτωση να ολοκληρωθούν εντός του 2015 και δεν θα πληρωθούν από το ΕΣΠΑ και γι αυτό η κυβέρνηση αναζητά άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να αποπληρωθούν. Για την ίδια υπόθεση η κυβέρνηση θα προβεί και σε νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου οι δήμοι να αποφύγουν και τους τόκους υπερημερίας που θα διεκδικήσουν οι εργολάβοι από τους δήμους.
Γενικά και ο κ. Σταύρου με ειλικρίνεια μετέφερε ένα θολό τοπίο υπό διαπραγμάτευση με απρόβλεπτη έκβαση.

Πάντως η γενική κατεύθυνση είναι να υπάρξουν και νομοθετικές ρυθμίσεις έτσι ώστε οι δήμοι να μην υποστούν τις συνέπειες της καθυστέρησης των πληρωμών και των απαιτήσεων των εργολάβων.

Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Σταύρου επεσήμανε ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης δημιουργεί μητρώο άνεργων μηχανικών για να βοηθήσουν στην ωρίμανση και την επιτάχυνση των έργων και την αξιοποίηση των όποιων νέων εργαλείων δημιουργηθούν.

Για το θέμα της επιλεκτικής – ευνοϊκής πληρωμής τιμολογίων από την τράπεζα της Ελλάδος ο κ. Σταύρου διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει σειρά πρωτοκόλλου, αλλά η επιλογή των πληρωμών γίνεται βάση της δημοσιονομικής επιβάρυνσης που δημιουργούν.

Αδιευκρίνιστο παρέμεινε για μια ακόμη φορά το πως γίνεται να βγαίνουν τα εντάλματα πληρωμής από το Υπουργείο προς την Τράπεζα της Ελλάδος και εκείνη να μην πληρώνει. Ούτε ο κ. Σταύρου μπόρεσε να απαντήσει σ΄αυτό το ερώτημα.

Μετά την ενημέρωση η ΚΕΔΕ εξέδωσε Δελτίο Τύπου όπου αναφέρει τα εξής:

Η Κ.Ε.Δ.Ε. εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα έχει επισημάνει προς την Κεντρική Εξουσία την ανάγκη να υπάρξει χρονική παράταση ενός τουλάχιστον έτους , στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων που περιλαμβάνονται στο ΕΣΠΑ της προηγούμενης περιόδου.
Προς την κατεύθυνση αυτή έχουν αποσταλεί ήδη επιστολές τόσο προς το Υπουργείο Ανάπτυξης όσο και προς το Γραφείο του Πρωθυπουργού, όπου επισημαίνεται ο κίνδυνος να μην ολοκληρωθούν δεκάδες έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλους τους Δήμους της χώρας και να χαθούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, αν δεν υπάρξει παράταση του χρονοδιαγράμματος που λήγει στις 31/12/2015.
Παράλληλα, χωρίς να ευθύνονται οι Δήμοι, δημιουργούνται τεράστιες ευθύνες για τις δημοτικές αρχές ( δημοσιονομικές, ποινικές, πειθαρχικές κλπ) από την πιθανή ματαίωση των έργων, αλλά και την υποχρέωση επιστροφής των χρημάτων που μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί για την χρηματοδότησή τους .
Στο σημερινό Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. όπου παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Ανάπτυξης και της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΕΣΠΑ, υπήρξε ενημέρωση του Δ.Σ. ότι στο συγκεκριμένο αίτημα για παράταση του χρονοδιαγράμματος, εκφράζονται έντονες αντιρρήσεις από πλευράς των ευρωπαίων τεχνοκρατών. Κι αν οι αντιρρήσεις αυτές δεν καμφθούν, θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα σε όλη τη χώρα.  
Μετά από αυτή την ενημέρωση, το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. , μετά από εισήγηση του Προέδρου της Γ. Πατούλη, αποφάσισε να αναλάβει μια σειρά από νέες πρωτοβουλίες, προκειμένου να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση της χώρας πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα και να αποφευχθούν οι τραγικές συνέπειες από την ακύρωση των έργων.
Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να σχεδιαστεί μια σειρά από επαφές της Διοίκησης της Κ.Ε.Δ.Ε. με αρμόδιους κοινοτικούς αξιωματούχους, όπως με την αρμόδια Επίτροπο για το ΕΣΠΑ Κ. Κρετού αλλά και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κ. Γιουνκέρ.
Παράλληλα, θα ενημερωθούν τα μέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Περιφερειών καθώς και οι αντίστοιχες Κ.Ε.Δ.Ε. άλλων ευρωπαϊκών χωρών, προκειμένου να δημιουργεί ένα ευρωπαϊκό μέτωπο υποστήριξης του ελληνικού αιτήματος.