6o Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας στο Δήμο Παλλήνης

Στο εφετινό Συμπόσιο παρουσιάστηκαν εξαιρετικές ομιλίες και επιτοίχιες ανακοινώσεις φιλοσοφίας από μέλη των Κήπων και προσκαλεσμένων πανεπιστημιακών, όπως των καθηγητών Θεοδόση Τάσσιου και Ευάγγελου Πρωτοπαπαδάκη.

Ανάμεσα στις ομιλίες ξεχώρισαν οι προτάσεις της Επικούρειας φιλοσοφίας για την κοινή ωφέλεια, την συμφωνημένη δικαιοσύνη και την χαρά της ζωής, που βιώνεται με ελεύθερη σκέψη, φρόνηση, αρετή και φιλία.

Αξιοσημείωτη ήταν η παρουσίαση από τον Νορβηγό καθηγητή Έσπεν Χάουγκ, για πρώτη φορά παγκοσμίως σε φιλοσοφικό συνέδριο, μιας νέας θεωρίας Ενοποίησης της Φυσικής, που βασίζεται στην ατομική θεωρία, σε πειραματικά δεδομένα και σε εκτενή μαθηματική ανάλυσή τους.

Επιπλέον, αναδείχθηκε με συγκινητικό τρόπο η αποτελεσματική ψυχοθεραπευτική δράση της φυσιοκρατικής Επικούρειας φιλοσοφίας, μέσα από βιωματικά παραδείγματα
αντιμετώπισης της ανεργίας, της μετανάστευσης, μιας βαριάς αρρώστιας και του θανάτου.

Συναισθηματική ανάταση στους συνέδρους προκάλεσε και το πρωτοποριακό καλλιτεχνικό μέρος του Συμποσίου,  όπου ξεχώρισε η παρουσίαση των μελοποιημένων ποιημάτων του επικούρειου ποιητή Κ.Π. Καβάφη από τον συνθέτη Αθανάσιο Σίμογλου, τα οποία ερμήνευσε με μοναδικό τρόπο η υψίφωνος Μαρία Μητσοπούλου.

Οι διοργανωτές του Συμποσίου, ο Δήμος Παλλήνης και οι Φίλοι της Επικούρειας Φιλοσοφίας “Κήπος Αθηνών” και “Κήπος Θεσσαλονίκης”, ανέδειξαν για άλλη μια χρονιά το ανθρωπιστικό και ψυχοθεραπευτικό μήνυμα του Επίκουρου, που εκφράζει με τον απλούστερο αλλά και αρτιότερο τρόπο την διαχρονική θεωρητική και πρακτική μέθοδο προσέγγισης μιας ευδαιμονικής ζωής, ατομικά και συνεργατικά, ακόμη και σε δύσκολους καιρούς.

“Δεν υπάρχει ευχάριστος βίος χωρίς αρετή, φρόνηση και δικαιοσύνη” ήταν το ανθρωπιστικό και ψυχοθεραπευτικό μήνυμα του φιλοσόφου Επίκουρου, που καταγόταν από τον αρχαίο Αθηναϊκό Δήμο Γαργηττού, που αποτελεί τμήμα του σημερινού Δήμου Παλλήνης.

Στην σημερινή Ελλάδα της κρίσης αξιών, η φιλοσοφική, διαφωτιστική και ανθρωπιστική σκέψη του Επίκουρου αναδείχθηκε μέσα σε κλίμα αυξημένου ενδιαφέροντος από το κοινό που γέμισε το Πολιτιστικό Κέντρο Δ.Ε. Γέρακα, το Σαββατοκύριακο 6-7 Φεβρουαρίου, για 6η συνεχή χρονιά, στο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας, που διοργάνωσαν ο Δήμος Παλλήνης και οι Φίλοι Επικούρειας Φιλοσοφίας «Κήπος Αθηνών» και «Κήπος Θεσσαλονίκης».

Το Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε σε κλίμα φιλίας και πνευματικής απόλαυσης, που βίωσαν αρκετές εκατοντάδες σύνεδροι από όλη την Ελλάδα, περισσότεροι από κάθε άλλη
φορά.

Την έναρξη των εργασιών του Συμποσίου κήρυξε ο Δήμαρχος Παλλήνης κ.Αθανάσιος Ζούτσος, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε όταν αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση έκδοσης βιβλίου με ομιλίες που ακούστηκαν στα έξι Συμπόσια Επικούρειας Φιλοσοφίας, ενώ υπενθύμισε ότι αναμένει τις προτάσεις των μελών των Κήπων του Επίκουρου για την
ενίσχυση του «Πάρκου του Επίκουρου» στην περιοχή του Γαργηττού, Δ.Ε. Γέρακα.

Ο κ.Ζούτσος υπενθύμισε την εκστρατεία συλλογής υπογραφών για την κατοχύρωση του Δικαιώματος της Ευτυχίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (https://secure.avaaz.org/el/petition/Eyropaiko_Koinovoylio_European_Parliament_Katohyrosi_toy_dikaiomatos_tis_eydaimonias_stin_Eyropaiki_Enosi/?niNMjjb), μια
πρόταση που τέθηκε στο περσυνό Πανελλήνιο Συμπόσιο Επικούρειας Φιλοσοφίας και υλοποιήθηκε άμεσα από το Δήμο Παλλήνης.

Περισσότερες πληροφορίες στο: www.pallini.gr και www. epicuros.gr