Γύρισε πίσω λόγω μισθοδοσίας ο προϋπολογιμός της Περιφέρειας

periferieia

Δεν έγινε αποδεκτός τελικά ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Αττικής που δεν ενέταξε την μισθοδοσία των υπαλλήλων στους ίδιους πόρους και γύρισε πίσω από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο λαμβάνοντας υπόψη:

Α) Την αναπομπή του Προϋπολογισμού από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής,

Β) Την αναντίστοιχη με τις απαιτήσεις στάση των υπόλοιπων Περιφερειών οι οποίες έσπευσαν να εγγράψουν την μισθοδοσία των εργαζομένων τους ευθύς εξαρχής στους Προϋπολογισμούς τους, θέση στην οποία παραμένουν μέχρι και σήμερα σταθεροί

Γ)  Τη μετάθεση αποκλειστικά στις πλάτες των εργαζομένων και των πολιτών της Περιφέρειας Αττικής των συνεπειών ενός αγώνα που αφορά το σύνολο των ΟΤΑ Β’ Βαθμού και των εργαζομένων σε αυτούς.

Δ) Την εμμονή του Υπουργείου Εσωτερικών να μην υιοθετήσει επί της ουσίας τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στις Περιφέρειες της χώρας αναφορικά με τη μισθοδοσία τους με ότι αυτό συνεπάγεται και για την περαιτέρω υπονόμευση της οικονομικής βιωσιμότητας των ΟΤΑ β’ βαθμού, η οποία έχει ήδη πληγεί σημαντικά από την δραματική μείωση των ΚΑΠ.

 Αποφάσισε:

 1.     Ότι η εγγραφή της μισθοδοσίας των Υπαλλήλων της Περιφέρειας στον Προϋπολογισμό της, αποτελεί αναγκαία λύση για λειτουργία της Περιφέρειας Αττικής και την πληρωμή των εργαζομένων σε αυτή

  1. Ότι η επιλογή αυτή, μετά τα όσα κερδήθηκαν από τον αγώνα τόσο των εργαζομένων στις Περιφέρειες της χώρας όσο και της Περιφέρειας Αττικής δεν συνιστά εγκατάλειψη της προσπάθειας για την αδιάλειπτη την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας, τα οποία δεν έχουν επί της ουσίας δικαιωθεί στο βαθμό που θα θέλαμε και παραμένει για εμάς ανοιχτή
  2. Ότι το θέμα της μισθοδοσίας θα αποτελέσει το επόμενο διάστημα για την Περιφέρεια Αττικής αιχμή ενταγμένη στο πλαίσιο της γενικότερης διεκδίκησης άρσης του αντιδημοκρατικού και αντι-αυτοδιοικητικού πλαισίου που θέτει ο Καλλικράτης
  3. Να σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων στη συνέχιση του αγώνα τους αναφορικά με τα δικαιώματα τους και την απρόσκοπτη καταβολή των μισθών τους και σε πολιτικό επίπεδο και με την ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων και πρωτοβουλιών”.

Κατά η συνεδρίαση ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Χρήστος Καραμάνος περιέγραψε το νέο πλαίσιο που προέκυψε ύστερα από την αποδοχή από το ΥΠΕΣ και το ΓΛΚ των προτάσεων της Περιφέρειας Αττικής: “Νέος ΚΑΕ στον κρατικό προϋπολογισμό αποκλειστικά για τη μισθοδοσία, αυτοτελείς αποφάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών αποκλειστικά για την μεταφορά των δαπανών μισθοδοσίας στις Περιφέρειες, καθεστώς ακατάσχετου ειδικού μισθοδοσίας Λογαριασμού από τον οποίο θα γίνεται η πληρωμή του προσωπικού”.

 Η παρέμβαση της Περιφερειάρχη

 Κατά την παρέμβασή της η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, τόνισε:

·       “τους αγώνες που δίνουμε, μπορεί και να τους χάσουμε, αλλά αν τους θεωρούμε αυταπάτη, τότε αυτοί οι αγώνες είναι σίγουρα χαμένοι”

·       «Το θέμα της μισθοδοσίας των υπαλλήλων της Περιφέρειας Αττικής είναι πάρα πολύ σοβαρό για να γίνεται αντικείμενο μικροκομματικών παιχνιδιών και, ενίοτε, συνδικαλιστικών σκοπιμοτήτων», υπογραμμίζοντας ότι «Διοίκηση της Περιφέρειας, με υπεύθυνο τρόπο, οφείλει να διασφαλίσει την απρόσκοπτη καταβολή των μισθών στους υπαλλήλους».

