Συνάντηση Απ. Κατσιφάρα με την Κρέτσου

 

Στην κοινή συνεδρίαση της επιτροπής «Πολιτική εδαφικής συνοχής (COTER)» της Επιτροπής των Περιφερειών και της επιτροπής «Περιφερειακή Ανάπτυξη (REGI)» του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο των Open Days, συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, στην οποία κεντρική ομιλήτρια ήταν η Ευρωπαία Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική, Κορίνα Κρέτσου.
Στο περιθώριο της συνεδρίασης, ο κ. Κατσιφάρας είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με την κυρία Επίτροπο, όπου σε ζεστό κλίμα συζητήθηκε η ταχύτερη αξιοποίηση των πόρων της νέας προγραμματικής περιόδου και ο καθοριστικός ρόλος των περιφερειών στην επίτευξη αυτού του στόχου.
Τα θέματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση είναι η εφαρμογή των αρχών της εταιρικής σχέσης και της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, η εφαρμογή των Συμφωνιών Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) και των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΕΠ), η απλούστευση διαδικασιών υλοποίησης της Πολιτικής Συνοχής, καθώς και η εξέταση των δυνατοτήτων και των προκλήσεων που συνδέονται με τη χρήση των χρηματοδοτικών μέσων στο πλαίσιο της Πολιτικής Συνοχής. Επίσης, ιδιαίετρη αναφορά έγινε και στις συνέργειες με το Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη (Σχέδιο Γιούνκερ) και με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων.
Κατά τη συνεδρίαση, ο Περιφερειάρχης, απευθυνόμενος στην κυρία Κρέτσου, στο προεδρείο και στα μέλη των δύο Επιτροπών, αναφέρθηκε στη διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων από τις περιφέρειες, η οποία μάλιστα κρίθηκε και επιτυχημένη, προσθέτοντας ότι τα περιφερειακά προγράμματα μπορούν να συμβάλλουν περαιτέρω στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, συμβάλλοντας στους στόχους για κοινωνική συνοχή, μείωση κοινωνικών ανισοτήτων, αύξηση ανταγωνιστικότητας, ενίσχυση επιχειρηματικότητας. Για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, προσέθεσε, είναι σημαντικό, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη να συνεισφέρουν με πολιτικές για τη μείωση της γραφειοκρατίας, για απλοποίηση διαδικασιών υλοποίησης των προγραμμάτων, υπογραμμίζοντας πως «έχουμε δείξει μέχρι στιγμής πολύ καλά πολιτικά αντανακλαστικά και μένει να αξιοποιήσουμε αυτή τη δυναμική».
Σε ό,τι αφορά το θέμα της προσφυγικής κρίσης ο κ. Κατσιφάρας ανέφερε: «Είμαστε σε κρίσιμο πολιτικό σταυροδρόμι, γιατί οι προσφυγικές ροές θα συνεχίσουν να έρχονται και χρειάζονται ρεαλιστικές πολιτικές για να το αντιμετωπίσουμε».

Συνέχεια των παρεμβάσεων για το Μεταναστευτικό

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) στην Επιτροπή των Περιφερειών, όπου ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας κατέχει τη θέση του Αντιπροέδρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό ζήτημα.
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην Ανθρωπιστική Εκστρατεία Αλληλεγγύης «Είμαστε όλοι Μεσόγειοι» της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR στην οποία εκτός της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας πρωτοστατούν οι Περιφέρειες Προβηγκίας – Άλπεων – Κυανής Ακτής, Καταλονίας και Σικελίας, τονίζοντας ότι οι Μεσογειακές Περιφέρειες είχαν από καιρό συνειδητοποιήσει το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης και είχαν προειδοποιήσει τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο που κατανοούμε πως όλοι πρέπει να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις. Πρέπει να αντιληφθούμε πως δίνεται μια μάχη με την αξιοπρέπεια. Και ο νέος άνθρωπος θα τη δώσει τη μάχη από οποιαδήποτε χώρα κι αν έρχεται, γιατί θέλει να δει μια αχτίδα φωτός» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.
Και κατέληξε ο κ. Κατσιφάρας: «Άρα τις προσφυγικές ροές δεν τις σταματάς, γιατί αυτοί οι άνθρωποι αναζητούν μια χώρα με δημοκρατία. Εμείς πρέπει να ενσωματώσουμε πολιτικές για τους πρόσφυγες. Οι βασικές αρχές που πρέπει να συμπεριλάβουμε είναι τέσσερις: Ανθρωπιστική βοήθεια, για να μην καταρρακώνεται η αξιοπρέπεια και να χάνονται ζωές, αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του Δουβλίνο ΙΙ, στο ζήτημα των συνόρων να αντιληφθούμε πως δεν μπορούμε να βάλουμε το τείχος απέναντι στην ελπίδα και τέλος, να μεριμνήσουμε για τις πολιτικές των επιστροφών».

Βίντεο από τις τοποθετήσεις του Περιφερειάρχη στους παρακάτω συνδέσμους:
Επιτροπή των Περιφερειών, Ομάδα PES (Κατσιφάρας για μεταναστευτικό)
https://www.youtube.com/watch?v=Eh5vlrFs7M0
Επιτροπή των Περιφερειών, REGI & COTER (Κατσιφάρας προς Κρέτσου)
https://www.youtube.com/watch?v=kl2dEGil2uA