Νέα πίεση ζήτησης στα δημόσια σχολεία

 

Νέα και ξαφνική πίεση ζήτηση αναμένεται να παρουσιάσουν τα δημόσια σχολεία αν περάσει η πρόταση των δανειστών για επιβολή ΦΠΑ 23% σε όλες τις δομές τις ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Η επιβολή του μέτρου θα έχει ως συνέπεια την αύξηση των διδάκτρων με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί περαιτέρω ο οικογενειακός προϋπολογισμός.

Η απαίτηση των εκπροσώπων των δανειστών στο να υπαχθεί η ιδιωτική εκπαίδευση στο συντελεστή 23% του ΦΠΑ θα οδηγήσει σε απόγνωση χιλιάδες γονείς, αλλά και μαθητές καθώς θα ανατραπεί πλήρως ο οικογενειακός τους προγραμματισμός λίγες μόλις εβδομάδες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Αυτό θα σημάνει μια επιπλέον ζήτηση στα δημόσια σχολεία που ήδη δεν ξεκινάνε και με τους καλύτερους οιωνούς ενώ παρουσιάζονται μεγάλες ελλείψεις και σε αίθουσες.

Η εκπαιδευτική κοινότητα ζητάει την αναβολή του μέτρου τουλάχιστον μέχρι την επόμενη εκπαιδευτική χρονιά έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια να σχεδιάσουν την πολιτική τους, αλλά και στους γονείς να προϋπολογίσουν τις αυξημένες δαπάνες εκπαίδευσης, θεωρείται επιβεβλημένη.

Να σημειωθεί πως ΦΠΑ στην εκπαίδευση δεν εφαρμόζεται σχεδόν πουθενά ενώ μόνο στην Μ. Βρετανία που είχε γίνει κάποια προσπάθεια, το εγχείρημα εγκαταλείφτηκε στα πρώτα κιόλας βήματα του.