Εκδήλωση για το Προσφυγικό στη Φιλαδέλφεια

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση «Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη», που διοργάνωσαν στο πλαίσιο της καμπάνιας «Πιάσε το χέρι μου», οι Δήμοι Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας και Νέας Ιωνίας, σε συνεργασία με την «Εφημερίδα των Συντακτών», την «Αλληλεγγύη για Όλους» και το δίκτυο μεταναστριών στην Ελλάδα «Μέλισσα».

«Προσφυγικό: κρίση για την Ευρώπη, πρόκληση για τους πολίτες» ήταν το θέμα της συζήτησης που οργανώθηκε στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς στη Ν. Φιλαδέλφεια, με κεντρικούς ομιλητές τον αναπληρωτή Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Μουζάλα, την εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, κα. Στέλλα Νάνου, το δημοσιογράφο της Εφημερίδας των Συντακτών, κ. Δημήτρη Αγγελίδη, την εθελόντρια από το Χωριό Όλοι Μαζί – ομάδα ΠΙΚΠΑ της Λέσβου, κα. Έφη Λατσούδη και τον εκπαιδευτικό του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών, κ. Θανάση Κούρκουλα. Την συζήτηση συντόνισε η  δημοσιογράφος της Εφημερίδας των Συντακτών, κα.Ντίνα Δασκαλοπούλου.

Πριν από την έναρξη της συζήτησης, οι κ.κ. Άρης Βασιλόπουλος και Ηρακλής Γκότσης, Δήμαρχοι Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας και Νέας Ιωνίας, παρέδωσαν την σκυτάλη των δράσεων στους κ.κ. Σίμο Ρούσσο και Γιάννη Σταθόπουλο, Δημάρχους Χαλανδρίου και  Αγ. Παρασκευής αντίστοιχα, οι οποίοι θα συνεχίσουν στις πόλεις τους το μήνα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες μέσω της καμπάνιας «Πιάσε το χέρι μου».

Θεσμικοί φορείς και εθελοντές μίλησαν για την πρωτοφανή προσφυγική κρίση, το ρόλο της Ελλάδας και την έμπρακτη αλληλεγγύη των πολιτών, στάθηκαν στους χειρισμούς της Ε.Ε. και στην κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής, ενώ παράλληλα, αναζήτησαν τρόπους με τους οποίους η τοπική κοινωνία μπορεί να αναλάβει δράση. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους συλλογικότητες, τοπικοί σύλλογοι και φορείς καθώς και εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Μουζάλας, ξεκίνησε λέγοντας ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο προσφυγικό ρεύμα μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και πρόσθεσε ότι πάνω από 850.000 άνθρωποι πέρασαν μέσα σε ένα χρόνο από την χώρα με κατεύθυνση προς την Ευρώπη. Σ’ ένα ποσοστό της τάξης του 75% αυτοί οι άνθρωποι χαρακτηρίζονται ως πρόσφυγες ενώ το υπόλοιπο ποσοστό αποτελείται από «παράνομους μετανάστες» όπως νομικά χαρακτηρίζονται ή «πρόσφυγες της φτώχειας», όπως προτιμά να τους αποκαλεί. Ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, υπογράμμισε πως δεν είναι αλήθεια ότι η σημερινή κυβέρνηση και η πολιτική της αποτέλεσαν πόλο έλξης για τα θύματα των πολέμων και πως η Γερμανία είναι ένας παράγοντας που πιθανώς να έπαιξε ρόλο σχετικά με την προσέλκυση προσφύγων έχοντας την επιθυμία να τους εντάξει ως φθηνό εργατικό δυναμικό. Η μοναδική εναλλακτική που είχαν οι πρόσφυγες ήταν ο θάνατος είπε και παρέθεσε στοιχεία, λέγοντας ότι οι προσφυγικές ροές, αυξήθηκαν κατά 1900% μέσα στον τελευταίο χρόνο. Τόνισε δε ότι ηπρώτη ευρωπαϊκή σύσκεψη για το προσφυγικό έγινε μόλις τον περασμένο Απρίλιο, ενώ σημαντικό ρόλο στην θεαματική αύξηση του προσφυγικού ρεύματος, έπαιξε η ελαχιστοποίηση των επισιτιστικών προγραμμάτων του ΟΗΕ σε Ιορδανία, Λίβανο και Τουρκία και το παράλληλο κλείσιμο των σχολείων στις γύρω περιοχές. Σχετικά με τις απειλές περί εξόδου της χώρας από την Σένγκεν, υπογράμμισε πως νομικά αυτό είναι αδύνατο να συμβεί και πως θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η Ελλάδα δεν είναι η πόρτα, αλλά η αρχή του διαδρόμου προς την Ευρώπη.

