Δήμαρχος της Βαυαρίας στέλνει πρόσφυγες στην Μέρκελ

Βαυάρος Δήμαρχος εξοργισμένος με την πολιτική ασύλου της Γερμανίας έστειλε λεωφορείο γεμάτο με Σύριους μετανάστες στο γραφείο της Καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ στο Βερολίνο, καταλήγοντας όμως να πληρώνει ο ίδιος για την διαμονή τους στην πρωτεύουσα.

Ο Peter Dreier, Δήμαρχος της περιοχής του Landshut, ανέφερε πως ήθελε να στείλει ένα μήνυμα ότι η πολιτικές ασύλου της Γερμανίας δεν μπόρουν να συνεχιστούν άλλο όπως πρίν. Η Γερμανία έχει 1,1 εκατομύριο ανθρώπους που αναζητούσαν άσυλο.

Το λεωφορείο κατέφτασε στο Βερολίνο το απόγευμα της Πέμπτης ενώ σύμφωνα με τον σύμβουλο του Δημάρχου όλοι όσοι δεχτηκαν να κάνουν αυτό το ταξίδι το έκαναν εθελοντικά.

Ο Κ.Dreier  είπε πως είχε ενημερώσει την Καγκελάριο για το σχεδιό του με το λεωφορείο κατά τη διάρκεια ενός τηλεφωνήματος που είχαν τον Οκτώβριο.

Ο εκπρόσωπος της Γερμανικής Κυβέρνησης Steffen Seibert σε μια δήλωση του ανέφερε οτι η Πολιτεία και οι Τοπικές Αρχές  στη Γερμανία, ήταν υπεύθυνοι για να στεγάσουν τους πρόσφυγες καθώς έιχαν ήδη τις απαραίτητες παροχές και υποστήριξη απο την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση.
“Το Βερολίνο (εννοώντας την Πολιτεία και τις Αρχές) έχει συμφωνήσει σε αυτή την περίπτωση να παρέχει στους πρόσφυγες μια διανυκτέρευση” ανέφερε ο Κ.Seibert.

Παρόλ’αυτά μετά απο τουλάχιστον μια ώρα αναμονής έξω απο το γραφείο της Μέρκελ το λεωφορείο χωρίς καμία βεβαιότητα για τους ανθρώπους που ήταν επιβιβασμένοι, αναχώρησε.

Ο Κ.Dreier είπε στην εφημερίδα Die Welt οτι δεν ήταν ευχαριστημένος με την πρόχειρη λύση διαμονής που δώθηκε στους πρόσφυγες στο Βερολίνο και επομένως πλήρωσε ο ίδιος για την διανυκτέρευση τους σε έναν ξενώνα αναφέροντας στη συνέχεια πως δεν ξέρει τι θα συμβεί μετά απο αυτό.

“Είναι εξοργιστικό το γεγονός οτι εκμεταλεύεται εκείνους οι οποίοι αναζητούν προστασία.”, είπε η Sigi Hagl, Βαυαρή συνεπικεφαλής του κόμματος Green. “Τελείως λάθος”, συμπλήρωσε.

Το καλωσόρισμα της Μέρκελ στους Σύριους, που έφυγαν λόγω πολέμου απο την πατρίδα τους, την έκαναν να φαντάζει ηρωίδα στα μάτια πολλών μεταναστών που πραγματοποίησαν αυτό το επίπονο ταξίδι ανά την Ευρώπη.

Οι άνθρωποι που ήταν μέσα στο λεωφορείο θεωρούνται πρόσφυγες πράγμα που σημαίνει πως είναι ελεύθεροι να ζήσουν σε όποιο μέρος της Γερμανίας επιθυμούν.

Ο Δήμαρχος που αποχαιρέτησε το λεωφορείο απο το Landshut, ακολουθήθηκε και φτάνοντας στην Καγκελαρία, περικυκλώθηκε απο τους δημοσιογράφους.
“Το τέλος στο κύμμα μεταναστών δεν είναι ορατό. Η ικανότητα της χώρας για στέγαση αυτών των ανθρώπων σταδιακά αποδυναμώνεται και δεν βλέπω σημάδι που να υποδεικνύει το χτίσιμο νέων κατοικιών για τους πρόσφυγες.” δήλωσε ο Κ.Dreier, ο οποίος εκπροσωπεί το γκρούπ των Ανεξάρτητων Ψηφοφόρων.

Σύμφνα με τον σύμβουλο η Κ. Μέρκελ έχει αναφέρει πως καταλαβαίνει τις ανησυχίες του Δημάρχου όταν μίλησαν στο τηλέφωνο, αλλά θα έπρεπε να την προειδοποιήσει μια ημέρα πριν την άφιξη του λεωφορείου.

Ο Ellmar Stoettner αντιπρόσωπος τοπικού συμβούλου, που ταξίδεψε στο λεωφορείο μαζί με τους πρόσφυγες, είπε πως εύχονταν να τους προσφέρουν το ταξίδι επιστροφής στην Βαυαρία. Ήταν όλοι ικανοποιημένοι που έκαναν αυτό το ταξίδι αλλά επίσης ήταν και πλήρως ενημερωμένοι για τις επιλογές που θα είχαν. 51 πρόσφυγες είχαν αρχικά εκφράσει ενδιαφέρον γι’αυτό το ταξίδι. Η περιοχή του Landshut πρέπει να στεγάσει 2,100, αριθμός που συνεχώς αυξάνεται, ανέφερε ο Stoettner.
Ο πληθυσμός της περιοχής είναι 152,000 κάτοικοι.

Οι άνθρωποι που πραγματοποίησαν το ταξίδι στο Βερολίνο ονομάζονται Fehlbeleger, που σημαίνει άνθρωποι με αναγνωρισμένη προσφυγική κατάσταση, που συνεχίζουν να αναζητούν κατοικία καθώς δνε μπορούν να νοικιάσουν δικό τους σπίτι.

Ο Κ. Stoettner είπε στο BBC οτι η διαμονή σε αυτή την περιοχή είχε τόση ζήτηση που η αγορά είχε ανεβάσει αρκετά τις τιμές των ενοικίων ενώ οι ιδιοκτήτες διάλεγαν αυτούς που εκείνοι ήθελαν να νοικιάσουν το σπίτι τους, πράγμα που οδήγησε στο να στεγαστουν μόνο 450 απο τους 2,100 πρόσφυγες που αναζητούσαν κατοικία.