Κίνδυνος διακοπής ηλεκτροδότησης των δήμων

Την άμεση παρέμβαση των αρμοδίων υπουργών Π. Σκουρλέτη και Γ. Σταθάκη ώστε να ανασταλεί από τη ΔΕΗ το πρόγραμμα διακοπής ηλεκτροδότησης για δήμους και ΔΕΥΑ και να δρομολογηθούν λύσεις για τη ρύθμιση των οφειλών τους, ζητά με δήλωσή του ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, πρόεδρος της  ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, με αφορμή τη διακοπή ηλεκτροδότησης σε δήμους και ΔΕΥΑ της Κρήτης. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ αναφέρει τα εξής:

Με αφορμή τη διακοπή της ηλεκτροδότησης δήμων και ΔΕΥΑ της Κρήτης λόγων οφειλών ζητούμε την άμεση παρέμβαση των συναρμοδίων υπουργών Π. Σκουρλέτη και Γ. Σταθάκη ώστε να ανασταλεί από τη ΔΕΗ το πρόγραμμα διακοπής ηλεκτροδότησης για δήμους και ΔΕΥΑ και να δρομολογηθούν λύσεις για τη ρύθμιση των οφειλών των δήμων και των ΔΕΥΑ προς την εταιρεία.

Σε ότι αφορά στην περίπτωση της Κρήτης οι λόγοι για άμεση ρύθμιση του θέματος διακοπής ηλεκτροδότησης για δήμους και ΔΕΥΑ είναι προφανείς, αναγκαίοι και επιτακτικοί καθώς ήδη υπήρξε η πρώτη επίσημη διακοπή ηλεκτροδότησης προς τον Δήμο Μυλοποτάμου, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά της Αυτοδιοίκησης!

Η ΚΕΔΕ εφιστά προς κάθε αρμόδιο την προσοχή ότι η συνέχιση των διακοπών ηλεκτροδότησης θα επιφέρει δραματικές επιπτώσεις τόσο στη Δημόσια Υγεία, όπως η διακοπή λειτουργίας των μονάδων βιολογικού καθαρισμού, διακοπή υδροδοτήσεων σε οικισμούς, όσο και στην τοπική οικονομία με τη διακοπή της άρδευσης των καλλιεργειών και καταστροφή του πρωτογενή τομέα, που στηρίζεται όλη η οικονομία του νησιού.

Σε ότι αφορά το σύνολο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θέλω να υπογραμμίσω  προς τους κ.κ. υπουργούς ότι οι δήμοι της χώρας αποτελούν τους καλύτερους πελάτες της ΔΕΗ, καταβάλλοντας προς την εταιρεία εκατομμύρια ευρώ διαχρονικά. Είναι λοιπόν υποχρέωση της πολιτείας, σήμερα που η Τοπική Αυτοδιοίκηση δοκιμάζεται με περικοπές πόρων που έχουν ανέλθει στο 70% των τακτικών της εσόδων, να στηριχθούν ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα και ομαλά το κοινωνικό τους έργο και η προσφορά τους προς τις τοπικές κοινωνίες και τοπικές οικονομίες.

Πολύ περισσότερο σήμερα που η Κυβέρνηση αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, διακηρύττουν καθημερινά και σε όλους τους τόνους ότι θα εφαρμόσουν ισοδύναμα μέτρα για να απαλύνουν τις επιπτώσεις και τις «πληγές» των πολιτικών της λιτότητας και των μνημονίων, ότι κομβικό ρόλο σε αυτό έχει η με κάθε τρόπο στήριξη της Αυτοδιοίκησης και ότι η κεντρική εξουσία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να πάνε χέρι –χέρι για να λυθούν τα προβλήματα του τόπου.

Ιδού, λοιπόν, πεδίο δόξης λαμπρό !

Εμείς προτείνουμε να υπάρξει ακόμη και αν χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση για υπαγωγή των δήμων και των ΔΕΥΑ στο πρόγραμμα των 100 δόσεων, χωρίς πρόσθετες εγγυήσεις για όλες τις υπάρχουσες ληξιπρόθεσμες οφειλές, όπως έχουν οριστικοποιηθεί μέχρι σήμερα. Η ρύθμιση να εξακολουθεί να ισχύει ανεξάρτητα από τις τρέχουσες υποχρεώσεις για τις οποίες οι δήμοι και οι ΔΕΥΑ θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια να εξοφλούνται στην ώρα τους.