Παγωμένα τα λεφτά για τα σχολεία

Αν και φέτος αναμένονται ιδιαιτέρως αυξημένες οι ανάγκες των σχολειών λόγω κρίσης και ζήτησης, μεγάλη καθυστέρηση παρουσιάζεται σύμφωνα με επιστολή που έστειλε ο Δήμαρχος Καισαριανής κ. Δημήτρης Σταμέλος στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Βούτηση.
Στην επιστολή του ο δήμαρχος Καισαριανής αναφέρει ότι κάθε καλοκαίρι οι Δήμοι επιχορηγούνται με ένα ελάχιστο ποσό, άκρως απαραίτητο για κάποιες από τις στοιχειώδεις επισκευές και συντηρήσεις που απαιτούνται στις σχολικές μονάδες, εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς (Επιχορήγηση για Επισκευή και Συντήρηση Σχολικών Κτηρίων – άρθρο13 Ν.2880/2001).
Έως σήμερα, στα μέσα του Αυγούστου το ποσό αυτό δεν έχει ακόμα αποδοθεί, ούτε έχει υπάρξει από το Υπουργείο Εσωτερικών η απόφαση κατανομής στους Δήμους, όταν πέρυσι η αντίστοιχη απόφαση είχε εκδοθεί στις αρχές του Ιούλη.
Η καθυστέρηση αυτή, σημειώνει ο κ. Σταμέλος, πλέον του ενός μηνός, οδηγεί με βεβαιότητα στην μη έγκαιρη έναρξη των απαιτούμενων εργασιών και στον κίνδυνο αυτές να μην ολοκληρωθούν μέχρι την έναρξη της λειτουργίας των σχολείων. Παράλληλα, η μη έγκαιρη έναρξη των εργασιών εκ των πραγμάτων θα οδηγήσει και σε περιορισμό του είδους των εργασιών.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή

Προς:
• Υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Μεταρύθμισης κ.
Ν. Βούτση
• Δ/νση Οικονομικής & Αναπτυξιακής Πολιτικής Τοπικής
Αυτοδιοίκησης.
Τμήμα Επιχορήγησης Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Κοινοποίηση:
• Α’ Βάθμια Σχολική Επιτροπή Δήμου Καισαριανής
• Β’ Βάθμια Σχολική Επιτροπή Δήμου Καισαριανής
• Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Καισαριανής.

