Στα δύο σπάει η Αποκεντρωμένη Μακεδδονίας Θράκης

Σύσταση Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προβλέπει το νέο πολυνομοσχέδιο που ετοιμάζει προς κατάθεση το Υπ. Εσωτερικών.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου η περίπτωση (vii) της παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 3852/2010 (Α ́ 87) αντικαθίσταται ως εξής:
«vii. Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία εκτείνεται στα όρια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με έδρα την Θεσσαλονίκη».
β. Στην παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 3852/2010, όπως ισχύει, προστίθεται περίπτωση (viii), η οποία έχει ως ακολούθως:
«viii. Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η οποία εκτείνεται στα όρια της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, με έδρα την Κομοτηνή».
Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης καταρτίζεται ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων του παρόντος .
Από την έναρξη λειτουργίας των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων του παρόντος καταργείται η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, που είχε ιδρυθεί με το άρθρο 6 του ν. 3852/2010, οι δε Αποκεντρωμένες Διοικήσεις που συστήνονται με την παρ. 1

Οι εκκρεμείς δίκες συνεχίζονται αυτοδικαίως από τις νέες, κατά τόπον αρμόδιες, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, χωρίς να απαιτείται ειδική διαδικαστική πράξη συνέχισης για καθεμία από αυτές.

Συντονιστής ή ασκών χρέη Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κεντρικής Μακεδονίας ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης από την ημερομηνία λειτουργίας της, με την επιφύλαξη της παρ. 6, ο ασκών τέτοια καθήκοντα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης κατά την 31.12.2016, για δε την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ορίζεται αντίστοιχα με ίδια απόφαση του ως άνω Υπουργού επόμενος κατά σειρά αρχαιότητας συνολικής προϋπηρεσίας Γενικός Διευθυντής που ασκεί τέτοια καθήκοντα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης κατά την 31.12.2016 και μέχρι την ανάληψη καθηκόντων του Συντονιστών αυτών σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.

Το μόνιμο και ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας–Θράκης που κατά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου παρέχει τις υπηρεσίες του σε υπηρεσιακές μονάδες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που ευρίσκονται εντός των ορίων των Περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, καθίσταται αυτοδίκαια από 1.1.2017, προσωπικό των νέων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της αντίστοιχης χωρικής αρμοδιότητας. Με διαπιστωτική πράξη που εκδίδεται από τον Συντονιστή ή τον ασκούντα χρέη Γενικού Γραμματέα το προσωπικό κατατάσσεται σε αντίστοιχες συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις της αντίστοιχης κατηγορίας, κλάδου ή ειδικότητας των υπηρεσιών της έδρας και των νομών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Η πράξη αυτή δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Οι θέσεις του κατατασσόμενου προσωπικού προβλέπονται στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας της περ. β της παρ. 2 του άρθρου αυτού. Στις θέσεις αυτές κατατάσσεται το ανωτέρω προσωπικό με διαπιστωτική πράξη του Συντονιστή ή του ασκούντος χρέη Γενικού Γραμματέα που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Η θητεία των προϊσταμένων των οργανικών μονάδων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης που συστάθηκε με το άρθρο 6 του ν. 3852/2010 λήγει την 31.12.2016. β. Ο Συντονιστής ή ασκών χρέη Γενικού Γραμματέα της παρ. 4 ορίζει από 1.1.2017 προϊσταμένους των οικείων οργανικών μονάδων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υπαλλήλους που ασκούσαν αντίστοιχα καθήκοντα την 31.12.2016. Εάν δεν ασκούσε κανείς τέτοια καθήκοντα, ανατίθενται καθήκοντα προϊσταμένων οργανικών μονάδων στους αρχαιότερους κατά βαθμό υπαλλήλους. Απαραίτητο κριτήριο για τον ορισμό του προηγουμένου εδαφίου αποτελεί επίσης η πλήρωση των προϋποθέσεων των Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας. Όσοι εκ των ανωτέρω ασκούσαν καθήκοντα προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων και Διευθύνσεων και δεν τους ανατεθούν αντίστοιχα καθήκοντα, στους μεν προϊσταμένους Γενικών Διευθύνσεων ανατίθενται καθήκοντα προϊσταμένων Διευθύνσεων, στους δε προϊσταμένους Διευθύνσεων ανατίθενται καθήκοντα προϊσταμένων Τμημάτων.

Τα υπηρεσιακά συμβούλια που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία ολοκληρώνουν τις επιλογές των προϊσταμένων των οργανικών μονάδων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης το αργότερο μέχρι την 31.12.2017, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας για τα κριτήρια και τη διαδικασία της επιλογής των προϊσταμένων των οργανικών μονάδων του δημοσίου.
Όποιος επιλεγεί ως Συντονιστής για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, δυνάμει της απόφασης-προκήρυξης με αριθ. 1ΣΑΔ/2015 του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (με ΑΔΑ 6ΕΡΚ465ΦΘΕ-ΡΙΦ) για την επιλογή των Συντονιστών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, θα επιλεγεί ως Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κεντρικής Μακεδονίας από το χρόνο έναρξης της λειτουργίας της.
Η ισχύς της παρ. 1 του παρόντος αρχίζει την 1.1.2017.