    «Οποιαδήποτε άλλη επιλογή, θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα, όχι μόνο στην καταβολή της μισθοδοσίας αλλά και στην καταβολή κάθε είδους δαπάνης, π.χ επιδόματα νεφροπαθών καθώς και γενικότερα στη λειτουργία της Περιφέρειας».
    «Το γεγονός ότι εγγράφουμε, υπό τις εγγυήσεις που αποσπάσαμε από την κυβέρνηση, τη μισθοδοσία στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας δεν αλλάζει τη βασική μας διεκδίκηση, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων του Καλλικράτη που θα προωθήσουμε: η μισθοδοσία πρέπει να είναι εγγεγραμμένη στον κρατικό προϋπολογισμό».

 
Για «Γιοφύρι της Άρτας» ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας  μίλά σε ανακοίνωσή του ο τ. Περιφερειάρχης κ. Σγουρός σχολιάζοντας ότι η περιφερειακή αρχήπέφτει γκάφα σε γκάφα πέφτει.

 Η ανακοίνωση αναφέρει συγκεκριμένα:

 Να ανακαλέσει και να υποβάλλει εκ νέου τον προϋπολογισμό του 2016, που μόλις πριν από λίγες μέρες είχε εισηγηθεί και ψηφίσει, αναγκάστηκε η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, μετά την απόρριψή του από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

 Αιτία για την απόρριψη του προϋπολογισμού υπήρξε μεταξύ άλλων η μη εγγραφή της μισθοδοσίας του προσωπικού της Περιφέρειας στους σωστούς κωδικούς, πράγμα για το οποίο είχε έγκαιρα προειδοποιήσει κατά τη συζήτηση του θέματος τον περασμένο Δεκέμβρη ο Γιάννης Σγουρός.

 Ο κ. Σγουρός κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Σώματος, μίλησε για επαναστατική γυμναστική και κωλοτούμπα εκ μέρους της διοίκησης της Περιφέρειας, καθώς ενώ αρχικά είχε εμφανιστεί άτεγκτη σε αυτό το θέμα, ότι δηλαδή δεν θα δεχόταν η πληρωμή της μισθοδοσίας των εργαζομένων να μην γίνεται απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, ανέκρουσε πρύμναν, εμφανίζοντας μάλιστα όλο αυτό το πισωγύρισμα ως … επιτυχία.

 «Επιλέξατε τη γνωστή τακτική της «σκληρής διαπραγμάτευσης» με το γνωστό τραγικό αποτέλεσμα: «μια τρύπα στο νερό». Επαναστατική γυμναστική μέχρι εκεί που σας παίρνει, για τα μάτια του κόσμου,  και μετά κωλοτούμπα,  που την ονομάζουμε ρεαλισμό. Είναι τόση δε η προχειρότητά σας που ακόμα και όταν σας επισημαίνουν το λάθος σας, εσείς κλείνετε τα μάτια» τόνισε στην τοποθέτησή του μεταξύ άλλων ο Γιάννης Σγουρός, που στηλίτευσε την απόφαση της Κυβέρνησης να μην δεχτεί τα δίκαια αιτήματα των Περιφερειών και των εργαζομένων.

 Ο Γιάννης Σγουρός τόνισε ότι αυτή ήταν η δεύτερη πολύ σοβαρή «γκάφα» στην οποία έπεσε η διοίκηση της Περιφέρειας μέσα σε λίγες μόνο μέρες, καθώς στις αρχές του μήνα ανακοίνωσε ότι ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων που ψηφίστηκε τον Οκτώβρη του 2015 θα πρέπει να ξαναψηφιστεί, αφού πρώτα εκπονηθεί και εγκριθεί η απαιτούμενη από το νόμο Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, πράγμα για το οποίο επίσης είχε προειδοποιήσει ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης.

 Κλείνοντας ο κ. Σγουρός μίλησε για πλήγμα στο κύρος του θεσμού και  την αξιοπιστία της διοίκησης της Περιφέρειας που διασύρεται, αφού δεν μπορεί να κάνει ούτε τα αυτονόητα.

 «Δεν μπορεί η Περιφέρεια να εμφανίζεται  τον Οκτώβρη του 2015 να ψηφίζει ΠΕΣΔΑ και τον Γενάρη του 2016 να λέει ότι δεν ισχύει και ότι θα ξαναψηφιστεί στο μέλλον. Δεν μπορεί η Περιφέρεια τον Δεκέμβρη του 2015 να ψηφίζει προϋπολογισμό και  έναν μήνα μετά να τον ανακαλεί και να τον επανυποβάλλει και μάλιστα με σημαντική καθυστέρηση, θέτοντας σε κίνδυνο τη μισθοδοσία του προσωπικού. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα.»