Θέμα: Καθυστέρηση στην καταβολή της επιχορήγησης για τη συντήρηση των σχολικών μονάδων, για το έτος 2015.
Κάθε καλοκαίρι οι Δήμοι επιχορηγούνται με ένα ελάχιστο ποσό, άκρως απαραίτητο για κάποιες από τις στοιχειώδεις επισκευές και συντηρήσεις που απαιτούνται στις σχολικές μονάδες, εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς (Επιχορήγηση για Επισκευή και Συντήρηση Σχολικών Κτηρίων – άρθρο13 Ν.2880/2001).
Έως σήμερα, στα μέσα του Αυγούστου το ποσό αυτό δεν έχει ακόμα αποδοθεί, ούτε έχει υπάρξει από το Υπουργείο Εσωτερικών η απόφαση κατανομής στους Δήμους, όταν πέρυσι η αντίστοιχη απόφαση είχε εκδοθεί στις αρχές του Ιούλη.
Η καθυστέρηση αυτή, πλέον του ενός μηνός, οδηγεί με βεβαιότητα στην μη έγκαιρη έναρξη των απαιτούμενων εργασιών και στον κίνδυνο αυτές να μην ολοκληρωθούν μέχρι την έναρξη της λειτουργίας των σχολείων. Παράλληλα, η μη έγκαιρη έναρξη των εργασιών εκ των πραγμάτων θα οδηγήσει και σε περιορισμό του είδους των εργασιών.
Επισημαίνουμε ότι το κονδύλι αυτό, σε καμία περίπτωση δεν αρκεί για να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα στη συντήρηση των σχολείων, πολλά εκ των οποίων είναι κατασκευασμένα προ του 1980, παρά μόνο το 10% των επισκευών που απαιτούνται να γίνουν ΑΜΕΣΑ για να διασφαλιστεί στοιχειωδώς η ασφάλεια και η υγιεινή κατά τη σχολική λειτουργία. Ειδικά από την έναρξη της οικονομικής κρίσης και των απανωτών Μνημονίων, τα κτηριακά προβλήματα αθροίζονται χρόνο με το χρόνο, δημιουργώντας συνθήκες χιονοστιβάδας με καθημερινά ατυχήματα και δυσλειτουργίες.
Επίσης, η οικονομική δυνατότητα του Δήμου να πραγματοποιήσει αυτοτελώς τέτοιες εργασίες είναι πρακτικά ανύπαρκτη, λόγω της οικονομικής ασφυξίας στην οποία έχει οδηγηθεί από την δραματική μείωση της τακτικής χρηματοδότησης τα τελευταία χρόνια και της μη απόδοσης σημαντικών κονδυλίων από την αρχή της χρονιάς από τους θεσμοθετημένους πόρους. Ενδεικτικά η τακτική επιχορήγηση από τους ΚΑΠ για έργα και επενδύσεις (ΣΑΤΑ), δεν έχει αποδοθεί στους Δήμους εδώ και 3 μήνες, ενώ εκκρεμεί ακόμα η απόδοση στους Δήμους και κατόπιν στις Σχολικές Επιτροπές της Γ’ δόσης για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων, ποσό απαραίτητο για την πληρωμή των πρώην ΔΕΚΟ – Φυσικού Αερίου, για προμήθεια γραφικής ύλης και λοιπών αναλωσίμων.
Επιπρόσθετα γίνεται φανερό ότι έχει μπει στοπ, σε ότι αφορά την έγκριση έργων από την ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε. (πρώην ΟΣΚ Α.Ε.) στην οποία έχουμε έγκαιρα καταθέσει αναλυτική μελέτη που αφορά τις επισκευές των σχολικών εγκαταστάσεων του Δήμου.
Με τα παραπάνω είναι προφανές ότι η κατάσταση στην εκπαίδευση λίγες μέρες πριν την έναρξη του σχολικού έτους 2015-2016, πέραν των υπόλοιπων προβλημάτων, θα είναι δραματική. Για πρώτη φορά είναι αμφίβολο εάν θα υπάρξει έστω και υποτυπώδης συντήρηση των κτηριακών συγκροτημάτων που αφήνονται στην τύχη τους με ευθύνη τόσο της κυβέρνησης όσο και των λοιπών εμπλεκόμενων φορέων.
Έτσι, ενώ θα έπρεπε να μπαίνει σε πρώτη προτεραιότητα η ασφάλεια των μαθητών και η υποστήριξη της δημόσιας εκπαίδευσης, τελικά αυτά υποτάσσονται στη δημοσιονομική πολιτική της αποπληρωμής ενός χρέους για το οποίο δεν ευθύνεται ο λαός και η νεολαία μας.
Ως δημοτική αρχή δεν θα παραιτηθούμε από την πάλη για ενημέρωση και αποκάλυψη των προβλημάτων και των αιτιών που τα προκαλούν, θα συνεχίσουμε να απαιτούμε την επίλυση των επειγουσών αναγκών με μόνη έγνοια μας τη μη μετακύλιση του κόστους και των προβλημάτων στις πλάτες των γονιών, την αποτροπή της εμπορευματοποίησης πλευρών της εκπαιδευτικής λειτουργίας, στηρίζοντας με κάθε τρόπο τον αγώνα του λαού της πόλης μας για το δικαίωμα στην εκπαίδευση όλων των μαθητών με όρους 21ου αιώνα σε ασφαλή και σύγχρονα σχολεία.
Λόγω της σπουδαιότητας του θέματος απαιτούμε άμεση απάντηση για το πότε θα αποδοθεί η επιχορήγηση για τη συντήρηση των σχολικών μονάδων, ποσό άκρως απαραίτητο για την πραγματοποίηση στοιχειωδών παρεμβάσεων για την υγιεινή και ασφάλεια των μαθητών του Δήμου μας.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ
ΗΛΙΑΣ ΣΤΑΜΕΛΟΣ_