1η Μαρτίου νέο σύστημα Δημοσίων Συμβάσεων

Το νέο στρατηγικό σχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή κ. Αντώνης Παπαδεράκης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων (Ε.ΣΗ.ΔΗ.Σ.).

Κατ΄αρχήν το νέο θεσμικό πλαίσιο αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή μέσα στον Φεβρουάριο, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός του μήνα και θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Μαρτίου του 2016

Μέσα στο Φεβρουάριο θα γίνουν οι αναγκαίες ρυθμίσεις στη  Βουλή για παράταση και πληρη ένταξη όλων των συμβάσεων το 2017.
Ζητήθηκε από το υπουργείο Υποδομών, τα δημόσια έργα θα ενταχθούν στο σύστημα από τον Μάϊο του 2017.

Βασική αλλαγή αποτελεί ότι καταργούνται οι διαφορετικές συμβάσεις (αυτοδιοίκηση, δημόσιο κλπ) και το σύστημα θα ενοποιηθεί με ταυτόχρονη διαίρεση του αντικειμένου του διαγωνισμού είτε γεωγραφικά, είτε κατα κατηγορίες.

Ο κ. Παπαδεράκης μίλησε για τρεις πυλώνες

Ο πρώτος πυλώνας αφορά τη διαμόρφωση ενός νέου λειτουργικού περιβάλλοντος για τις κρατικές αγορές.
Ο δεύτερος πυλώνας αφορά τη δημιουργία αξιόπιστων μηχανισμών σχεδιασμού και εκτέλεσης των κρατικών αγορών.
Ο τρίτος πυλώνας αφορά την ανάπτυξη των δομών υποστήριξης, τεκμηρίωσης και αξιολόγησης του συστήματος.

Οι καινοτομίες του συστήματος είναι οι εξής:
1. Ενοποίηση του κανονιστικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων για όλους τους φορείς.
2. Υποχρεωτική διαίρεση των διαγωνισμών με διάφορα κριτήρια, π.χ. γεωγραφικά, αντικειμένου κλπ.
3. Απλοποίηση των διαδικασιών υποβολής με ελάχιστα πιστοποιητικά και εκ των υστέρων κατάθεση.
4. Μείωση των προθεσμιών υποβολής προσφορών από τις 52 ημέρες σε 35 με δυνατότητα περαιτέρω μείωσης σε 30 ή 15 αν υπάρχει προδημοσίευση διαγωνισμού.
5. Η δημιουργία νέων μορφών προμηθειών, όπως οι συμφωνίες πλαίσιο τετραετούς διάρκειας για συχνά χρησιμοποιούμενες υπηρεσίες του Δημοσίου, οι πράσινες συμβάσεις, οι κοινωνικές συμβάσεις με συναιτερισμούες κ.λπ.

Ετσι με σχετικές ρυθμίσεις και οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις με μικρές οφειλές στο δημόσιο θα μπορούν να συμμετάσχουν στους δημόσιους διαγωνισμούς.

Ο κ. Παπαδεράκης υπολογίζει μέχρι το τέλος του 2017 να έχει αλλάξει πλήρως το σύστημα κρατικών προμηθειών με στόχο τη διασφάλιση όρων διαφάνειας αλλά και την εξοικονόμηση πόρων.

Ο κ. Παπαδεράκης εντόπισε το πρόβλημα στο πολυδαίδαλο νομοθετικό πλαίσιο των πολυπληθών προδιαγραφών, των προβληματικών διακηρύξεων ως αποτέλεσμα των σύνθετων προδιαγραφών, με ελλειπή δημοσιότητα προσκλήσεων και διακηρύξεων, με καθυστερήσεις στην πληρωμή.

Σημείωσε ότι σήμερα ο μέσος χρόνος διαγωνισμού και εκτέλεσης είναι 110 μέρες ενώ υπάρχουν και ακραίες περιπτώσεις που διαρκούν διαγωνισμοί δύο και τρία χρόνια.

Δημιουργείται ένα νέο σύστημα “Διαύγεια των συμβάσεων”, καθώς θα προβλέπεται η υποχρεωτικότητα δημοσίευσης όλων των στοιχείων «για να γίνεται και κοινωνικός έλεγχος της διαδικασίας».

Για την τεχνική αξιολόγηση των προμηθειών δημιουργείται ένα δίκτυο και σύστημα εκπαίδευσης των αναθετουσών αρχών και τα στατιστικά στοιχεία θα συγκεντρώνονται για να γίνονται διορθώσεις στις στρατηγικές.

Το σύστημα θα στηρίζεται σε τρεις εθνικές αρχές προμηθειών: μία για τα αγαθά και τις υπηρεσίες, μία για τον τομέα της υγείας και μια τρίτη για τα δημόσια έργα. Σε κάθε εθνική αρχή θα ανήκουν οι κεντρικές αρχές αγορών και οι αναθέτουσες αρχές, οι οποίες στόχος είναι να περιοριστούν στις 800 – 1.000 από 5.000 που είναι σήμερα.

Θα δημιουργηθούν επίσης ανεξάρτητες αρχές εξωδικαστικής αντιμετώπισης προσφυγών, του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Για να εξασφαλίζονται οι χαμηλότερες τιμές σχεδιάζονται ενιαία μητρώα προμηθευτών και τεχνικών προδιαγραφών.

Τέλος ο κ. Παπαδεράκης έδωσε και κάποια σταττιστικά στοιχεία
Το ύψος όλων των δημοσίων συμβάσεων ανέρχεται στα 18 δισ. ευρώ με στοιχεία του 2014.
Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Δημοσίων Συμβάσεων:
5600 δημοσιευμένοι ισολογισμοι αξιας 2,041  δις ευρω
13100 υποβληθήσες ηλεκτρονικές συμβάσεις
4900 εκπαιδευθεντές δημόσιοι υπάλληλοι
2500 εκπαιδευθεντές υπάλληλοι φορέων
145.143 επισκέπτες
8728 εγγεγραμμένες επιχειρήσεις και
1,5 εκατ και πλέον οι αναρτήσεις στο σύστημα (ΚΗΜΔΗΣ)
13103 προφορές απο 4124 οικονομικούς φορείς.
Το 59% των επιχειρήσεων έχει συμμετάσχει  σε έναν με δύο διαγωνισμούς και το 28%  τρεις εως πέντε διαγωνισμούς.