Ο δημοσιογράφος της Εφημερίδας των Συντακτών, κ. Δημήτρης Αγγελίδης, τόνισε πως οι δράσεις αλληλεγγύης στέλνουν ένα πολύ σημαντικό μήνυμα που κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση από το μήνυμα που αντιδραστικοί κύκλοι της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας θέλουν να περάσουν, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην ΕΕ. Σχετικά με τους μαθητές που γεμίζουν σακίδια για να τα παραδώσουν στους συνομήλικούς τους πρόσφυγες, επισήμανε ότι έχουν μια πολύ σημαντική ευκαιρία να εμπλακούν άμεσα σε μια διαδικασία αλληλεγγύης με στόχο να συναντήσουν τον άλλον, έτσι ακριβώς όπως είναι.

Η κα. Στέλλα Νάνου, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ανέφερε πως είναι πολύ σημαντικές οι πρωτοβουλίες που φέρνουν κοντά τις τοπικές αρχές, τις κοινότητες των μεταναστών, των προσφύγων και την κοινωνία των πολιτών με επίκεντρο το σχολείο, καθώς το 2015 ήταν μια χρονιά που άλλαξε την Ευρώπη με την άφιξη ενός εκατομμυρίου προσφύγων στην ΕΕ.

Αναφέρθηκε στις πρωτόγνωρες και σημαντικές δράσεις έμπρακτης αλληλεγγύης που πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα και σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να βρεθούν νόμιμοι τρόποι μετακίνησης για τους πρόσφυγες, ώστε να μην μπαίνει σε κίνδυνο η ζωή τους.

Ο εκπαιδευτικός του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών, κ. Θανάσης Κούρκουλας, επισήμανε ότι η αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες δεν είναι αυταπόδεικτη, ενώ μίλησε για την σημαντική προσπάθεια που γίνεται προκειμένου να συγκεντρώνονται χρήσιμα, για τους πρόσφυγες, είδη, τα οποία αποστέλλονται στα νησιά που αποτελούν σημεία πρώτης υποδοχής. Υπογράμμισε ότι η ανταπόκριση του κόσμου σε αυτό το κύμα αλληλεγγύης που έχει σχηματιστεί είναι τεράστια και πως συνεχίζεται, ενώ πρόσθεσε πως οι «δαίμονες» της αποτροπής τα έχουν βάλει με τους πρόσφυγες, καθώς στη διαχείριση των προσφυγικών ροών εμπλέκονται υπερεθνικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Η εκπρόσωπος του Χωριού Όλοι Μαζί στη Λέσβο, κα. Εφη Λατσούδη, σημείωσε ότι στόχος δεν πρέπει να είναι ο αποκλεισμός των προσφύγων από την κοινωνία και η κράτησή τους, αλλά η δημιουργία μιας διαφορετικής μορφής αλληλεγγύης με τη συμμετοχή της κοινωνίας. Αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται στη Λέσβο προκειμένου ευάλωτες ομάδες προσφύγων να έχουν πρόσβαση σε ανοιχτό χώρο φιλοξενίας, ενώ περιέγραψε την κατάσταση στο νησί τους τελευταίους μήνες με την έξαρση των προσφυγικών ροών, επισημαίνοντας πως βασικός σκοπός θα πρέπει να είναι η ενδυνάμωση της αλληλεγγύης.